Συνεχίζεται και σήμερα Τρίτη η συνεδρίαση του Brussels Group στο Παρίσι, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές που υπάρχουν από το βασικό μακροοικονομικό σενάριο και το ρυθμό ανάπτυξης για το 2015 μέχρι και τα μέτρα που είναι αναγκαία για να κλείσουν το δημοσιονομικό κενό του προϋπολογισμού παρ΄ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα περιορίζεται κάτω από το 1,5% του ΑΕΠ.
Οπως μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας οι διαπραγματεύσεις στο Brussels group μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και της κυβέρνησης που γίνονται στο Παρίσι, δικεκόπησαν καθώς ένας από τους ξένους εμπειρογνώμονες ζήτησε επικοινωνία με τον «Θεσμό» που εκπροσωπεί προκειμένου να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις.
Αν και δεν έγινε γνωστό ποιός ζήτησε να επικοινωνήσει με το «κέντρο» οι διαφωνίες που υπάρχουν στο κομβικό ζήτημα που είναι η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης του έτους, παραπέμπουν στο ΔΝΤ.
Κι αυτό γιατί ενώ η Ελλάδα επιμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί τουλάχιστον στο 1,4% εφέτος καθώς αναμένει να υπάρξει «rebound» στην οικονομία κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους λόγω του εντυπωσιακού τουριστικού ρεύματος και την άρση της αβεβαιότητας που θα επιφέρει η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, το ΔΝΤ επιμένει ότι η ελληνική οικονομία έχει πληγεί και δύσκολα θα ξεπεράσει ρυθμό ανάπτυξης 0,6%.
Οπως πάντα, στις διαπραγματεύσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι συμβιβαστική και εκτιμά ότι εφ΄όσον κλείσει έγκαιρα η συμφωνία, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι κοντά στο 1%, αν όχι υψηλότερα.
Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν το Σάββατο, συνεχίζονται σήμερα Τρίτη στο Παρίσι.
Στόχος, πάντως των διαπραγματεύσεων, είναι να υπάρξει κείμενο, το οποίο θα εξετάσουν την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Παρασκευή.
Όπως μεταδόθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται ο προϋπολογισμός και οι δύο πλευρές προσπαθούν να γεμίσουν τα κενά. Στο τραπέζι βρέθηκαν και σήμερα η φορολογία και το χρέος, με τους εταίρους να βάζουν κάποιες κόκκινες γραμμές κυρίως ως προς την απόδοση των ιδιωτικοποιήσεων. Οι εταίροι δεν επιθυμούν να μειωθεί ο συνολικός στόχος για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις (20 δισ. ευρώ ως το 2020) καθώς έτσι αλλάζουν τα δεδομένα για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Οπως λένε πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν σ΄αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων υπάρχει πρόοδος, αν και μικρή, αφού η ελληνική πλευρά κατέθεσε περισσότερα και λεπτομερή στοιχεία.

Εκπρόσωπος Μοσκοβισί: Υπάρχει πρόοδος, δεν αναμένεται όμως σύνταξη σχετικής έκθεσης

Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, αλλά δεν αναμένεται η σύνταξη σχετικής έκθεσης προόδου, δήλωσε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί. Ερωτηθείσα η Ανίκα Μπράιτχαρτ αν το Brussels Group ετοιμάζει γραπτή έκθεση προόδου για την Ελλάδα, ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου, απάντησε ότι ναι μεν υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν γνωρίζει για καμία γραπτή έκθεση προόδου.

Η Ανίκα Μπράιτχαρτ πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση, το Eurogroup Working Group (EWG) που θα συνεδριάσει την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά και το Eurogroup στη Ρίγα θα αποτιμήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών το τελευταίο διάστημα .

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο περιοδικό Politico, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε λέγοντας πως η συνέντευξη παραχωρήθηκε πριν από μία εβδομάδα και ότι «από τότε έχουν συμβεί πολλά».


Σχοινάς: Εχουν ενταθεί οι ρυθμοί

Τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, επισημαίνοντας πως τις τελευταίες ημέρες οι ρυθμοί έχουν ενταθεί.

Όπως είπε ο κ. Σχοινάς οι συζητήσεις προχωρούν ενόψει του άτυπου Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας στις 24 Απριλίου, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν την κατάσταση.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εντατικά σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας.