Στην καθιερωμένη πρωϊνή εμφάνιση του στους τηλεοπτικούς δέκτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας, αποφάσισε να κλέψει τις εντυπώσεις. «Μέχρι τώρα υπάρχει μία απόκλιση της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορεί να καλυφθούν μέχρι το τέλος του μήνα και να υπερκαλυφθούν», δήλωσε στο Mega αποκαλύπτοντας τη μαύρη τρύπα στο ποσό που απαιτείται για την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Αντί να περιμένει να τελειώσει ο μήνας, προτίμησε, για να εξασφαλίσει την προσωπική του προβολή, να σκορπίσει τον πανικό για περίπου δύο ώρες. Κατόπιν στη δεύτερη τηλεοπτική του συνέντευξη (Star) διαβεβαίωσε ότι βρήκε τα 400 εκατομμύρια που του έλειπαν και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο κόπο, κάνοντας «συσκέψεις όλη αυτή την ώρα»!

Ο υπουργός στον Star

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας, μιλώντας στην εκπομπή Live U του Star, αφού πρώτα προκάλεσε έντονη ανησυχία, με όσα ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του Mega ότι λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις και να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους, υποστήριξε ότι βρέθηκαν τελικά τα χρήματα.

«Κάναμε συσκέψεις όλη αυτή την μιάμιση ώρα και θεωρούμε ότι καλύπτεται αυτό το ποσό. Είδαμε πόσα χρήματα μπορούν να έρθουν αμέσως και θεωρούμε ότι σύμφωνα με αυτά που έχουμε και αυτά που προσδοκούμε θα ξεπεραστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα», είπε ο κ. Μάρδας.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις πρωινές του δηλώσεις,δούλεψαν στο υπουργείο και τελικά, βρέθηκαν τα χρήματα, τα οποία ο αναπληρωτής υπουργός δήλωνε ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι θα τα έχει στις 24 και 27 Απριλίου.

Ερωτηθείς για τοπού βρέθηκαν τα χρήματα αυτά, ο κ. Μάρδας απάντησε:

«Υπάρχουν Ασφαλιστικά Ταμεία που μας έστειλαν μήνυμα ότι έχουν την πρόθεση να καταθέσουν κάποια χρήματα στην Tράπεζα της Ελλάδας. Το ποσό αυτό που θα δώσουν μπορεί και να είναι παραπάνω από αυτό που χρειαζόμαστε. Εμείς όμως εξακολουθούμε και ψάχνουμε να βρούμε χρήματα, έτσι ώστε να έχουμε ένα μεγάλο μαξιλάρι γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί και τον Μάιο».

Όπως είπε, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα σύνολο ρεζερβών, βασιζόμενη στα δυσμενέστερα σενάρια, τα οποία μπορεί να συμβούν, δηλαδή την μη επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

Επίσης ο κ. Μάρδας είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με δημόσιες εταιρείες, όπως η ΔΕΣΦΑ και η ΔΕΠΑ, ώστε να συμβάλουν στην προσπάθεια να βρεθούν χρήματα και ξεκαθάρισε:

«Δεν μας ενδιαφέρει αυτό καθαυτό το ποσό των 400 εκατ., που θεωρούμε ότι θα το καλύψουμε, αλλά εμείς θέλουμε ένα μεγάλο σύνολο αποθεμάτων, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε απρόσμενο υπάρξει. Στόχος μου είναι τα 2,5 δισ., τα οποία τα χρειάζομαι για να καλύψω και οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει και τον Μάιο».

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι συμφωνία θα επιτευχθεί και θα σταματήσει η οικονομική ασφυξία της χώρας.

Τι υποστήριξε το πρωί ο υπουργός

Στην παραδοχή ότι λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους για τον Απρίλιο προχώρησε σήμερα Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Μιλώντας στο Μega, ο κ. Μάρδας ανέφερε πως έως το τέλος Απριλίου θα πρέπει να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις, αλλά και να καλυφθούν λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου. «Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις θα τελειώσει στις 30 Απριλίου και εκεί ομολογουμένως μπορεί να ξεπεράσω τις προβλέψεις των εσόδων μου. Αυτά που βλέπω όμως τώρα για τις 24 του μηνός που χρειάζομαι χρήματα μου δείχνουν ότι η απόκλιση των εσόδων δεν μου δίνει αυτή την άνεση που περιμένω», δήλωσε.

Για τις αποκλίσεις στα έσοδα που αναγκάζουν την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα των φορέων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε τα εξής: «Μέχρι τώρα υπάρχει μία απόκλιση της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ. Τα οποία μπορεί να καλυφθούν μέχρι το τέλος του μήνα και να υπερκαλυφθούν. Εμείς ως Λογιστήριο του Κράτους είμαστε διαχειριστές μιας κατάστασης που λέει ότι αυτά βρίσκουμε σε έσοδα, έχουμε αυτές τις δαπάνες και πρέπει να ρυθμίσουμε τα πάντα έτσι ώστε να κάνουμε τις πληρωμές μας. Δεν μπορώ να βασιστώ στο γεγονός ότι πράγματι στο τέλος Απριλίου μπορεί τα έσοδα να ξεπεράσουν τις όποιες ευνοϊκές προβλέψεις. Αυτά βλέπω, έτσι κινούμαι».

Ο κ. Μάρδας ερωτηθείς για το εάν έχουμε βρεθεί σε οριακό σημείο είπε πως «είμαστε σε οριακό σημείο ήδη από το Φεβρουάριο», εμφανίσθηκε πάντως καθησυχαστικός σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει εναλλακτικά σχέδια στο μυαλό της. «Εμείς θεωρούμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Καλούμε βέβαια τους δημάρχους τελευταία στιγμή να αναθεωρήσουν την άποψή τους. Έχουμε όμως και άλλους πόρους», είπε.

Ο υπουργός αναφερόμενος στις αντιδράσεις δημάρχων και περιφερειαρχών είπε πως «μπερδεύονται τα πολιτικά με τα πρακτικά ζητήματα» και επανέλαβε πως οι ΟΤΑ που θα μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούν να χρησιμοποιούν εντός ολίγων ημερών.