Με μάλλον μελανά χρώματα περιγράφει η γερμανική Sueddeutsche Zeitung (SZ), επικαλούμενη αναφορές υψηλόβαθμων ευρωπαίων αξιωματούχων, το κλίμα σε Eurogroup και Κομισιόν απέναντι στην Ελλάδα. Στο μεν Eurogroup θεωρείται ουσιαστικά «αδύνατο», αναφέρεται, να υπάρξει συμφωνία στις 24 Απριλίου, ενώ στην Κομισιόν επικρατεί ένα «μείγμα απογοήτευσης και παραίτησης».

Την ίδια ώρα, άρθρο γνώμης στο γερμανικό Spiegel λέει πως, μετά από πέντε χρόνια, η ελληνική κρίση μοιάζει να μην έχει αλλάξει και καταλήγει στο ότι «ήρθε η ώρα για τη λήξη».

Η γερμανική SZ υποστηρίζει ότι το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις οφείλεται «στο ότι κυρίως ο κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ενιαία στάση και ο Αλέξης Τσίπρας φοβάται ότι η παραμικρή υποχώρηση θα οδηγήσει στην κατάρρευση του συνασπισμού του».

Επικαλούμενη υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, η εφημερίδα αναφέρει ότι «αποκλείεται» να έχει υπάρξει μέχρι το επόμενο Eurogroup ένα συνεχές και δεσμευτικό ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων: «Δεν θα υπάρξει συμφωνία στη Ρίγα» είναι, χαρακτηριστικά, η φράση που αποδίδεται στον ανώνυμο αξιωματούχο.

Από το Eurogroup, συνεχίζει, διαμηνύεται ότι είναι «»απλώς αδύνατον» να βρεθεί ικανός συνομιλητής στην ελληνική κυβέρνηση».

Όσον αφορά την Κομισιόν, το δημοσίευμα της SZ επικαλείται αναφορά υψηλόβαθμου αξιωματούχου με γνώση της κατάστασης και αναφέρει: «Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που στα υψηλά κλιμάκια της Κομισιόν το κλίμα έχει φτάσει μεταξύ απογοήτευσης και παραίτησης».

«Εάν έλεγε κανείς στους 27 επιτρόπους να σηκώσει το χέρι όποιος θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, θα το σήκωναν όλοι. Αν τους ρωτούσε εάν [πιστεύουν πως] αυτό θα επιτευχθεί, μάλλον θα έμεναν όλα τα χέρια κάτω» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Spiegel: «Πέντε χρόνια είναι αρκετά»

Ακόμη πιο απαισιόδοξη είναι η οπτική σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται την Τετάρτη στην ιστοσελίδα του Spiegel, και στο οποίο το μέλος της αρχισυνταξίας του περιοδικού Νικολάους Μπλόμε, λέει πως «είναι η ώρα της λήξης».

Με τίτλο «πέντε χρόνια είναι αρκετά», ο αρθρογράφος ξεκινά λέγοντας πως «παρά τους 60 μήνες και τα 240 δισ. ευρώ που δόθηκαν, η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία [και] μία ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της, ακριβώς όπως πριν από πέντε χρόνια». «Μετά από τόσο καιρό, η πολιτική και τα χρήματα δεν άλλαξαν τίποτα» γράφει.

«Το μοναδικό που κρατά την Ελλάδα και την αμφιταλαντευόμενη κυβέρνησή της στο ευρώ είναι πιθανότατα το ότι κανείς δεν τολμά να τελειώσει αυτό το παιχνίδι» γράφει, λέγοντας πως «ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Ντράγκι, ούτε ο Γιούνκερ δεν θέλουν να γίνουν εκείνοι που η ψήφος τους πέταξε μία ολόκληρη χώρα από το ευρώ».

«Άλλες χώρες που επλήγησαν από την κρίση έχουν ανανήψει, η Ιρλανδία μάλιστα βρίσκεται μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων. Μέχρι κι η γνωστή για την βραδύτητά της ΕΕ έμαθε από την κρίση, έστησε νέα συστήματα ασφαλείας, υιοθέτησε αυστηρότερους κανονισμούς, και η κατάσταση άλλαξε παντού, αν όχι στο καλό, τουλάχιστον προς το καλύτερο» γράφει.

«Αντιθέτως με το ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα» συνεχίζει. «Και τώρα; Πάλι πρόωρες εκλογές; Πάλι άλλα 240 δισ.; Πάλι άλλα πέντε χρόνια; Ή η παραδοχή ότι δεν μπορεί υπάρχει συνέχεια με την Ελλάδα και το ευρώ» αναφέρει ο αρθρογράφος.

Και συνεχίζει λέγοντας πως «στην ΕΕ δεν πρέπει να έχει όρια η υπομονή και η αλληλεγγύη, εκτός από τα όρια που προκύπτουν από τις αποδεδειγμένες προηγούμενες άσχημες εμπειρίες και την κοινή λογική». «»Call it a day», λένε σε αυτές τις περιπτώσεις οι Βρετανοί, δηλαδή ας λήξει» καταλήγει το άρθρο.