Για «σφυροκόπημα» του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κάνουν λόγο δημοσιογραφικές πληροφορίες λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα μεταφέροντας ένα τελείως αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλούνται ευρωπαίους αξιωματούχους αναφέρουν πως η συνεδρίαση έγινε σε τεταμένο κλίμα και πως η ελληνική πλευρά βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων, καθώς οι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup ότι η πρόοδος δεν είναι ικανοποιητική.

Οι υπουργοί Οικονομικών φέρονται να μην έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για την ελλιπή πρόοδο, ενώ, σύμφωνα με το Bloomberg, κατηγόρησαν τον έλληνα υπουργό για ανεύθυνους χειρισμούς, χάσιμο χρόνου και ερασιτεχνισμό.

Σύμφωνα με τους Financial Times, o Γιάνης Βαρουφάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι τόσο σφιχτά που τα κυβερνητικά ταμεία μπορούν να στερέψουν εντός εβδομάδων.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ του κ Βαρουφάκη και των άλλων υπουργών έγινε τόσο σοβαρός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ώστε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας πρότεινε εάν οι συνομιλίες δεν προχωρήσουν πιο γρήγορα η Ευρωζώνη να προετοιμάσει ένα «Σχέδιο Β» για την αντιμετώπιση μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της Ευρωζώνης που επικαλούνται οι FT, και άλλοι υπουργοί Οικονομικών από μικρότερες, ευάλωτες οικονομίες εξέφρασαν παρόμοια συναισθήματα.

Τα σχόλια προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος κατηγόρησε τον Σλοβένο ομόλογό του ότι είναι «αναξιοπρεπής» η επίκληση του σεναρίου και ότι οι παρατηρήσεις του ήταν «βαθιά αντι-ευρωπαϊκές».

Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, παραδέχτηκε ότι το κλίμα ήταν έντονο, αλλά διέψευσε τα περί φραστικών επιθέσεων εναντίον του.

«Δεν υπάρχουν μαχαιριές σε προσωπικό επίπεδο. Εκεί που υπήρξε ένα κλίμα απογοητευτικό είναι η αναντιστοιχία στο κλίμα των προηγούμενων ημερών σε σχέση με σήμερα. Δεν μου κάνει εντύπωση» είπε.

«Οι πιέσεις κατά της χώρας είναι αναμενόμενο ότι θα ενταθούν όσο θα πλησιάζει η ώρα της υπογραφής της συμφωνίας. Οι διαδικασίες προς επίτευξη της συμφωνίας επιταχύνονται με το Brussels Group να συνεχίζει τις εργασίες του» σχολίαζαν εξάλλου κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Τι εκτιμά το Μαξίμου

«Οι πιέσεις κατά της χώρας είναι αναμενόμενο ότι θα ενταθούν όσο θα πλησιάζει η ώρα της υπογραφής της συμφωνίας. Οι διαδικασίες προς επίτευξη της συμφωνίας επιταχύνονται με το Brussels Group να συνεχίζει τις εργασίες του» σχολίαζαν εξάλλου κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Η συνεδρίαση

Η συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 9:00 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:30 «ήταν αρκετά ζωηρή» όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times.

«Σύμφωνα με πηγές οι συνομιλίες Αθήνας-εταίρων ήταν αρκετά ζωηρές. Οι συνομιλίες συνεχίζονται και έξω από την αίθουσα» έγραψε στο twitter του.

Eπικαλούμενο τρεις πηγές μέσα από τη συνεδρίαση, υποστηρίζει πως οι ευρωπαίοι ομόλογοι του Έλληνα υπουργού καταφέρθηκαν εναντίον του με σκληρούς χαρακτηρισμούς, προκαλώντας την αντίδρασή του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ακούστηκαν χαρακτηρισμοί όπως «ανεύθυνος», «ερασιτέχνης» και «τζογαδόρος» κατά του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

«Κάποιος άλλος είπε ότι ο Έλληνας παραπονέθηκε για την εχθρική ατμόσφαιρα στην συνεδρίαση, καθώς δεχόταν κριτική από όλες τις πλευρές», προστίθεται ενώ το δημοσίευμα διευκρινίζει πως, αν και αναζητήθηκε μέσω τηλεφώνου, κανείς έλληνας αξιωματούχος δεν ήταν διαθέσιμος να σχολιάσει.

O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η Ελλάδα να επισπεύσει επειγόντως τις διαπραγματεύσεις.

Η ανάπτυξη και η απασχόληση συζητήθηκαν σήμερα στο Eurogroup στη Ρίγα έγραψε στο twitter του ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σιλούνα δήλωσε στους δημοσιογράφους για πλήρη αποτυχία στην επικοινωνία.

Το κλίμα επηρέασε η δήλωση της Μέρκελ την Πέμπτη το βράδυ η οποία σημείωσε «ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της».

Παρ΄ότι όλοι εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις το τελευταίο διάστημα εξελίσσονται ταχύτερα σε σχέση με το παρελθόν, οι διαφορές επί της αξιολόγησης του προγράμματος είναι πολλές.

Κοινοτικές πηγές θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να «μετριάσει τις απαιτήσεις της» και να «ξεφύγει από τις κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει, ενώ ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως οι εκπρόσωποι κυρίως του ΔΝΤ δεν δείχνουν πνεύμα ευελιξίας κυρίως σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και την απελευθέρωση των αγορών, των αγαθών και της εργασίας.
Όπως ανέφερε ανώτατος παράγοντας της Ευρωζώνης, οι «18» θα προσπαθήσουν στη Ρίγα να έλθουν σε συμφωνία με την ελληνική πλευρα για τη δημιουργία ενός είδους «οδικού χάρτη» βάσει του οποίου θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα ούτως ώστε το αργότερο ως το ερχόμενο Eurogroup, της 11ης Μαΐου, να έχει συμφωνηθεί μια «κρίσιμη μάζα» μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει την εκταμίευση των δανείων που η Αθήνα έχει λαμβάνειν.
Η συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 10 το πρωί αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τη μία μετά το μεσημέρι οπότε θα ακολουθήσουν δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμλπουμ και συνέντευξη του Ελληνα υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη
Θετικά ήταν πάντως τα σημάδια από την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγλεκάριο Ανγκελα Μέρκελ για την πρόοδο των συνομιλιών.
Σύμφωνα με Ελληνα αξιωματούχο που μίλησε στους δημοσιογράφους που βρίσκονται έξω από την Σύνοδο Κορυφής, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι έχει υπάρξει πρόοδος ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της και ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο για πλεόνασμα 1,2%-1,5%
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά ζητά να τηρηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να υπογραφεί έως τα τέλη Απριλίου αναγνωρίζοντας πως υπάρχει πρόβλημα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ενδιάμεση συμφωνία
Κύκλοι του πρωθυπουργού ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας και η κυρία Μέρκελ κατέγραψαν στη συζήτησή τους τα βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο..
«Στο Euroworking Group υπάρχει μεγάλη πρόοδος και στο Eurogroup αύριο περιμένουμε ότι αυτή η πρόοδος θα καταγράφει ώστε να υπάρξει συμφωνία» ανέφεραν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές και πρόσθεσαν πως «πρέπει το Σαββατοκύριακο και τις επόμενες μέρες να συνεδριάζει συνεχώς το Brussels Group, ώστε μέχρι την Τετάρτη να υπάρχει συμφωνία και να συγκληθεί την Πέμπτη έκτακτο Eurogroup».

Πιέσεις στο Eurogroup
Στη Ρίγα της Λετονίας, όπου συνεδρίασε το Eurogroup, τα μηνύματα είναι διαφορετικά. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις οι δανειστές συνεχίζουν να πιέζουν για συμφωνία πακέτο, αλλά και υλοποίηση των παρακάτω:
-Αύξηση ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες και κατάργηση των εξαιρέσεων
Μηδενικό έλλειμα από τις επικουρικές συντάξεις και άμεση έναρξη διαλόγου για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.