Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που άρχισαν πάλι να προσελκύουν πακτωλό επενδυτικών κεφαλαίων. Τα στοιχεία έρευνας που ανακοίνωσε η VentureSource της εταιρείας μελετών Dow Jones δείχνουν ότι και η πασχίζουσα (ακόμη) να ξεπεράσει την κρίση και να σώσει το ευρώ Ευρώπη –οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις για την ακρίβεια, δηλαδή οι περιβόητες start-ups –προσήλκυσε το πρώτο τρίμηνο του 2015 επενδύσεις ύψους 2,6 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισροή επενδυτικών κεφαλαίων που καταγράφεται σε τριμηνιαία βάση στην Ευρώπη από την εποχή των… εθνικών νομισμάτων! Από το πρώτο τρίμηνο του 2001 συγκεκριμένα. Πρόκειται επίσης για εισροές που εμφανίζουν μιαν αύξηση της τάξης του 63% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014 και αύξηση της τάξης του 41% συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, δηλαδή το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2014.
Αναλυτές συνδέουν την αύξηση των εταιρικών επενδύσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης με την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και την «ποσοτική χαλάρωση» που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να στηρίξει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και τις επενδύσεις στην Ευρωζώνη.
Δεν αποτελεί έκπληξη, ασφαλώς, το γεγονός ότι τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια (από το εσωτερικό και το εξωτερικό) προσήλκυσαν, από όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι εταιρείες που εδρεύουν στη Γερμανία (921 εκατ. ευρώ συγκεκριμένα). Ακολουθούν με βραχεία κεφαλή οι βρετανικές start-ups, που προσήλκυσαν 886 εκατ. ευρώ, ενώ τρίτες με μεγάλη διαφορά έπονται οι γαλλικές επιχειρήσεις (292 εκατ. ευρώ).
Αριθμητικά, ωστόσο, οι περισσότερες επενδύσεις έγιναν στη Γαλλία, που συγκεντρώνει το 21% των χρηματοδοτήσεων νέων επιχειρήσεων, ενώ η Γερμανία συγκεντρώνει το 19%. Επίσης, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επενδυτική εταιρεία ήταν η γαλλική Bpifrance (Δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων), η οποία χρηματοδότησε 14 start-ups το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου.
Στη Γερμανία οι επενδύσεις είναι λιγότερες αριθμητικά, αλλά μεγαλύτερες σε αξίας. Κορυφαία είναι εκείνη της Delivery Hero, της ιστοσελίδας διανομής τροφίμων, που συγκέντρωσε 288 εκατ. ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο.
Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», με τις επιδόσεις αυτές είναι προφανές ότι η Ευρώπη ακολουθεί την τάση αύξησης των επενδύσεων σε νεοφυείς εταιρείες, που εμφανίστηκε πρώτα στις ΗΠΑ. Οι όγκοι των επενδυτικών κεφαλαίων, ωστόσο, διαφέρουν παρασάγγας. Διότι ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2015 στην Ευρώπη επενδύθηκαν 2,6 δισ. ευρώ, στις ΗΠΑ επενδύθηκαν 15,7 δισ. δολάρια (14,3 δισ. ευρώ)…