Μια αποστροφή της ομιλίας της αναπληρωτού υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη στην Βουλή προκάλεσε συζητήσεις αλλά και επιθέσεις εναντίον της από την αξιωματική αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, η κυρία Βαλαβάνη είπε ότι «μαθαίνω το φορολογικό δίκαιο με τον δύσκολο τρόπο». «Οι σπουδές μου είναι άλλες. Είναι στα μακροοικονομικά», σημείωσε για να προσθέσει ότι η ίδια δεν συμπλήρωνε μόνη της την φορολογική της δήλωση και ότι τα φορολογικά «τα μαθαίνει τώρα με τον πιο δύσκολο τρόπο».

Η τοποθέτησή της αυτή έγινε στην κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητείται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και την ρύθμιση οφειλών με περικοπή προσαυξήσεων και προστίμων. Και κάλεσε με την ευκαιρία τους μεγαλοοφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν να αντιμετωπίσουν το ΣΔΟΕ. Επίσης, είπε ότι έχει στείλει σήμα σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές πριν προχωρήσουν σε κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών.

Αργότερα ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βαρβιτσιώτης επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η εικόνα που εμφανίζει είναι θλιβερή. «Ο κ. Τσίπρας εμπιστεύτηκε σε έναν άσχετο, κατά δήλωσή του, την φορολογική πολιτική», είπε κάνοντας λόγο για «λειψές» και λανθασμένες επιλογές προσώπων από πλευράς του πρωθυπουργού κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης. «Προκαλεί θλίψη η ομολογία της κατά τα άλλα συμπαθούς υπουργού», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει τη λίστα των 6.000 μεγαλοοφειλετών του δημοσίου στους οποίους, όπως υποστήριξε, «χαρίζετε τα πρόστιμα».

«Όλοι θα κριθούμε από τα αποτελέσματα», απάντησε η κυρία Βαλαβάνη στις επικρίσεις που δέχθηκε τονίζοντας ότι «επειδή ο κ. Βαρβιτσιώτης με αποκάλεσε άσχετη και λίγο ως πολύ ανεύθυνο τον πρωθυπουργό που με τοποθέτησε σε αυτό το πόστο, θα του πω ότι προερχόμαστε από διαφορετικά ρεύματα στην ελληνική κοινωνία και θα του επισημάνω ότι στα νιάτα μου λέγαμε ότι θέλουμε ένα σύστημα τέτοιο που να γίνει εύκολη η διακυβέρνηση ώστε να μπορεί να γίνει μέλος του υπουργικού συμβουλίου ακόμα και μια μαγείρισσα». Επίσης, είπε ότι «δεν είμαι δικηγόρος ειδικευμένη στα φορολογικά που είναι ένας πραγματικός λαβύρινθος». «Είμαι οικονομολόγος ειδικευμένη στα μακροοικονομικά», σημείωσε η κυρία Βαλαβάνη, αλλά «όσα σας είπα τα σπούδασα σε αυτό που εμείς λέμε λαϊκό κίνημα και όχι στην ΑΣΟΕΕ από όπου είναι το πτυχίο μου». Κατά τα λοιπά, τόνισε ότι «μαθαίνω στα δύσκολα» και ότι «όλοι θα κριθούμε από τα αποτελέσματα».

Επίθεση κατά της Κωνσταντοπούλου

Εν τω μεταξύ, επίθεση κατά της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε ο κ. Βαρβιτσιώτης με αφορμή όσα είπε στην Ολομέλεια κατά την συζήτηση για την ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, η κυρία Κωνσταντοπούλου σε αντιπαράθεσή της με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Άδ. Γεωργιάδη είπε ότι «προκαλεί θλίψη όταν επί διακυβέρνησης στην οποία συμμετέχεις, φτάνουν να μην έχουν φάρμακα οι καρκινοπαθείς, αλλά εταιρείες συνδεδεμένες με υπουργούς –Στουρνάρας και Βαρβιτσιώτης, να σας θυμίσω- και με συγγενικά τους πρόσωπα –μιας και μιλήσαμε για συγκρούσεις συμφερόντων και πιάσαμε τις οικογένειες-, αναλαμβάνουν τι; Την επικοινωνιακή εκστρατεία κατά της πολυφαρμακίας, την ώρα που δεν έχουν οι καρκινοπαθείς φάρμακα, αντί αντιτίμου σχεδόν 500 χιλιάδων ευρώ».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επιτέθηκε σφοδρά κατά της Προέδρου της Βουλής κάνοντας λόγο για «λασπολογία» και «ακατάσχετη μπουρδολογία» εκ μέρους της, τονίζοντας ότι έγινε στόχος επίθεσης από την ίδια και ζήτησε «να έρθει να τα πει μπροστά μου αυτά η κυρία Κωνσταντοπούλου».