«Η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Politico ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αποκλείοντας παράλληλα και το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Την ίδια στιγμή κάνει λόγο για άρνηση των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν όπως επιθυμουν οι εταίροι, ενώ σημειώνει ότι «οι ελληνικές αρχές δοκιμάζουν την υπομονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«H ελληνική αδιαλλαξία κινδυνεύει να ωθήσει την ήπειρο προς την οικονομική καταστροφή» επισήμανε και επέκρινε την Αθήνα για «μη-αποδεκτή» έλλειψη συνεργασίας.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε είδους εξέλιξη, αλλά αποκλείω 100% το Grexit. Δεν θα υπάρξει πτώχευση», τονίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν. Ο ίδιος αποδίδει αυτή την αισιοδοξία του όχι τόσο στην «κάθε άλλο παρά απτή» πρόοδο που συντελείται, αλλά κυρίως στο απλό γεγονός ότι η εναλλακτική είναι «πέρα από τη φαντασία».

Σημειώνει επίσης πως παραμένει μακρινή μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση της χώρας, αν και παραδέχεται πως τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της «άρχισαν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μας γνωστοποιήσει έγκαιρα τι συμβαίνει», σημειώνει.

«Χρειαζόμαστε σαφήνεια και δεν την είχαμε. Έχασα την υπομονή μου στο μεσοδιάστημα. Τώρα ξαναβρήκα την υπομονή μου και δεν θέλω να τη χάσω ξανά», αναφέρει χαρακτηριστικά.