Προάγγελος για τη στάση που θα ακολουθήσει το ΤΑΙΠΕΔ και η Πολιτεία σχετικά με τα μερίσματα και τα διαθέσιμα των εισηγμένων ΔΕΚΟ εκτιμάται ότι είναι η περίπτωση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), όταν κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης το ΤΑΙΠΕΔ ως βασικός μέτοχος πρότεινε και ενέκρινε τη διανομή μεγαλύτερου μερίσματος από ό,τι είχε ανακοινώσει η διοίκηση.
Ειδικότερα, από 0,70 ευρώ μέρισμα ανά μετοχή τελικά θα διανείμει 1,95 ευρώ ανά μετοχή ή 19,7 εκατ. ευρώ από 7 εκατ. ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ ως κάτοχος του 74% θα λάβει 14,6 εκατ. ευρώ έναντι 5,2 εκατ. ευρώ της αρχικής πρότασης. Η πρακτική αυτή, δεδομένου ότι οι εισηγμένες εξαιρούνται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει την υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου στην ΤτΕ, εκτιμάται ότι θα ακολουθηθεί και σε άλλες ΔΕΚΟ όπως ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ενδεχομένως και ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκεντρώσει όσα έσοδα μπορεί για να καλύψει τις ανάγκες σε μισθούς, συντάξεις και δανειακές υποχρεώσεις.
Στις 29 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση της ΕΥΔΑΠ. Το ΔΣ έχει προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,20 ευρώ ανά μετοχή ή συνολικά 21,3 εκατ. ευρώ. Στην ΕΥΔΑΠ το Δημόσιο κατέχει άμεσα ποσοστό 34%, ενώ στο ΤΑΙΠΕΔ έχει παραμείνει το 27,30%. Δηλαδή, συνολικά το κράτος θα λάβει 13 εκατ. ευρώ. Πολλοί υποστηρίζουν ότι και εκεί θα υπάρξει πρόταση για αναπροσαρμογή επι τα βελτίω του μερίσματος, ενώ δεν αποκλείουν και επιστροφή κεφαλαίου, δεδομένου ότι στο ταμείο της ΕΥΔΑΠ βρίσκονται 233 εκατ. ευρώ.
Επίσης, 50 εκατ. ευρώ είναι τα διαθέσιμα της ΕΥΑΘ, με τη διοίκηση της εταιρείας να έχει ανακοινώσει τη διανομή μερίσματος 0,121 ευρώ ανά μετοχή. To Δημόσιο ελέγχει το 74%.
Τα περισσότερα διαθέσιμα διαθέτει η ΔΕΗ (424 εκατ. ευρώ), αλλά θεωρείται δύσκολο η κυβέρνηση να διεκδικήσει μέρος αυτών –το υπουργείο Οικονομικών είναι βασικός μέτοχος με 51% -, δεδομένου ότι η εταιρεία έχει μεγάλες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης (αγορά καυσίμων), ενώ έχει να αντιμετωπίσει και το κύμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που συνεχώς διογκώνονται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ