Η δήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περί «κουρέματος» του ελληνικού χρέους δεν έγινε ποτέ. Αυτή, σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οφείλεται αποκλειστικά στη φαντασία των δημοσιογράφων – όχι σε κάποιον αξιωματούχο του ΔΝΤ.

Μιμούμενος τον συγγραφέα Ζαν Ζιρωντού, που έγραψε ένα θεατρικό έργο με τον τίτλο «Ο τρωικός πόλεμος δεν έγινε ποτέ» ο γερμανός υπουργός οικονομικών έδωσε τη δική του ερμηνεία στο θόρυβο που προκάλεσε παγκοσμίως το βράδυ της Δευτέρας η είδηση για το «κούρεμα».

«Έχουμε τη Δευτέρα το Eurogroup» είπε. «Και δεν αποτελεί έκπληξη, ότι στο προ στάδιο των συσκέψεων του γίνονται πολλές εικασίες». Σε αυτές ανήκει και εκείνη περί «κουρέματος» που οφείλεται προφανώς σε παραπληροφόρηση.

Σχετικά με την αιτία της, ο κ.Σόιμπλε διατύπωσε την υπόθεση, ότι οι δημοσιογράφοι παρανόησαν την έκθεση που παρουσίασε στη σύσκεψη του Eurogroup στα τέλη Απριλίου στη Ρίγα ο διευθυντής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πόουλ Τόμσον: «Ο Τόμσον ανάφερε μεταξύ άλλων ότι λόγω του προεκλογικού αγώνα στην Ελλάδα, καθώς και των αλλαγών που επήλθαν μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης, η εξέλιξη που παρατηρούνταν μέχρι το φθινόπωρο του 2014 και έδειχνε ότι ο στόχος του120% για το συνολικό ελληνικό έλλειμμα θα εκπληρωνόταν ταχύτερα από όσο προέβλεπε το πρόγραμμα βοήθειας, επιβραδύνθηκε» είπε. Για «κούρεμα» δεν έκανε κουβέντα – αυτό ήταν προφανώς δημοσιογραφικό εύρημα.

«Ο Σόιμπλε κηρύσσει ανύπαρκτο ότι δεν είναι επίσημο» ήταν το σχόλιο γερμανού διπλωμάτη, ο οποίος υπενθύμισε, ότι οι ιθύνοντες του ΔΝΤ τάσσονται από καιρό ανεπίσημα υπέρ του «κουρέματος» και ότι μιλούν ανοικτά γι αυτό με τους δημοσιογράφους.

Ο γερμανός υπουργός δήλωσε πάντως ικανοποιημένος για την αλλαγή κλίματος στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές. «Η ατμόσφαιρα έγινε πιο εποικοδομητική» είπε. «Από τη Δεύτερα γίνονται για πρώτη φορά κοινές συσκέψεις των πολιτικών υπευθύνων και των τεχνοκρατών, κάτι που είναι απαραίτητο για στοχευμένες διαπραγματεύσεις». Ο ίδιος δεν πιστεύει στην επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 11 Μαΐου, χωρίς όμως και να την αποκλείει.

Από την άλλη βέβαια, ο κ.Σόιμπλε εξέφρασε την απορία του για την μέχρι τώρα «παρελκυστική» στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας, που οδήγησε στο «χάσιμο» δυόμισι περίπου μηνών – από την απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου στο Eurogroup, που προέβλεπε την έναρξη των διαπραγματεύσεων, έως σήμερα.

«Αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι φοβερά φιλόδοξες γι αυτό και είμαστε όλοι μας κάπως αμήχανοι μπροστά στην απώλεια τόσο πολύ χρόνου» είπε.

Ο ίδιος δεν φάνηκε ωστόσο να συγκινείται ενώπιον της «αλλαγής στρατηγικής» της Αθήνας, όπως την αποκάλεσε δημοσιογράφος, η οποία συνίσταται στην αντικατάσταση του σχεδίου για μεταβατική συμφωνία με ένα ολοκληρωμένο μακροπρόθεσμό πρόγραμμα. Η απάντηση του δείχνει, ότι έχει εντελώς διαφορετική στρατηγική, που αποβλέπει στην επιστροφή στο μνημόνιο.

«Ο κ.Τσίπρας δήλωσε, ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται κανένα τρίτο πρόγραμμα. Κανείς δεν την πίεσε όμως ποτέ να έχει, ή να θέλει τέτοιο πρόγραμμα» είπε. «Σήμερα μιλάμε για το κλείσιμο του τρέχοντος προγράμματος, που θα έπρεπε να είχε κλείσει μέχρι το τέλος του 2014, χωρίς να έχουν ωστόσο εκπληρωθεί οι όροι του και έχει επιμηκυνθεί ήδη δυο φορές, μια μέχρι το Φλεβάρη του 2015 και μια μέχρι το τέλος Ιουνίου ύστερα από παράκληση της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης. Μέχρι τότε έχει η Ελλάδα χρόνο – σε στενό συντονισμό με τους τρεις θεσμούς – να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις, που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση των υπολειπόμενων δόσεων.

Πρόκειται για 1,8 δισεκατομμύρια από την τελευταία δόση και 1,9 δισ. από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών, που θα καταβληθούν μόνο αν η Ελλάδα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Το υπόλοιπο είναι πολλή επικοινωνιακή εργασία».

Ο κ.Σόιμπλε άφησε για μια άλλη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο του grexit, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Διαβάζω ότι η Ελλάδα κάνει επείγουσες συζητήσεις με όλους τους δανειστές και τους δυνητικούς δανειστές της, επειδή προφανώς η ρευστότητά της έχει γίνει πολύ μικρότερη» είπε. Δεν έχω αριθμούς γι αυτό, πρόσθεσε. Όμως αν η ρευστότητα μειωθεί περαιτέρω δραματικά θα μπορούσε «φυσικά να συμβεί οτιδήποτε».

Ακολούθησε δεύτερη ψυχρολουσία για το ελληνικό κοινό. Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ για την Ελλάδα, που παρερμηνεύθηκαν στην Ελλάδα ως αναγνώριση του ελληνικού αιτήματος για επανορθώσεις από την εποχή της Κατοχής, είπε:«Δεν μίλησε για επανορθώσεις. Πρόκειται για παρεξήγηση. Μίλησε για το ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, οι οποίοι υποφέρουν βαριά από τις συνέπειες των φρικτών ναζιστικών εγκλημάτων, που έγιναν από Γερμανούς στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πρόεδρος υπενθύμισε, ότι δεν πρέπει να τους ξεχάσουμε. Παρά τα 70 χρόνια που πέρασαν από τότε παραμένει αυτή η υποχρέωση».

Ταυτόχρονα επιτέθηκε εναντίον εκείνων, που εγείρουν τέτοιο θέμα. «Πιστεύω ότι με το να μιλούν έλληνες πολιτικοί για επανορθώσεις, για μια υπόθεση δηλαδή που νομικά είναι ήδη αποφασισμένη, και να ζητούν περί τα 300 δισ. ευρώ, δεν κάνει την υπόθεση ευκολότερη». Έτσι, πρόσθεσε, μπερδεύονται δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα – οι επανορθώσεις και η υποχρέωση των Γερμανών να δείξουν φροντίδα για τους επιζώντες.

«Ο πρόεδρος δεν μίλησε ούτε θα μιλήσει για επανορθώσεις» τόνισε «Αλλά είναι ξεκάθαρο, ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να φέρουμε τους ανθρώπους πιο κοντά, νέους και γέρους. Αυτό το κάνουμε με όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Και ίσως πρέπει να το κάνουμε περισσότερο με την Ελλάδα ενόψει τόσο πολλών πληγών του παρελθόντος. Αλλά αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από τις επανορθώσεις».

Ο κ.Σόιμπλε δεν παρέλειψε πάντως να πει καλά λόγια και για τους σύγχρονους Έλληνες, με πρώτο τον Γιάννη Βαρουφάκη, με τον οποίο, όπως είπε, διατηρεί «πολύ καλή προσωπική σχέση».

Ο ίδιος διέψευσε την πληροφορία, ότι τον περιμένει τις προσεχείς ημέρες στο Βερολίνο. «Αν ερχόταν όμως θα τον υποδεχόμουν με ευχαρίστηση» πρόσθεσε. Θα τον δω εξάλλου στο επόμενο Eurogroup – έτσι τουλάχιστον υπολογίζω».