Την εντύπωσή του από το ταξίδι του στην Αθήνα, μόλις την περασμένη εβδομάδα, περιγράφει ρεπόρτερ των Financial Times σε άρθρο του με το χαρακτηριστικό τίτλο Ο ήλιος λάμπει, τα εστιατόρια γεμάτα και κανένας πανικός στην Αθήνα.

Όπως γράφει ο βρετανός δημοσιογράφος Τόνι Μπάρμπερ, αυτό που προκαλεί εντύπωση σχετικά με τη διάθεση στην Αθήνα είναι η εξαιρετική ηρεμία. «Ο ήλιος λάμπει και όλοι έχουν επιστρέψει από το αναζωογονητικό διάλειμμα του Πάσχα» αναφέρει και συμπληρώνει:

«Ένας γνωστός μού λέει ότι τα εστιατόρια είναι τόσο γεμάτα -με Έλληνες, όχι μόνο με ξένους τουρίστες- ώστε ο ίδιος δεν μπορούσε να κάνει κράτηση πουθενά τις προάλλες. Όλα αυτά δεν δείχνουν μια κοινωνία που ξέρει, ή φοβάται, ότι βρίσκεται δύο βήματα από το γκρεμό.

»Για να πω την αλήθεια, η κατάσταση στην Αθήνα ήταν πιο τεταμένη τον Ιούνιο του 2012. Ήταν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, ταρακούνησε το πολιτικό κατεστημένο χάνοντας παρά λίγο τις εκλογές. Όταν τα αποτελέσματα βγήκαν, υπήρχε μια απτή αίσθηση ότι αποφεύχθηκε μία εθνική καταστροφή.

»Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πράγματι στην εξουσία, και πραγματικά συμπεριφέρεται με τρόπο που εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, μπορεί κάποιος να ανέμενε από τους πολίτες να είναι ανήσυχοι, απελπισμένοι ή θυμωμένοι. Αλλά δεν είναι. Είναι κουρασμένοι και μοιρολάτρες» αναφέρει ο αρθρογράφος.

Ο ίδιος αναφέρει τη συνεχιζόμενη κατάληψη στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών για να σημειώσει ότι «ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χειρίζεται αυτήν τη διαμαρτυρία, αποκαλύπτει πολλά για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα καθήκοντα και τους στόχους της στην εξουσία».

Όπως εκτιμά ο βρετανός δημοσιογράφος, για να τερματίσει την κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών «η κυβέρνηση θα παραβίαζε βαθύτερα συναισθηματικά ένστικτα του ΣΥΡΙΖΑ».

Γενικεύοντας, ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει τον εαυτό της σε μία ηθική, πατριωτική αποστολή, οι στόχοι της οποίας είναι βαθιά χρωματισμένοι από την πορεία της ελληνικής ιστορίας τον 20ό αιώνα».

«Στην Αθήνα, δεν ακούω τίποτα που να δείχνει ότι η κυβέρνηση θα θυσιάσει αυτή την αποστολή, προκειμένου να γίνουν οι παραχωρήσεις προς τους πιστωτές της Ελλάδας που απαιτούνται για να αποφευχθεί η χρεοκοπία και να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη» καταλήγει.

Από την άλλη σε άρθρο του στους New York Times ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει λόγο για τις πολιτικές λιτότητας την τοποθέτηση της Γερμανίας στο παγκόσμιο πολιτικό προσκήνιο αλλά και στους ευρωπαϊκούς μύθους.

Δεν τοποθετείται ανοικτά ως προς το ζήτημα της Ελλάδας, αλλά την εντάσσει στο ευρύτερο οικονομικο-πολιτικό στερέωμα και στις προκλήσεις που δημιούργησε η παγκόσμια οικονομική κρίση.

«Ανυπομονώ να ξεκινήσουν οι συζητήσεις στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς η συζήτηση από κάποιους τα τελευταία χρόνια είχε ως στόχο την πρόκληση. Ενδεχομένως, το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομική κρίσης έχει ξεθωριάσει σε μεγάλο μέρος του κόσμου, να συμβάλλει σε αυτή την αυταρέσκεια. Αλίμονο, όμως, η παγκόσμια οικονομία δεν έχει βγει ακόμη στο ξέφωτο. Εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες προκλήσεις. Έτσι, είναι ανάγκη, όσο ποτέ άλλωστε, να υπάρξει μεταξύ μας μια κοινή κατανόηση» αναφέρει ο κ. Σόιμπλε.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, ενώ κάνει εκτενή αναφορά στους ευρωπαϊκούς μύθους, ένας εκ των οποίων είναι η γερμανική εμμονή στη δημοσιονομική λιτότητα που ωθεί την Ευρώπη σε μια βαθιά κρίση.

«Η Γερμανία έχει υποστηρίξει με συνέπεια την προσέγγιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη μείωση του δημόσιου χρέους δίχως στραγγαλισμό της ανάπτυξης. Αυτό δεν είναι »τυφλή» λιτότητα. Πρόκειται για τον καθορισμό ενός αξιόπιστου πλαισίου για τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα, την προετοιμασία της γήρανσης των κοινωνιών και τη βελτίωση των δημόσιων προϋπολογισμών. Αυτή η προσέγγιση έχει φέρει απτά αποτελέσματα στη Γερμανία, αλλά όχι μόνο. Η Ισπανία και η Ιρλανδία που προχώρησαν σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, έχουν τώρα υψηλά ποσοστά ανάπτυξης – από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης», αναφέρει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Σε άρθρο του Bloomberg View ο Μαρκ Γκίλμπερτ επικαλούμενος τα πρόσφατα δημοσιεύματα των Financial Times και της Die Zeit, κάνει λόγο για την αδυναμία της Ελλάδας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αλλά ταυτόχρονα, παραμένοντας ωστόσο στη ζώνη του ευρώ.

«Όπως όλοι γνωρίζουν, τα χρήματα τελειώνουν για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να πληρώσει τα χρέη της, συμπεριλαμβανομένων αυτών που οφείλει στο ΔΝΤ. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι η αιτία μιας σοβαρής ανησυχίας στην Ευρώπη. Αλλά υπάρχει ένας επικίνδυνος μύθος που κερδίζει σε έλξη και έχει να κάνει με το εξής: η χώρα να αθετήσει τις υποχρεώσεις της, αλλά να εξακολουθεί να παραμένει μέλος του ευρώ», αναφέρει.