«Εάν οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής λιτότητας στην Ευρώπη δεν υποκύψουν, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αθετήσει τις επικείμενες πληρωμές της για το χρέος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην αμερικάνικη Huffington Post.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν οι δανειστές παραμείνουν σταθεροί και πουν όχι, η συμφωνία είναι συμφωνία, απάντησε:

«Επιτρέψτε μου να είμαι ακριβής σε αυτό γιατί αυτές είναι προβληματικές εποχές και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα κολλήσουν σε οποιαδήποτε λέξη ή φράση που κρίνουν εκείνοι σκόπιμο για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τους επιτρέψουμε να το κάνουν αυτό. Το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα είναι έξω από τις αγορές και πληρώνει τα χρέη της τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιώντας τη λιγοστή ρευστότητά της. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εάν μπορούσε, τότε δεν θα ήμασταν χώρα σε πρόγραμμα, σωστά; Έτσι, εάν οι εταίροι μας στους θεσμούς μας πουν “δεν έχει ρευστότητα για εσάς, καμία εκταμίευση, καμία νέα συμφωνία”, αυτό φυσικά δεν είναι βιώσιμο, όπως δεν θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα που είναι σε ένα είδος προγράμματος του ΔΝΤ, ένα πρόγραμμα με την Τρόικα ή ένα πρόγραμμα της ΕΚΤ».

Σε ερώτηση εάν θα ήταν εφικτό η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να εξακολουθήσει να είναι στο ευρώ, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «η καταχρεωμένη χώρα είχε και παλαιότερα αθετήσει πληρωμές το 2012, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει το ίδιο, εάν δεν φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές έως 24 Απριλίου».

«Αυτό έχει ήδη συμβεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης. «Το 2012, η ελληνική κυβέρνηση αθέτησε την πληρωμή 100 δισ. ευρώ υφιστάμενων υποχρεώσεων για το χρέους».

Ο ελληνας υπουργός Οικονομικών επεσήμανε επίσης ότι οποιαδήποτε μορφή χρεοκοπίας δεν θα ήταν «η σωστή λύση τώρα».

«Δεν δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι κάτι που σχεδιάζουμε, δεν είναι κάτι που ευχόμαστε». «Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς εταίρους μας». «Έχουμε μια συμφωνία, αυτή της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία πολύ συγκεκριμένα αναφέρει ότι η τελική αξιολόγηση της υφιστάμενης συμφωνίας θα κριθεί στα τέλη Απριλίου», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης.