Στα 69 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχεται ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος των διανυκτερεύσεων σε κατοικίες που μισθώνονται στην Αθήνα, μέσω της πλατφόρμας φιλοξενίας Airbnb. Η πλατφόρμα διαθέτει 11.500 καταχωρήσεις στην Ελλάδα, από τις οποίες 2.500 αφορούν στην Αθήνα, αριθμός ο οποίος έχει διπλασιαστεί από το 2009.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της πλατφόρμας για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2014, υπολογίζεται ότι η κίνηση μέσω της δραστηριότητας αυτής υποστήριξε επίσης περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας.
Ειδικότερα, από την έρευνα που παρουσίασαν ο επικεφαλής Public Policy της Airbnb κ. Πάτρικ Ρόμπινσον και ο Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Χρήστος Γκενάκος, προκύπτει ότι οι άμεσες δαπάνες των επισκεπτών της Airbnb στις αθηναϊκές επιχειρήσεις αγγίζουν τα 20,2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στα 3,3 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται τα έσοδα φιλοξενίας των 720 Αθηναίων οικοδεσποτών, οι οποίοι μίσθωσαν βραχυπρόθεσμα τα σπίτια τους το συγκεκριμένο διάστημα, με τον καθένα να υπολογίζεται ότι είχε μέσο έσοδο 4.500 συνολικά. Αντίστοιχα, οι επισκέπτες της Airbnb διανυκτερεύουν κατά μέσο όρο 3,6 νύχτες και ξοδεύουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στην Αθήνα 551 ευρώ.
Αναφερόμενος στη «γκρίζα ζώνη» που υπάρχει στο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση κατοικιών στην Αθήνα, ο κ. Ρόμπινσον δήλωσε ότι η πλατφόρμα είναι σε επαφές με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς, καθώς όλα τα στοιχεία είναι εμφανή. Ο ίδιος σημείωσε την ανάγκη για ένα απλό και ευέλικτο νομικό καθεστώς επικαλούμενος πρόσφατα παραδείγματα υιοθέτησης πλαισίου που καλύπτει και την οικονομία του διαμοιρασμού (sharing economy) σε Λονδίνο, Παρίσι, Πορτογαλία και Αμβούργο.
Ταυτόχρονα σημείωσε από ευρήματα της μελέτης ότι μέσω της Airbnb οι οικοδεσπότες ενισχύονται οικονομικά, καθώς το 73% δεν απασχολείται σε τυπικές θέσεις εργασίας και το 28% δηλώνουν ότι με το εισόδημα από τη φιλοξενία μπορούν να βοηθηθούν οικονομικά ενώ απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Ενας τυπικός Αθηναίος οικοδεσπότης νοικιάζει το σπίτι του για περίπου 68 διανυκτερεύσεις το χρόνο. Το 68% των οικοδεσποτών δηλώνουν ότι βασίζονται σε αυτά τα έσοδα για να συνεχίσουν να μένουν στο σπίτι τους, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 39 χρόνια.
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εξετάζει τις θετικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιδράσεις της Airbnb στην κοινότητα της Αθήνας, σε συνέχεια παρόμοιων εκθέσεων που έχουν παρουσιαστεί σε Παρίσι, Λονδίνο και Αμστερνταμ. Η Airbnb ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2008 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας και σήμερα δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 35.000 πόλεις και 191 χώρες.
«Οι οικοδεσπότες της Airbnb προσελκύουν νέους επισκέπτες στην Αθήνα, οι οποίοι ψάχνουν μια αυθεντική, τοπική ταξιδιωτική εμπειρία» δήλωσε ο Jeroen Merchiers, Regional Manager της Airbnb. Και πρόσθεσε ότι «αυτό βοηθά στην αύξηση της τουριστικής αγοράς της Αθήνας και στηρίζει την τοπική οικονομία, καθώς και τη διάδοση των οικονομικών οφελών του τουρισμού σε όλη την Αθήνα, πέρα από τα δημοφιλή μέρη. Οι οικοδεσπότες της Airbnb, έχουν ένα επιπλέον εισόδημα για να συντηρήσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο».
Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι oι ιδιοκτησίες Airbnb εκτείνονται σε 25 γειτονιές της Αθήνας, εκ των οποίων το 69% βρίσκονται εκτός των περιοχών που τυπικά βρίσκει κανείς ξενοδοχείο. Σχεδόν τα μισά χρήματα των επισκεπτών (47%) ξοδεύονται στις γειτονιές στις οποίες διαμένουν. Ειδικότερα στο Κουκάκι/Νέο Κόσμο καταγράφονται 76 οικοδεσπότες, με 3.630 επισκέπτες, σε Πλάκα/Ψυρρή 101 οικοδεσπότες, με 9.350 επισκέπτες, σε Αμπελοκήπους/Νεάπολη 76 οικοδεσπότες, με 2.600 επισκέπτες και σε Παγκράτι/Μετς 80 οικοδεσπότες, με 3.050 επισκέπτες.
To 71% των επισκεπτών επισκέφθηκε την Αθήνα για πρώτη φορά, ενώ το 67% δήλωσε ότι είναι πιθανό να επιστρέψουν στην Αθήνα λόγω της εμπειρίας τους με την Airbnb. Ποσοστό 26% των επισκεπτών ανέφερε ότι δεν θα επισκεπτόταν ή δεν θα έμενε τόσο πολύ στην Αθήνα χωρίς την Airbnb. Το 91% των επισκεπτών θα συνιστούσαν το Airbnb κατάλυμα, στο οποίο διέμειναν στην Αθήνα, σε φίλους και στην οικογένειά τους.