Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με όλες τις ενεργοβόρες βιομηχανίες καλείται να καθήσει η ΔΕΗ μετά την απόφαση της Κομισιόν που έκρινε ότι τα ειδικά τιμολόγια προς την Αλουμίνιον της Ελλάδος δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση και βρίσκονται ήδη υψηλότερα από το μέσο ενεργειακό κόστος για τις μεταλλουργικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη.
Η απόφαση της Κομισιόν, σύμφωνα με κύκλους της βιομηχανίας, ξεμπλοκάρει την κυβέρνηση αλλά και τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε αποφάσεις που θα ενισχύσουν άμεσα την ελληνική βιομηχανία και την ανταγωνιστικότητά της μειώνοντας το ενεργειακό κόστος.
Η απόφαση θέτει μέσα από επίσημα στοιχεία συγκεκριμένα στάνταρντ που επιτρέπουν στη νέα διοίκηση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε διμερείς διαπραγματεύσεις με τους βιομηχανικούς πελάτες ξεχωριστά, ανάλογα με το προφίλ τους, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τόσο το διεθνές όσο και το εγχώριο περιβάλλον. Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες συμβάσεις που θα λειτουργήσουν ως μία ακόμη δικλίδα ασφαλείας για τη βιομηχανία της χώρας.
Οι παράμετροι


Ειδικότερα για την Αλουμίνιον της Ελλάδος η Κομισιόν γνωμοδότησε υπέρ των χαμηλών τιμολογίων λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η εταιρεία έχει «μη συγκρίσιμο καταναλωτικό προφίλ», διεθνή ανταγωνισμό, καθώς και το ότι η ΔΕΗ ως και σήμερα διατηρεί τον σχεδον απόλυτο έλεγχο της αγοράς. Με αυτές τις παραμέτρους η Κομισιόν «εγκρίνει» την τιμή της διαιτησίας για την Αλουμίνιον ως μια τιμή διεθνώς ανταγωνιστική αλλά και σύμφωνη τόσο με τα χαρακτηριστικά της αγοράς και του πελάτη όσο και με το κόστος της ΔΕΗ.
Οπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, «η ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαίος όρος τόσο για να στηριχθεί η οικονομία όσο και για να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας που σίγουρα δεν μπορούν να αναπληρωθούν».
Η απόφαση


Στις 25 Μαρτίου, σύμφωνα με επίσημη οριστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σε συνέχεια δεύτερης προσφυγής της ΔΕΗ για το θέμα της διαιτησίας), η τιμή προμήθειας ρεύματος για την Αλουμίνιον που ελήφθη από τη διαιτησία δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση ούτε αθέμιτο πλεονέκτημα. Η απόφαση τονίζει τα εξής:
–Η τιμή του ρεύματος που ορίστηκε από τη διαδικασία διαιτησίας έχει βασιστεί σε μια σειρά παραμέτρους που αφορούν τη διάρθρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το μοναδικό προφίλ κατανάλωσης της Αλουμίνιον αλλά και το κόστος του προμηθευτή. Η ΔΕΗ μάλιστα τους περίπου 20 μήνες που διήρκεσε η διαδικασία δεν διαφώνησε πότε με τις παραμέτρους που ετέθησαν και προσήλθε οικειοθελώς στη διαδικασία διαιτησίας, όπως θα έκανε και ένας συνετός ιδιώτης επενδυτής.
–Εξετάζοντας όλα τα στοιχεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρρίπτει οριστικά την καταγγελία της ΔΕΗ και καταλήγει ότι η τιμή που είχε οριστεί από τη διαιτησία δεν συνιστά κρατική επιχορήγηση προς την Αλουμίνιον ούτε νόθευση του ανταγωνισμού.
–Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, η μέση τιμή προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη για μεταλλουργικές επιχειρήσεις διαμορφωνόταν το 2013 (όταν και έκλεισε η διαιτησία) στα 30,87 ευρώ/ΜWh (all in τιμή), τιμή δηλαδή πολύ μικρότερη από το καθαρό τιμολόγιο των 36,6 ευρώ/Mwh της διαιτησίας για την ΑτΕ, το οποίο σε all in τιμή κυμαίνεται στα 45 ευρώ/ΜWh.
Επίσης η Επιτροπή στην απόφασή της υπογραμμίζει και το γεγονός ότι ΔΕΗ δεν έκανε ποτέ ουσιαστικά διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία (ως όφειλε μετά την απελευθέρωση της αγοράς) όπως είναι η Αλουμίνιον που ανήκει στους καταναλωτές υψηλής τάσης. Μάλιστα επισημαίνει ότι, επειδή η κατανάλωση της ΑτΕ είναι όλον τον χρόνο αμετάβλητη, υπερβαίνει το 5% της συνολικής κατανάλωσης και το 40% στην κατηγορία των καταναλωτών υψηλής τάσης στην Ελλάδα, πρόκειται για ιδιαίτερη περίπτωση για την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μη συγκρίσιμη με άλλους βιομηχανικούς πελάτες.
Το μονοπώλιο


Ειδικό βάρος για την απόφαση είχε το γεγονός ότι η ΔΕΗ είναι ο μοναδικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας για καταναλωτές υψηλής τάσης στην Ελλάδα, αφού της ανήκουν όλοι οι λιγνιτικοί και υδροηλεκτρικοί πόροι της χώρας. Επομένως είναι μονοπώλιο και μονοψώνιο στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας έχοντας το 99% μερίδιο αγοράς.
Γι’ αυτό και οι καταναλωτές ΥΤ όπως είναι η Αλουμίνιον είναι απόλυτα εξαρτημένοι από τη ΔΕΗ και δεν έχουν δυνατότητα εναλλακτικού προμηθευτή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ