Το σύνολο του ισπανικού τύπου αναφέρεται στα τελευταία στοιχεία σχετικά με την απασχόληση και την ανεργία στην Ισπανία, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στην Έρευνα για τον Ενεργό Πληθυσμό τoυ Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (Instituto de Estadística Nacional INE) για το τρίμηνο Ιανουαρίου –Μαρτίου 2015.
Όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 205, χάθηκαν 114.300 θέσεις εργασίας στη χώρα (στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα), με αποτέλεσμα η ανεργία να αυξηθεί ελάχιστα από 23,7 % στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 στο 23,78% για την ίδια χρονική περίοδο, παρά το γεγονός ότι σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014, υπάρχουν 13.100 άτομα λιγότερα χωρίς απασχόληση.
Αυτό προκύπτει διότι παρατηρείται μείωση του συνολικού ενεργού πληθυσμού που λαμβάνεται υπόψιν στην έρευνα. Επισημαίνεται βέβαια ότι σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η ανεργία για το πρώτο τρίμηνο του 2015 έχει μειωθεί σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014, όταν η ανεργία άγγιξε το 25,93%.
Το στοιχείο εκείνο το οποίο συγκράτησε σχετικά τη περαιτέρω μείωση των θέσεων απασχόλησης ήταν η αύξηση των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, όπου δημιουργήθηκαν 29.000 νέες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες θέσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, από το πρώτο τρίμηνο του 2010 όταν και άρχισε η εφαρμογή δημοσιονομικών περικοπών.

Αναφέρεται ότι η άνοδος αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το 2015 είναι χρονιά εκλογικών αναμετρήσεων στην Ισπανία και άρα περισσότερων προσλήψεων. Στο αντίποδα, επισημαίνεται ότι στον ιδιωτικό τομέα χάθηκαν συνολικά 143.500 θέσεις, με μεγαλύτερες απώλειες στον τομέα των υπηρεσιών και λιγότερες απώλειες στον κατασκευαστικό τομέα, που αρχίζει να επανακάμπτει αργά αλλά σταθερά. Όσον αφορά σε λοιπά στοιχεία τα οποία προκύπτουν από την έρευνα, υπάρχουν 5,5 εκατ. άνεργοι εκ των οποίων το 61% είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Επιπλέον, ο αριθμός των νοικοκυριών εκ των οποίων όλα τα μέλη είναι άνεργα ανέρχεται στα 1,8 εκατ., ενώ ο αριθμός των νοικοκυριών χωρίς κανένα εισόδημα ανέρχεται στα 770.400. Όσον αφορά τη διάρκεια των συμβολαίων των εργαζομένων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ, το πρώτο τρίμηνο του 2015 ο αριθμός των εργαζομένων με συμβόλαιο ορισμένου χρόνου αυξήθηκε μόνο κατά 0,5%, ενώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2014 ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί κατά 1,2%, διαφορά η οποία σύμφωνα με την ε/φ El Pais δείχνει ότι «η επισφάλεια στον εργασιακό τομέα συνεχίζεται αλλά με μικρότερη ένταση». Τέλος,