Σε νέα αύξηση του περιθωρίου άντλησης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης Emergency Liquidity Assistance (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδας κατά 2 δισ. ευρώ προχώρησε την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινή δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ νωρίτερα μέσα στην ημέρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την άμβλυνση των αντιστάσεων που εξέφρασαν κεντρικοί τραπεζίτες, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της λήψης μέτρων προστασίας του Ευρωσυστήματος έναντι του ελληνικού ρίσκου.

Πηγές από τη Φρανκφούρτη σημείωναν ότι ασκήθηκε μεγάλη πίεση για αύξηση του «κουρέματος» επί των ενεχύρων που δέχεται η ΕΚΤ από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους, ωστόσο η απόφαση αυτή αναβλήθηκε για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα περιοριστεί το ανώτατο ποσό που μπορούν να αντλήσουν από την Τράπεζα της Ελλάδος οι εγχώριες τράπεζες, βάση των εγγυήσεων που μπορούν να παράσχουν.

Κατά ορισμένους αναλυτές, ο διπλασιασμός του haircut επί των ελληνικών τίτλων, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ανώτατου περιθωρίου άντλησης ρευστότητας έως και κατά 30 δισ. ευρώ.

Κύκλοι από την ΕΚΤ αναφέρουν ότι το διοικητικό της συμβούλιο αναμένει σήμα από το Eurogroup της 11ης Μαίου πριν αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα, καθώς ο διοικητής της Μάριο Ντράγκι θεωρεί πως μία πιο επιθετική στάση στην τρέχουσα συγκυρία θα εκλαμβανόταν ως πολιτική παρέμβαση.

Πλέον, το περιθώριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ELA διαμορφώνεται σε 78,9 δισ. ευρώ, διατηρώντας τη γραμμή «άμυνας» έναντι των εκροών καταθέσεων στα επίπεδα των 3 δισ. ευρώ.

Επόμενο κρίσιμο ραντεβού στην ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί η συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στις 13 Μαίου, όπου όλα τα ζητήματα θα τεθούν ξανά στο τραπέζι, με δεδομένη ωστόσο τη στάση που θα τηρήσουν οι πολιτικοί δύο ημέρες νωρίτερα, στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως εάν διαφανεί από το κοινό ανακοινωθέν ότι τα πράγματα οδεύουν προς την κατεύθυνση της συμφωνίας, το πλέον πιθανό είναι η ΕΚΤ να μην αλλάξει τη γραμμή που έχει ακολουθήσει έως σήμερα.

Δηλαδή να προχωρήσει τουλάχιστον στην ελάχιστη αναγκαία αύξηση του ELA, χωρίς να «πειράξει» το «κούρεμα» που επιβάλλει στα ενέχυρα που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες.

Από εκεί και πέρα, η αύξηση του πλαφόν στο ποσό των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Αθήνα, προϋποθέτει σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.