Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου έκλεισαν 5.341 επιχειρήσεις, ή 59 επιχειρήσεις την ημέρα, δείχνουν τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Το πρώτο εξάμηνο του έτους εκτιμάται ότι τα λουκέτα θα ξεπεράσουν τα 8.500, δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης, υπογραμμίζοντας ότι «η ανοχή έχει αρχή και τέλος».

Ο κ. Κορκίδης προειδοποίησε ότι οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς επιτείνουν ακόμη περισσότερο την ζοφερή κατάσταση: «Η αγορά έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια της αντοχής της. Πλέον, ο κίνδυνος για νέο κύμα λουκέτων στην αγορά είναι ορατός. Λουκέτα, που συνεπάγονται περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.

»Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να σταματήσει να ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί και να βρει τώρα ρεαλιστικές λύσεις με τους δανειστές της, προκειμένου να δώσει ένα οριστικό τέλος στην αγωνία των πολιτών.

Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι οι κύριες αιτίες που απειλούν να οδηγήσουν σε νέο κύμα λουκέτων είναι:

  • Έλλειψη ρευστότητας: το 95% των αιτημάτων για χορήγηση δανείων σε πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις απορρίπτεται καθημερινά από τις συστημικές ελληνικές τράπεζες, κατόπιν εντολών και κανόνων της ΕΚΤ, προς την Τράπεζα της Ελλάδος.
  • Τραπεζική ασφυξία: οι καταθέσεις έχουν περιοριστεί στα 138 δισ. ευρώ, σχεδόν στο 58% του συνόλου των 219 δισ ευρώ των χορηγήσεων δανείων. Το 1/8 των καταθέσεων έχουν δανειστεί από τις τράπεζες στο δημόσιο για έντοκα γραμμάτια. Η ανάγκες καθημερινής ρευστότητας των τραπεζών καλύπτονται από τον ELA μόνο για τις καταθέσεις που φεύγουν. Σχεδόν 4 δισ. έφυγαν τον Απρίλιο και 32 δισ. από τον Δεκέμβριο. Εάν μάλιστα κουρευτούν τα ενέχυρα των τραπεζών στην ΕΚΤ, τότε η ρευστότητα που θα απομείνει δεν θα ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί
  • Η υπερφορολόγηση: τη πενταετία 2010-2014 υιοθετήθηκαν μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης φόρων 63,1 δισ. ευρώ, ενώ το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 52 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 34 δισ. από το εμπόριο και την εσωτερική κατανάλωση.
  • Ο τζίρος του εμπορίου: σύμφωνα με την ICAP τα τελευταία δύο χρόνια η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών για προϊόντα πρώτης ανάγκης έχει μειωθεί κατά 21,1%, ενώ το καλάθι της νοικοκυράς σε τρόφιμα έχει αδειάσει το χρόνο κατά 660 ευρώ. Ο τζίρος στην αγορά το 1ο τετράμηνο του 2015, σύμφωνα με το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, είναι σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι κατά τουλάχιστον 20%, ενώ οι εισαγωγές έχουν μειωθεί κατά 16%, οι εξαγωγές κατά 13%. Ταυτόχρονα ο αποπληθωρισμός συνεχίζει δύο χρόνια ακάθεκτος με τελευταία μέτρηση στο -1,9%.