Σημαντικές παρεμβάσεις στο Δημόσιο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, έπειτα από τη συνάντησή του στο υπουργείο Οικονομικών με τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή.

Ο υπουργός έκανε συγκεκριμένα λόγο, για:

  • Νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Κυκλική αντικατάσταση των εφοριακών, προκειμένου να αποφεύγονται τα «στεγανά» και «κώλυμα εντοπιότητας», όπως ισχύει για τους δικαστικούς.
  • Επανασύσταση της Οικονομικής Επιθεώρησης στο υπουργείο Οικονομικών.
  • Χαρτογράφηση- καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με σκοπό την αξιοποίησή της.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «είναι η αρχή μιας αγαστής συνεργασίας» και προανήγγειλε ότι «θα κάνουμε πολλές συναντήσεις», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «έχουμε ανάγκη τον κ. Ρακιντζή για μια πιο χρηστή και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του υπουργείου και του Δημοσίου».

Αναμένεται δε, να υπάρχει καθημερινή επαφή εκπροσώπων των δύο πλευρών για ανάληψη νομοθετικών και διοικητικών πρωτοβουλιών.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρακιντζής έκανε λόγο για μια προσπάθεια απαλλαγής της δημόσιας διοίκησης από «βαρίδια» και για εγκαθίδρυση της αξιοκρατίας.

Ειδικά για το ζήτημα της δημόσιας περιουσίας, ανέφερε ότι τα εθνικά κληροδοτήματα αποτιμώνται σε περίπου10 δισ. ευρώ, ενώ η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου διαχειρίζεται ακίνητη περιουσία πολλαπλάσιας αξίας.

Ωστόσο, είπε, πρέπει η κυβέρνηση να καθορίσει τις χρήσεις και τους σκοπούς για την αξιοποίησή της.

Αναλυτικά οι δηλώσεις τους

Γιάνης Βαρουφάκης, Υπουργός Οικονομικών:

«Με πολύ μεγάλη χαρά σήμερα καλωσόρισα τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Ρακιντζή, στο Υπουργείο. Η σημερινή συνάντηση ήταν η πρώτη πολλών συναντήσεων που θα ακολουθήσουν και η απαρχή μίας αγαστής συνεργασίας μεταξύ της Επιθεώρησης και του Υπουργείου. Υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία έχουμε ανάγκη τον κ. Ρακιντζή για μία πιο χρηστή, αποτελεσματική και δίκαιη λειτουργία των θεσμών, των υπηρεσιών του Υπουργείου και γενικότερα της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία άπτεται πολλών δραστηριοτήτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Συζητήσαμε την αρχή της συνεργασίας μας όσον αφορά τη δημιουργία ενός συστήματος αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων, το διορισμό και την ανακύλιση (rotation) των εφόρων στις εφορίες της χώρας με τρόπο που να εμποδίζει τη δημιουργία στεγανών και πρακτικών που εναντιώνονται στο δημόσιο συμφέρον.

Ο κ. Ρακιντζής μας έκανε μία πρόταση για να υπάρξει θέμα κωλύματος εντοπιότητας όπως και στους δικαστές. Θα το συζητήσουμε, θα μας κάνει συγκεκριμένη πρόταση επί του ζητήματος.

Ακόμη, συμφωνήσαμε ότι πρέπει να αρχίσει μία διαδικασία συζήτησης του τρόπου με τον οποίο πρέπει να επανασυσταθεί και να στελεχωθεί η οικονομική επιθεώρηση και να επανεξετασθούν οι αρμοδιότητες, στόχος ο οποίος συνάδει με την ισχυροποίηση των οικονομικών και διαχειριστικών ελέγχων της Δημόσιας Διοίκησης και της Γενικής Κυβέρνησης.

Συζητήσαμε το μεγάλο ζήτημα- στο οποίο ο κ. Ρακιντζής και η Επιθεώρηση θα μας βοηθήσουν- της χαρτογράφησης και καταγραφής της δημόσιας περιουσίας, κάτι που αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Επίσης, στο πλαίσιο των γενικότερων προτάσεών μας όσον αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ιδίως σε μία περίοδο όπου θα πρέπει να αποτελέσει εχέγγυο σε μία αναπτυξιακή προσπάθεια, συζητήσαμε τη σύσταση μίας αναπτυξιακής τράπεζας την οποία θα προωθήσουμε ως κυβέρνηση. Επίσης, συζητήσαμε γενικότερα μία σειρά από ζητήματα που αφορούν τη φορολογική δημοσιονομική διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών.

Σήμερα ξεκινάει η διαδικασία. Έχουμε ορίσει δύο εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών και της Επιθεώρησης, που θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή, σε καθημερινή βάση. Υπάρχει μία σειρά από προτάσεις του κ. Ρακιντζή προς το Υπουργείο μας, οι οποίες πολύ σύντομα θα πάρουν νομοθετική και διοικητική μορφή».

Λέανδρος Ρακιντζής, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης:

«Ευχαριστώ τον κύριο Υπουργό για την ευκαιρία που μου έδωσε να του υποβάλω προτάσεις για χρόνια ζητήματα που ταλαιπωρούν το ελληνικό δημόσιο, εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη, γιατί έχουμε βαρίδια κυρίως στη Δημόσια Διοίκηση και στην αξιοπρεπή και αξιολογική λειτουργία του κράτους. Έθεσα τα θέματα που σας είπε ο κ. Υπουργός, θα τα αξιολογήσουμε κατά σειρά προτεραιότητας και ελπίζω σιγά-σιγά, όταν επιλυθούν κάποια από τα προβλήματα, να έχει αποδώσει καλύτερα και το κράτος και η οικονομία και γι αυτό ευχαριστώ τον υπουργό και τον συγχαίρω για την πρωτοβουλία».

Σε ερώτηση για την οικονομική αποτίμηση των προτάσεων και για το τι θα μπορούσαν να αποδώσουν ο κ. Λ. Ρακιντζής απάντησε: «Δεν ξέρω. Ξέρω απλώς ορισμένα μεγέθη. Πχ τα κληροδοτήματα, που θα προσπαθήσουμε να τα αξιολογήσουμε, είναι μία περιουσία 10 δισ. ευρώ. Η κτηματική περιουσία του δημοσίου, η οποία κανείς δεν ξέρει πόση είναι, είναι πολλαπλάσια αυτού του ποσού, αλλά πώς θα αξιολογηθεί είναι θέμα πολιτικών και οικονομικών συναθροίσεων. Για να κάνεις όμως το γύρο του κόσμου πρέπει κατ’ αρχήν να κάνεις το πρώτο βήμα. Και αυτό πιστεύω ότι θα είναι το πρώτο βήμα».