Νέους φόρους σε έχοντες αλλά και στην τουριστική δραστηριότητα των νησιών του Αιγαίου και πλήθος φοροεισπρακτικών μέτρων στα οποία έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» που παρουσιάζει «Το Βήμα της Κυριακής» και στόχο έχει να «ξεκλειδώσει» η διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση με το ίδιο νομοσχέδιο θα θεσπίσει κίνητρα για τον επαναπατρισμό αδήλωτων – αφορολόγητων κεφαλαίων που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού αλλά και βαριές ποινές για κατά σύστημα φοροφυγάδες.
Η χρήση αποκλειστικά πλαστικού χρήματος για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε νησιά του Αιγαίου με πληθυσμό άνω των 4.100 κατοίκων, η αύξηση του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ και πισίνες και η επιβολή φόρου σε σκάφη αναψυχής, τα κίνητρα για επαναπατρισμό καταθέσεων με ελάχιστο φόρο 10%, ο φόρος 3% σε μπαρ – νυχτερινά κέντρα – πολυτελή εστιατόρια και 6% σε κοσμηματοπωλεία, καταστήματα ειδών ρουχισμού, έργων τέχνης κ.τ.λ. που βρίσκονται στα παραπάνω νησιά είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.
Μάλιστα, ενώ στο άρθρο 3 του προσχεδίου έχει συμπεριληφθεί διάταξη που προβλέπει την επιβολή φόρου στη διαμονή σε ξενοδοχεία άνω των 3 αστέρων, το μέτρο αυτό σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος» θα αποσυρθεί ή θα αλλάξει σημαντικά, διότι νομικοί παράγοντες έχουν εντοπίσει στοιχεία αντισυνταγματικότητας. Κατά πάσα πιθανότητα θα επιβληθεί μόνο στα ξενοδοχεία 5 αστέρων και στα ελάχιστα υπερπολυτελή καταλύματα που υπάρχουν στη χώρα.
«Αμνηστία» για ΚΤΕΟ


Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη να δοθεί η δυνατότητα σε περίπου 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ώστε να το πράξουν εντός 10 ημερών από την ψήφιση του νομοσχεδίου και να μην πληρώσουν κανένα πρόστιμο παρά μόνο το τέλος που αναλογεί.
Παράλληλα υπάρχουν κίνητρα για να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις, με βασικότερο αυτό της κλήρωσης – λοταρίας όπου οι τυχεροί θα κερδίζουν δώρα και μετρητά.
Αξίζει να τονιστεί ότι για πρώτη φορά η Εφορία θα μπορεί να κατάσχει το περιεχόμενο τραπεζικών θυρίδων σε περίπτωση που διαπιστώσει εκτεταμένη φοροδιαφυγή των ελεγχομένων.
Στο πλαίσιο αυτό χαρακτηρίζεται πλέον κακούργημα η συστηματική μη απόδοση ΦΠΑ, ενώ αυτονομείται πλήρως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με την κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου να λογοδοτεί μόνο στη Βουλή. Στο κυνήγι των εσόδων εντάσσονται και τα μέτρα για το λαθρεμπόριο καυσίμων – τσιγάρων.
Τελευταία ευκαιρία


Εξάλλου το υπουργείο Οικονομικών δίνει τελευταία ευκαιρία σε χιλιάδες φορολογουμένους να προχωρήσουν σε υποβολή «ξεχασμένων» φορολογικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Οσοι όμως δεν το πράξουν θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με ποινικά δικαστήρια.
Στο 1ο άρθρο του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται το μέτρο που βασικό στόχο έχει να μειωθεί η φοροδιαφυγή στα νησιά του Αιγαίου, ιδιαίτερα σε αυτά στα οποία ενώ παρουσιάζεται αύξηση του τουρισμού, ταυτόχρονα οι εισπράξεις από ΦΠΑ παρουσιάζουν πτώση.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, στα νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων με πληθυσμό άνω των 4.100 κατοίκων καθώς και στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στη Θάσο και στις Βόρειες Σποράδες το ανώτατο όριο συναλλαγών σε μετρητά ορίζεται σε 70 ευρώ ανά συναλλαγή εκτός από εκείνες που γίνονται με δημόσιο φορέα.
Το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί στο σύνολο των εν λόγω συναλλαγών και διενεργούνται με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής, δεσμεύεται από την τράπεζα και αποδίδεται κατευθείαν στο Δημόσιο εντός πέντε ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής.
Σε επιχειρήσεις, όπως νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβάλλεται ποσοστό 3% επί των εκδιδόμενων αποδείξεων και τιμολογίων λιανικής για τη χρονική περίοδο από 1η Απριλίου ως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους. Σε εμπορικές επιχειρήσεις, όπως κοσμηματοπωλεία, επιχειρήσεις πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης, έργων τέχνης, επιβάλλεται ποσοστό 6% επί αποδείξεων και τιμολογίων λιανικής. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα μπει φόρος στον φόρο, καθώς στις αποδείξεις περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ.
ΙΧ, πισίνες, σκάφη


Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται σημαντικές αλλαγές στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, με σημαντικότερη την επιβολή φόρου στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής από 5 μέτρα και άνω. Ο φόρος θα είναι κλιμακωτός ως ακολούθως:
–Σκάφη αναψυχής από 5 ως 7 μέτρα 5% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης.
–Σκάφη αναψυχής από 8 ως 9 μέτρα 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης.
–Σκάφη αναψυχής μεγαλύτερα των 10 μέτρων 13% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης.
–Για τους ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων άνω των 1.929 κυβικών και ως 2.500 κυβικών παραμένει ο φόρος στο 5% επί της τεκμαρτής δαπάνης, ενώ για υψηλότερου κυβισμού ο φόρος αυξάνεται από 10% που είναι σήμερα σε 13%. Ο ίδιος συντελεστής θα ισχύσει και για όσους διαθέτουν πισίνες.
Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι οι συγκεκριμένοι φόροι θα επιβαρύνουν τα εισοδήματα του 2014 που θα δηλωθούν εφέτος και κάθε επόμενη χρονιά.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες θα επιβληθεί έκτακτη συμβολική εισφορά στους 500 πιο πλούσιους έλληνες βάση των φορολογικών τους δηλώσεων.

Δύο συντελεστές


Φυσικά ή νομικά πρόσωπα φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας θα μπορούν σύμφωνα με το άρθρο 14 του νομοσχεδίου να μεταφέρουν ή να δηλώσουν εντός μήνα από τη δημοσίευση του νομοσχεδίου στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, κεφάλαια για τα οποία συνέτρεχε είτε υποχρέωση δήλωσής τους είτε υποχρέωση καταβολής φόρου σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις στην ημεδαπή και τα οποία βρίσκονται στην αλλοδαπή, σε προθεσμιακό λογαριασμό στην Ελλάδα, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους εφόσον καταβάλουν φόρο με συντελεστή που αναμένεται να μην ξεπεράσει το 10% επί της αξίας των καταθέσεων που μεταφέρουν. Αν τα κεφάλαια παραμείνουν κατατεθειμένα στην αλλοδαπή, θα οφείλεται φόρος με συντελεστή που αναμένεται να κυμανθεί από 15% ως 20%. Τις οριστικές αποφάσεις θα τις λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ