Θετικά φαίνεται πως εξελίχθηκε η πρώτη μέρα της συνεδρίασης του Brussels Group στο Παρίσι καθώς αποφασίστηκε η διεξαγωγή Euroworking Group την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέλιξη που σημαίνει ότι υπάρχει έστω μικρή πρόοδος στις συζητήσεις ώστε να προετοιμαστεί πλέον με πιο ουσιαστικό τρόπο το Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Επίσης, στις χθεσινές συζητήσεις που επικεντρώθηκαν στα θέματα της μακροοικονομίας και των δημοσιονομικών μπήκε στο τραπέζι το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος με την ελληνική πλευρά να επιμένει στο 1,2%, στόχος που φαίνεται ότι θα γίνει αποδεκτός σύμφωνα με πηγή πολύ κοντά στις συνομιλίες.

Όπως είπε στο MEGA, στη χειρότερη περίπτωση θα γίνει αποδεκτός ένας αριθμός κοντά σε αυτό. Έλληνας αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνεδριάσεις περιέγραψε στο Mega το κλίμα στις συζητήσεις λέγοντας πως και οι δυο πλευρές προσήλθαν με ειλικρίνεια, υπήρξαν κόσμιες αντιπαραθέσεις κυρίως πάνω στο θέμα του ασφαλιστικού και στα εργασιακά.

Τόνισε πως έχουν μπει τα δυο μέρη στη διαπραγμάτευση με τη λογική ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή και ότι αυτό είναι θετικό ενώ υπογράμμισε πως είναι αρκετά αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση πριν το Eurogroup. Σήμερα από τα βασικά θέματα των συζητήσεων στο Brussels Group θα είναι τα εργασιακά.

Σε κλίμα πιέσεων η διαπραγμάτευση

Σε περιβάλλον ασφυκτικών πιέσεων κινείται η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους θεσμούς που ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου στο κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι με στόχο την προσέγγιση των δύο πλευρών – δανειστών και Ελλάδας – σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα από το δημοσιονομικό και τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το ασφαλιστικό.

Οι εταίροι πιέζουν για πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, το Μαξίμου απαντά ότι δεν κάνει πίσω από την αρχή του σεβασμού της λαϊκής εντολής της 25ης Ιανουαρίου.


Το χρονοδιάγραμμα των επαφών και η ατζέντα συμφωνήθηκαν την περασμένη Πέμπτη, καθώς ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Συμβουλίου, αλλά αποφασίστηκε να ξεκινήσουν το Σάββατο καθώς τα περισσότερα στελέχη – εκπρόσωποι των «θεσμών» βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι επαφές θα συνεχιστούν στη βελγική πρωτεύουσα έως και την παραμονή της 24ης Απριλίου, οπότε και θα συνεδριάσει στη Λεττονία το άτυπο Eurogroup.
Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των θεσμών πλήρεις και εξειδικευμένες προτάσεις και χρονοδιαγράμματα για το σύνολο των θεμάτων που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Όπως σημείωναν, κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί ειδικό βάρος στα φορολογικά θέματα, με πρόσθετη εξειδίκευση.
Κυβερνητικοί κύκλοι διαμηνύουν, πάντως, πως δεν θα γίνουν αποδεκτά υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπές μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, κ.ά., τα οποία, όπως λένε, δεν βοηθούν στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Σημειώνεται ότι από την περασμένη Τρίτη άρχισαν εκ νέου στην Αθήνα οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, σε δύο βασικές θεματικές ενότητες: τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά.
Από ελληνικής πλευράς, στο Brussels Group θα συμμετάσχει ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη.
Από την πλευρά των εταίρων, ως εκπρόσωποι των θεσμών, θα μετάσχουν οι Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ).