«Η συμφωνία θα επέλθει, θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση» δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης τονίζοντας ότι «η μη συμφωνία θα ήταν καταστροφή». «Η σύγκλιση είναι ξεκάθαρη και το παραδέχονται και οι θεσμοί» επισήμανεο υπουργός Οικονομικών σε δήλωσή του μετά το τέλος της ομιλίας του σε τραπεζικό φόρουμ στην Πλατεία Συντάγματος.


«Εχουμε επενδύσει και εμείς και οι εταίροι μας στην συμφωνία και δεν θα αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη» ανέφερε ο κ.Βαρουφάκης. «H Ευρώπη ξέρει να παράγει συμφωνίες την κατάλληλη στιγμή».

Ο Υπουργός σημείωσε ότι ενδέχεται να μην υπάρξει λύση στο Eurogroup αλλά «θα υπάρξει διευθέτηση».

«Ολοι έχουν επενδύσει σε μία συμφωνία» τόνισε προσθέτοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν βάζει πάνω απ’ όλα την επόμενη δόση .

«Πρέπει και οι δανειστές να παραδεχθούν τα λάθη τους» δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, περιγράφοντας μια δύσκολη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Πασχίζουμε για κάτι πολύ δύσκολο», σχολίασε, «δηλαδή να μην επιστρέψουμε στα παλιά μοντέλα ανάπτυξης, αλλά ούτε να υπογράφουμε μεταρρυθμίσεις που δεν πιστεύουμε μόνο και μόνο για την δόση»

«Είναι επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να είμαστε μέλος της νομισματικής ένωσης» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κατά την ομιλία του στο 20o Banking Forum στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Πρώτα συμφωνία, μετά συναίνεση

Ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε μια διαδικασία που προβλέπει πρώτα τη συμφωνία με τους Θεσμούς (EE-EKT-ΔΝΤ) και στη συνέχεια την προσπάθεια να επιτευχθεί συναίνεση στην Ελλάδα για ζητήματα όπως:

-Ενα δίκαιο φορολογικό σύστημα,

-Ενα ισχυρό τραπεζικό σύστημα με τη δημιουργία μιας Bad Bank στην οποία θα κατευθυνθούν λεφτά του ΤΧΣ (σ.σ.: 11 δισ. ευρώ) και όχι για ανακεφαλαίωση τραπεζών, όπως είπε.

-Την δημιουργία ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, στα πρότυπα της γερμανικής (KfW). Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να σταματήσει το «ξεπούλημα» των περιουσιακών στοιχείων και να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις όπως και στη Γερμανία.

Πρέπει να ενισχύει και ασφαλιστικό σύστημα, που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει όταν ένας στους τρεις δουλεύει μαύρα.

Εργασιακά- ασφαλιστικό-ιδιωτικοποιήσεις

Για το «αγκάθι» των εργασιακών ο Υπουργός ανέφερε ότι το ΔΝΤ ζητεί την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας όταν οι εργασιακές σχέσεις έχουν ήδη διαλυθεί. «Θέλουμε νέες έξυπνες εργασιακές σχέσεις και συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε πάντως ο κ. Βαρουφάκης.

Για τα εργασιακά ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι έχει ήδη ζητηθεί η συμβολή του ΟΟΣΑ και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) για την δημιουργία ενός νέου μοντέλου συλλογικών συμβάσεων. Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τις αγορές προϊόντων ο κ. Βαρουφάκης έκανε ειδική αναφορά στους νέους επιχειρηματίες υποστηρίζοντας ότι δεν συμφωνεί με το ότι πρέπει να πληρώνουν αμέσως ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να έχουν εισόδημα και πρόσθεσε ότι αυτές θα πρέπει να συνδεθούν με το εισόδημά τους.

Εκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στις start ups τονίζοντας ότι «Δεν μπορούν να πληρώνουν αυτοί οι άνθρωποι τα Ταμεία χωρίς να έχουν εισοδήματα και χωρίς να συνδέονται οι εισφορές με τα εισοδήματά τους». Η αποστροφή αυτή ίσως να είναι και προάγγελος ρύθμισης ώστε οι νεοφυείς επιχειρήσεις να απαλλάσσονται από εισφορές μέχρις ότου αποκτήσουν εισοδήματα.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν την μετοχική συμμετοχή του Δημοσίου ώστε να έχει μελλοντικά έσοδα, και να υπάρχει πρόβλεψη για ένα ελάχιστο ποσοστό επενδύσεων και όχι μόνο είσπραξη εσόδων για τη μαύρη τρύπα χρέους.

Για το ασφαλιστικό παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της κοινωνίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αναληφθούν δράσεις.

«Να ξεπεράσουμε τα ιδεολογήματα που μας καθηλώνουν»

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «ιδεολογήματα που μας καθηλώνουν» κάνοντας σαφείς υπαινιγμούς για την στάση στελεχών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας, τόνισε πως θα πρέπει μεν οι δανειστές να παραδεχθούν το λάθος πολιτικής τους για να προσθέσει:

«Αλλά κι εμείς στο εσωτερικό, θα πρέπει να ξεπεράσουμε τα ιδεολογήματα που μας καθηλώνουν».

Αυτό δεν ήταν το μόνο «καρφί» προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση της αριστεράς δεν έχει την πολυτέλεια να είναι απέναντι από την επιχειρηματικότητα πρέπει να πηγαίνει μαζί της. Αυτές οι λογικές ανήκουν σε μια άλλη εποχή, της ομαλότητας» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Παράλληλα εμφανίστηκε βέβαιος για την βούληση της κοινής γνώμης για παραμονή στην ευρωζώνη, απορρίπτοντας έτσι για μια ακόμη φορά εμμέσως την προσφυγή σε εκλογές ή δημοψήφισμα.

«Είναι επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να είμαστε μέλος της νομισματικής ένωσης» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.