Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τους θεσμούς για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

«Πρέπει να γεφυρωθούν επί της ουσίας οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και θεσμών» δήλωσε και πρόσθεσε: « Εχει χαθεί πολύ χρόνος, οι συζητήσεις να προοδεύσουν ταχύτερα. Έτσι ώστε οι θεσμοί να δώσουν τα φώτα τους για ένα πακέτο που θα συληφθεί από τους πολιτικούς αρμοδίους υπογράμμισε.

«Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να γίνει εκταμίευση» επεσήμανε ενώ ανέφερε ότι θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση στο Eurogroup του Μαϊου.

«Εχουμε σημειώσει πρόοδο, ίσως όχι επαρκή. Υπήρχαν διαφωνίες και διαφορές απόψεων» δήλωσε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί. «Χρειάζεται συνολική συμφωνία πακέτο αλλά ακόμη δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει μέρος των δεσμεύσεών της».

«Πρέπει να επιταχύνουμε από αυτό το Σαββατοκύριακο, δεν υπάρχει άλλη επιλογή αν θέλουμε μια ευημερούσα Ελλάδα εντός της ευρωζώνης. Ο χρόνος τρέχει αλλά υπάρχει θέληση. Ας ανεβάσουμε στροφές για επωφελή συμφωνία» υπογράμμισε.

Τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και ο Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκαν και στην Κύπρο, ενώ εξήραν την Ισπανία για τα σημάδια της οικονομικής βελτίωσης της χώρας.

Ο Κλάους Ρέγκλιν του ESM προειδοποίσηε ότι τα χρήματα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα μόνο μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ επισήμανε ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από δάνεια στο παρελθόν.

«Εχουμε συμφωνήσει σε πακέτο εντός τεσσάρων μηνών και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό δήλωσε» ο Πιερ Μοσκοβισί ερωτηθείς αν υπάρχει δυνατότητα μερικής αποδέσμευσης χρημάτων αν υπάρξει συμφωνία σε ορισμένα θέματα.

Ο Μάριο Ντράγκι έκανε λόγο για «τρεις πυλώνες όπου κανένας δεν πάει καλά» σε σχετική ερώτηση.

Τι δήλωσαν οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ προσερχόμενοι στο Eurogroup

Τη διαβεβαίωση πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στην ελληνική υπόθεση έχουν την αίσθηση του επείγοντος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξέφρασε σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ προσερχόμενος στο συμβούλιοο υπουργών Οικονομικών της Ρίγα.

Ο Ντάϊσελμπλουμ δήλωσε πως το Eurogroup θα ενημερωθεί από τους θεσμούς για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. «Ελπίζω να υπάρχει πρόοδος. Θα ακούσουμε τους θεσμούς. Είχαμε κάποια θετικά νέα την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αναμένω αναλυτικότερη ενημέρωση», δήλωσε.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει «αίσθηση του επείγοντος» ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είπε πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα άμεσα και εκτίμησε πως υπάρχει αίσθηση του επείγοντος τόσο από την ευρωπαϊκή όσο και από την ελληνική πλευρά. «Ο χρόνος πιέζει και ξεμένουν από χρήματα», ανέφερε.

Ο ίδιος είπε πως οι Έλληνες εμφανίζονται αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν τη συμφωνία, ωστόσο υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Πιέρ Μοσκοβισί: Υπερβολικά αργή η πρόοδος της Ελλάδας

Προσερχόμενος στο Eurogroup o ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η πρόοδος της Ελλάδας είναι υπερβολικά αργή, αν και οι συνομιλίες είναι πιο ουσιαστικές.

Γ. Σέλιγνκ: Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος ανάμεσα στις δύο πλευρές

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν οι δύο πλευρές έχουν κάνει «ουσιαστική πρόοδο» ακόμα.

Πέτερ Καζιμίρ: Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για «κουβεντούλα»

Δεν υπάρχει άλλος χρόνςο για κουβεντούλα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Καζιμίρ προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Το Eurogroup και η Ελλάδα έχουν δύο μήνες για να καταλήξουν σε συμφωνία» υπογράμμισε ενώ πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να περιμένει από την Αθήνα ουσιαστικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις με λεπτομέρειες. «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για πολιτικές και διπλωματικές «κουβεντούλες» με την Ελλάδα».