Οι εμπειρίες των ΗΠΑ και της Ελλάδας, από τη διαχείριση των οικονομικών κρίσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνομιλίας που είχαν στον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση του προβλήματος που αντιμετώπισε ο Μπαράκ Ομπάμα όταν ανέλαβε την προεδρία, έχοντας μπροστά του μία σοβαρότατη κρίση και δεχόμενος πιέσεις στην κατεύθυνση των πολιτικών λιτότητας, την οποία έπρεπε να αποδομήσει.

«Κάναμε μια σύγκριση τη δικής μας εμπειρίας, η οποία είναι αντίστοιχη και πολύ διαφορετική, ταυτόχρονα. Ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις για το τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, σε σχέση με τις δυσκολίες που είχε εκείνος» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα «είχε τις μεγάλες δυσκολίες διαχείρισης της Wall Street, ενώ εμείς έχουμε το πρόβλημα ότι αυτό έχει γίνει ήδη από τα μνημόνια, που ουσιαστικά μετέφεραν ιδιωτικές ζημίες στους ώμους των φορολογούμενων της Ελλάδος και της ευρωζώνης».

Ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησαν ότι μπορούν να βρεθούν πρακτικοί τρόποι για να αποφευχθεί μια αποσταθεροποίηση είτε από ατύχημα, είτε λόγω διαδικασιών μη ελεγχόμενων. Επιπλέον, εκφράσθηκε από τις δύο πλευρές η ανάγκη επίδειξης ευελιξίας.

Ο αμερικανός ηγέτης εξέφρασε τη συμπαράσταση του ιδίου και της κυβέρνησής του και διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί. Ο πρόεδρος Ομπάμα «δεν ήρθε να μας κουνήσει το δάχτυλο, να μας πει τι να κάνουμε» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, περιγράφοντας το κλίμα της συνάντησης.

«Πρέπει να είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στον στόχο μας και απολύτως ενταγμένοι στη διαδικασία στην οποία συμμετέχουμε με ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «οι εξωτερικές δυνάμεις καλό είναι να βοηθήσουν».
Αναφερόμενος στην πορεία των συζητήσεων με τους εταίρους, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «δεν υπάρχει ποτέ μια ημερομηνία κλειδί, όλα τα πράγματα θα πρέπει να τα βλέπουμε συνδυαστικά και συσσωρευτικά» και πρόσθεσε ότι «στις 24 (του μήνα) δεν θα υπάρχει επίλυση, θα υπάρχει πρόοδος».

«Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε στη μετά τον Ιούνιο εποχή. Ο στόχος μας είναι μια καλή συμφωνία για τη μετά τον Ιούνιο εποχή, μια συμφωνία σε διαφορετική αντίληψη από τις προηγούμενες, οι οποίες επέκτειναν το πρόβλημα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας: «Δεν θα αφήσουμε καμία πέτρα που να μην αναποδογυρίσουμε προκειμένου να βρούμε μέρος της λύση από κάτω».

Εκτακτη συνάντηση με Λαγκάρντ

Έκτακτο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ πραγματοποιήθηκε νωρίς το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) στην Ουάσινγκτον.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45 λεπτά και πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εαρινών συσκέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οπως αναφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων του Mega από τον Μιχάλη Ιγνατίου, αντικείμενο της συζήτητης τους ήταν η ελληνική οικονομία ενώ η επικεφαλής ΔΝΤ είπε στον Γ. Βαρουφάκη, ότι το ΔΝΤ δεσμεύεται να βοηθήσει την Ελλάδα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι η συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσινγκτον, πήγε πάρα πολύ καλά.

O Γ. Βαρουφάκης βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα για σειρά επαφών με αξιωματούχους στο περιθώριο της επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο για την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Ωστόσο στο πρόγραμμά του δεν υπήρχε αρχικά συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Η συνάντηση έγινε στη σκιά του δημοσιεύματος των Financial Times, οι οποίοι υποστήριξαν ότι υπήρξε «ανεπίσημο» ελληνικό αίτημα προς το ΔΝΤ να καθυστερήσει μια πληρωμή δόσης, κάτι που το Ταμείο αρνήθηκε να δεχτεί.

Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε το δημοσίευμα, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας αναφερθείσα στο θέμα είπε ότι η καθυστέρηση πληρωμής δόσης προς το Ταμείο από την Ελλάδα είναι κάτι που δεν συνιστάται στην παρούσα συγκυρία.

Επίσης, υπογράμμισε πως οι αναβολές των πληρωμών αποτελούν εξαιρέσεις στην ιστορία του ΔΝΤ «και ουδέποτε είχαν παραγωγικά αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, τέτοιες αναβολές δεν δόθηκαν ποτέ σε προηγμένες οικονομίες και δίνονταν πάντα σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η γενική διευθύντρια διευκρίνισε μάλιστα στη συνέχεια πως το ΔΝΤ το είχε υπενθυμίσει στη διάρκεια συνομιλιών με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σε πρόσφατη συνάντησή τους.

Συναντήσεις Παρασκευής

Στις 10 το πρωί της Παρασκευής συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και στις 16:30 το απόγευμα με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου.

Αμέσως μετά στις 18:00 θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Το Σάββατο μετά τη λήξη της Συνόδου ο υπουργός θα αναχωρήσει για την Αθήνα.