Με ενιαίο φόρο πολυτελείας 10% επί του τεκμαρτού εισοδήματος οχημάτων αναμένεται να επιβαρυνθούν όλοι οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων με κυλινδρισμό κινητήρα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν τελικά να μην φορολογήσουν τη διαμονή σε ξενοδοχεία άνω των 3 αστέρων καθώς υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας.

Παράλληλα, στα μέτρα για αύξηση των εσόδων από την πάταξη του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων δεν περιλαμβάνεται αλλαγή στον τρόπο φορολογίας των τσιγάρων, ούτε αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βήματος, ενώ ήταν προ των πυλών η επιβολή φόρου διανυκτέρευσης 3%, 4% και 5% σε ξενοδοχεία 3, 4 και 5 αστέρων αντίστοιχα, τελικά το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα περιληθεί στο πολυνομοσχέδιο που θα συζητηθεί την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο.
Οσον αφορά στο φόρο πολυτελείας, με βάση τα ισχύονται εφαρμόζονται φορολογικοί συντελεστές 5% για οχήματα από 1.929 κυβικά έως 2.500 κυβικά εκατοστά και για αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών ο φόρος είναι 10% επί του τεκμαρτού εισοδήματος. Σημειώνεται ότι για οχήματα πάνω από 10 ετών δεν ισχύει φόρος πολυτελείας.
Με τη νέα πρόταση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος έναντι των προηγούμενων είναι να υπάρξει ένας συντελεστής 10% που θα επιβαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες μεγάλου κυβισμού αυτοκινήτων, ώστε να μπουν στα ταμεία του κράτους 20 εκατ. ευρώ.
Για το φόρο πολυτελείας των αυτοκινήτων, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η πρόταση να αυξηθεί στο 6,5% από 5% σήμερα και στο 13% από το 10% για τα οχήματα άνω των 2.500 κυβικών.
Για τη φορολόγηση της δαπάνης διαμονής σε ξενοδοχεία άνω των 3 αστέρων, συνταγματολόγοι ενημέρωσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρά το γεγονός ότι στο μέτρο αυτό αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο STAR o ίδιος ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, το μέτρο αυτό θα λειτουργούσε ως ισοδύναμο στην απαίτηση των δανειστών να αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ. Ενδέχεται πάντως, εφόσον ξεπεραστούν οι λόγοι αντισυνταγματικότητας, να εφαρμοστεί με διαφορετικό τρόπο μελλοντικά.