«Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε στις νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις και ακαμψίες των κυρίαρχων κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, σε θέματα όπως είναι τα εργασιακά και τα οποία δεν επηρεάζουν το δημοσιονομικό κόστος. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαπραγμάτευση είναι ένα συνεχές μπρα ντε φερ. Τα περισσότερα θέματα που συζητούνται είναι πολιτικά, όπως πολιτικές θα είναι και οι απαντήσεις οι οποίες θα δοθούν στο τέλος».

Αυτό δήλωσε, σχολιάζοντας την πορεία των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, ενώ εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του για τη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι είναι θεμιτό το ενδιαφέρον των θεσμών για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών, τα οποία επηρεάζουν τη δυνατότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, και προσέθεσε ότι υπήρξε έως τώρα συχνή και καλή συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια.

«Συζητήσαμε τα πάντα αλλά δεν ζητήσαμε πολιτική έγκριση» τόνισε.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι έχουν υπάρξει σημαντικές συγκλίσεις, όπως είναι τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής και εκτίμησε, ότι μετά την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου των διαπραγματεύσεων τίθεται εκ των πραγμάτων η διαπραγμάτευση του χρέους, χωρίς την οποία είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει, όπως είπε, οριστική συμφωνία.

Στο μεταξύ, κατατέθηκε σήμερα στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) το σχέδιο νόμου για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την σταδιακή επάνοδο του κατώτερου μισθού στα προ του μνημονίου επίπεδα προκειμένου να συνεχιστεί ο κοινωνικός διάλογος.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί έως το τέλος Μαΐου, ενώ σύντομα αναμένεται να κατατεθεί σε διαβούλευση νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και την εντατικοποίηση των ελέγχων για την αδήλωτη εργασία.