Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του Ολλανδού επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTLZ.

Σχολιάζοντας τον «ανασχηματισμό» της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και το γεγονός ότι, ουσιαστικά, το βάρος της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους αναλαμβάνει να σηκώσει πλέον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και όχι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο κ. Ντάισελμπλουμ αποκάλυψε ότι ο ίδιος… έπαιξε κάποιο ρόλο σε αυτό.

«Είχα επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη διαδικασία, εκτός από τις πολύπλοκες συζητήσεις για το περιεχόμενό της» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, για να προσθέσει: «Χρειάζονται αρκετοί υπουργοί, όχι μόνο ο Οικονομικών, αλλά και οι Οικονομικών Σχέσεων, Ενέργειας και Εξωτερικών, γιατί το εύρος των μεταρρυθμίσεων είναι μεγάλο».

«Πρότεινα πως θα βοηθούσε πολύ εάν υπήρχε ένας εκπρόσωπος που θα μιλούσε απευθείας στον πρωθυπουργό. Συμφωνήσαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο» αποκάλυψε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Οι δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ έρχονται σε αντίθεση με τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του συνέντευξη στο Star, όπου υποστήριξε ότι η απόφαση για βελτίωση της ομάδας διαπραγμάτευσης είχε ληφθεί πριν από το Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

Διαψεύδει το Μαξίμου

Σε κατηγορηματική διάψευση ότι ο κ. Ντάϊσελμπλουμ ζήτησε την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, προχώρησε αργά το βράδυ της Τρίτης η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, «ο κ. Ντάϊσελμπλούμ ουδέποτε ανέφερε στον Πρωθυπουργό το παραμικρό σχετικά με τον ρόλο του κ. Βαρουφάκη. Αυτό προκύπτει και από τη συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση. Αν είχε συμβεί αυτό άλλωστε, ο Πρωθυπουργός θα ήταν υποχρεωμένος να του απαντήσει».

Επίσης υπογραμμίζεται πως «ο κ. Βαρουφάκης παραμένει στη θέση του ως Υπουργός Οικονομικών και Υπεύθυνος της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και έχει την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης».

Τέλος η σχετική άτυπη ενημέρωση από συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναφέρει ότι «οι στοχευμένες επιθέσεις στο πρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών, στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους και προθέσεις».

«Ο χρόνος εξαντλείται»

«Ο χρόνος εξαντλείται για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα», δήλωσε στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς βοήθεια, πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι «η χώρα έπαιξε και έχασε σχετικά με την πρόθεση της ΕΚΤ να χαλαρώσει τους κανόνες.

«H ελληνική κυβέρνηση στοιχημάτισε ότι αν διαπραγματευόταν μαζί μας, η ΕΚΤ θα άνοιγε το παράθυρο της ρευστότητας και θα χαλάρωνε τους κανόνες της» είπε συγκεκριμένα ο Ντάϊσελμπλουμ

«Ωστόσο δεν θα είναι εύκολη η πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια στέρεα συμφωνία με το Eurogroup» συμπλήρωσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Ο χρόνος εξαντλείται για επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς βοήθεια. Πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα».

Ο Ντάϊσελμπλουμ αναφερόταν στο ενδεχόμενο χαλάρωσης των κανόνων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την έκθεση των τραπεζών στο δημόσιο χρέος.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο Star Channel, είχε αφήσει αιχμές κατά τηε ΕΚΤ λέγοντας ότι η κυβέρνηση είχε αρκεστεί σε προφορικές διαβεβαιώσεις ότι θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τις τράπεζες, τις οποίες προηγουμένως είχε περιορίσει η ΕΚΤ.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην ΕΚΤ ότι πήρε μία ανορθόδοξη απόφαση στις 18 Φεβρουαρίου, αποτρέποντας τις τράπεζες από την αναχρηματοδότηση του χρέους.

Σχολιάζοντας την ανασύνθεση της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης (με την είσοδο Τσακαλώτου στο σχήμα), ο
Ντάϊσελμπλουμ είπε ότι αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να δώσει λύση στο αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Παράλληλα, ο Ντάϊσελμπλουμ είπε ότι επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση αν θα καταφύγει σε δημοψήφισμα για τη συμφωνία με τους πιστωτές.