Με τη φράση «εγώ δίνω τον τόνο στις διαπραγματεύσεις», ο Γιάνης Βαρουφάκης επιχείρησε την Τετάρτη να διαψεύσει ότι έχει παραμεριστεί από τις διαβουλεύσεις Ελλάδας – ευρωζώνης και ότι δεν έχει πια ενεργό ρόλο στις εξελίξεις.

Μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Εγώ δίνω τον τόνο. Είμαι πάντα υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με το Eurogroup» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν ουσιαστικά «απάντηση» στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ ο οποίος υποστήριξε την Τρίτη στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTLZ πως είπε στον Αλέξη Τσίπρα το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι «θα βοηθούσε πολύ εάν υπήρχε ένας εκπρόσωπος που θα μιλούσε απευθείας στον Πρωθυπουργό», υπονοώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος τη Δευτέρα ορίστηκε συντονιστής της νέας ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης.

«Είμαστε κοντά σε συμβιβασμό»

Στη συνέντευξή του στη Die Zeit ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η Αθήνα πρέπει να πείσει τους εταίρους της ότι προτίθεται πράγματι να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

«Είναι προς το συμφέρον μας να καταλήξουμε σε συμβιβασμό όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Είμαστε πιο κοντά από ό,τι πολλά μέσα ενημέρωσης πιστεύουν» είπε ο Βαρουφάκης.

Σε ερώτηση αν αισθάνεται ότι κανείς από το Eurogroup δεν θέλει πλέον να διαπραγματευτεί μαζί του, ο κ. Βαρουφάκης απάντηση: «Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που αμφισβητεί τη μέχρι τώρα πολιτική λιτότητας. Ότι θα συναντούσαμε μεγάλη αντίσταση στο Eurogroup, ήταν ξεκάθαρο».

«Ο Βαρουφάκης εξόργισε τους συναδέλφους του»

«Ο Αλέξης Τσίπρας ανασχεδίασε τη διαπραγματευτική του ομάδα, υποβαθμίζοντας τον Βαρουφάκη σε έναν λιγότερο ενεργό ρόλο, αφού είχε εξοργίσει τους ομολόγους του στην ευρωζώνη και δεν κατάφερε να επιτύχει πρόοδο στις συνομιλίες στο Eurogroup στη Ρίγα» σχολίασε το Reuters.

Ωστόσο, ο Γιάνης Βαρουφάκης υπενθύμισε την Τρίτη ότι παραμένει υπεύθυνος της διαπραγματευτικής ομάδας, ενώ το ίδιο σημείωσαν και πηγές του Μεγάρου Μαξίμου που ανέφεραν ότι ο κ. Βαρουφάκης παραμένει στη θέση του ως υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης.