Ανοικτούς διατηρεί η κυβέρνηση τους δίαυλους επικοινωνίας με τις ελβετικές αρχές σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει τα στοιχεία που είναι διατεθειμένη να δώσει η ελβετική πλευρά για Έλληνες με καταθέσεις στην Ελβετία που αποτελούν αποδεδειγμένα προϊόν φοροδιαφυγής ή εγκληματικών ενεργειών.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης συναντήθηκαν την Τρίτη το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, με αντιπροσωπεία της ελβετικής κυβέρνησης, επικεφαλής της οποίας είναι ο Δρ. Ζαν ντε Βατεβίλ υφυπουργός για τα Διεθνή Οικονομικά Θέματα.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετήσει την εθελοντική αποκάλυψη εκ μέρους Eλλήνων πολιτών, καταθέσεων τους στο εξωτερικό», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης μετά τις συζητήσεις που είχε με Ελβετούς αξιωματούχους στο υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για το σχέδιο που επερξεγάζεται το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση και προβλέπει φορολόγηση με συντελεστή της τάξεως του 15% σε όσους αποκαλύψουν κρυμμένα εισοδήματα σε τράπεζες του εξωτερικού.

Μάλιστα, θα μπορούν να κρατήσουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό αφού πρώτα καταβληθεί ο φόρος. Αν αποφασίσουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε επενδύσεις στη χώρα ή στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, τότε υπάρχουν εισηγήσεις ο φόρος να είναι ακόμη μικρότερος.

Πάντως, όσοι δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κυβέρνησης για οικειοθελή αποκάλυψη κρυφών καταθέσεων στο εξωτερικό, θα έρθουν αντιμέτωποι με έλεγχο. Το ίδιο όμως και όσοι δεν αποκαλύψουν τα αδήλωτα εισοδήματα εσωτερικού.

Υπενθυμίζουμε ότι σημερινή συνάντηση είναι η συνέχεια της πρώτης συνάντησης που είχε η ελβετική αντιπροσωπεία στις 26 Μαρτίου 2015 με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον υπουργό Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη, κατά την οποία προέκυψε η ανάγκη επανεκκίνησης και εντονότερης συνεργασίας των φορολογικών αρχών των δύο χωρών στο μέλλον.

Ειδικότερα, οι ελβετικές αρχές στην συνάντηση αυτή είχαν εκφράσει την απορία τους για την απουσία ενδιαφέροντος από τις ελληνικές αρχές κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα για εκκρεμείς υποθέσεις Ελλήνων πολιτών κι επιχειρήσεων στην Ελβετία. Όπως αναφέρθηκε, μόνο 15 αιτήματα συλλογής και διαβίβασης στοιχείων φορολογικού ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Μετά την αυριανή συνάντηση θα ακολουθήσει σύσκεψη των τεχνικών κλιμακίων των δύο χωρών για το συντονισμό της ανταλλαγής πληροφοριών.