«Οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν επειδή η νέα κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους εταίρους της ότι το προηγούμενο πρόγραμμα απέτυχε, προτού συμφωνήσουμε σ΄ ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Τη δική του απάντηση, τη δική του αλήθερια, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο πυκνό ακροατήριο στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Brookings στην Ουάσιγκτον όπου αφιέρωσε την ομιλία του στην αποδόμηση των στόχων του μνημονίου και την αποκάλυψη των πτυχών και των μεγεθών της οικονομίας σημείων όπου απέτυχαν οι προβλέψεις και τα σενάρια για την Ελλάδα κυρίως του ΔΝΤ.

Μάλιστα ο Γ. Βαρουφάκης, παρουσίασε, πίκανες και γραφήματα για να αποδείξει του λόγου του το αληθές και με το γνωστό του ύφος, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

-Είναι δύσκολο για τους υπερήφανους θεσμούς να τπο παραδεχθούν, ειδικά όταν αυτό ζητείται από μια αριστερή κυβέρνηση μιας χώρας που χρόνια τώρα έχει εξαντλήσει την υπομονή τους.

Την ίδια στιγμή όμως διαβεβαίωση ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει τυο πολιτικό κόστος για ορισμένες δύσκολες αποφάσεις που είναι απαραίτητες για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της παγκοσμίως».

Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις

Στη συνέχεια περιέγραψε τις 7 μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης προαναγγέλοντας μεταξύ άλλων απαιτήσεις ελάχιστης επένδυσης, πάνω από την τιμή που ζητείται στις ιδιωτικοποιήσεις, δραστικό περιορισμό στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, δημιουργία «κακής τράπεζας» για τα κόκκινα δάνεια και ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

«Δύο είναι στα στοιχεία μιας έντιμης και αποτελεσματικής συμφωνίας, είπε, μια ατζέντα βαθιών μεταρρυθμίσεων που η ελληνική κοινωνία μπορεί να αγκαλιάσει με ενθουσιασμό και ένα μακροοικονομικά λογικό δημοσιονομικό σχέδιο».

Αναλυτικά ανέφερε:

1. Να ξανα-αντιστρέψουμε την πυραμίδα των μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων προς όφελος και της αποτελεσματικότητας αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης για να εμπνεύσουμε και να κερδίσουμε την υποστήριξη του ελληνικού λαού.

2. Οι πολιτικές μας για τις ιδιωτικοποιήσεις στοχεύουν στη σωστή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αντί για τα απαράδεκτα ξεπουλήματος του παρελθόντος με απαιτήσεις ελάχιστης επένδυσης, πάνω από την τιμή που ζητείται έτσι ώστε να υπάρχει αντιστοιχία των βραχυπρόθεσμων εσόδων με τη μακροχρόνια αύξηση του ΑΕΠ και πρόβλεψη για συμμετοχή στα συνταξιοδοτικά ταμεία από την συμμετοχή στο κεφάλαιο που θα διατηρήσει το κράτος. Επίσης ανήγγειλε και την Ίδρυση μιας Δημόσιας Τράπεζας Επενδύσεων όπως η γερμανική KfW – χρησιμοποιώντας δημόσια περιουσία ως εγγυήσεις – έναν φυσικό εταίρο της ΕΤΕπ και δυνητικό δίαυλο για τη μεταφορά επενδύσεων της ΕΤΕπ στον ιδιωτικό τομέα.

3. Όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό σύστημα αντί για την οριζόντια μείωση των συντάξεων που προωθείται ως «ασφαλιστική μεταρρύθμιση», θα περιορίσουμε δραστικά πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και θα αποτρέψουμε τράπεζες και άλλες εταιρίες (δημόσιες και ιδιωτικές) από το να μετακινούν τα διαχρονικά εργασιακά τους κόστη στα ασφαλιστικά ταμεία ενθαρρύνοντας πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

4. Οι πολιτικές στον τομέα της παροχής πιστώσεων, μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη και στην προστασία των αδύνατων, όπως και στη σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων θα περιλαμβάνουν είπε δημιουργίας μιας «κακής τράπεζας» (από το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ) ώστε να διαγράψουμε τα «κόκκινα δάνεια» χωρίς να πιέσουμε τις τιμές των ακινήτων προς τα κάτω με ένα κύμα πλειστηριασμών και χωρίς να δημιουργήσουμε ένα κύμα άστεγων Ελλήνων, αλλά και σύστημα ταχείας εξωδικαστικής διευθέτησης διαφορών σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια» και τα φορολογικές οφειλές που θα επιτρέψει μια αποτελεσματική λειτουργίας «κακών τραπεζών» χρηματοδοτούμενων από τον EFSF καθώς και την ενίσχυση φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων.

5. Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Για παράδειγμα η απαγόρευση της αναζήτησης πληροφοριών από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από οποιαδήποτε υπηρεσίας του κράτους που βρίσκονται υπό την κατοχή του δημόσιου τομέα, θα μειώσει σημαντικά το κόστος των συναλλαγών καθώς επίσης θα αφαιρέσει ευκαιρίες μικρο-διαφθοράς.

6. Η μεγαλύτερη αποτυχία της ελληνικής αγοράς εργασίας είναι η αδήλωτη απασχόληση που υπολογίζεται στο 30% της μισθωτής εργασίας. Μέρος της αιτίας είναι η αποτυχία της δημόσιας διοίκησης (επιθεωρήσεις εργασίας) να επιβάλουν την εφαρμογή των ισχυόντων νόμων. Ένα άλλο μέρος είναι η απουσία έξυπνων, αποτελεσματικών συμβάσεων εργασίας ανάμεσα στις εργοδοτικές και τις εργατικές οργανώσεις. Γι αυτό το σκοπό θα ζητήσουμε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) να σχεδιάσουν συμβάσεις εργασίας που καταπολεμούν την αδήλωτη εργασίας και ενισχύουν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους εργοδότες.

7. Ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και περιορισμός των μη ανταγωνιστικών πρακτικών που εφαρμόζονται από αυτούς που κηρύττουν ενάντια στη δύναμη των ολιγοπωλίων με αποτέλεσμα να αυξάνουν το περιθώριο τιμής-κόστους στη διάρκεια της ύφεσης.

Η ομιλία του υπουργού Οικονομικών στα αγγλικά.

«Δεν είναι στο σχέδιο μας εκλογές ή δημοψήφισμα. Δεν νομίζω ότι η διαφορά μεταξύ ημών και των εταίρων είναι τόσο μεγάλη» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την ομιλία του στο Brookings.

«Το ευκολότερο για εμάς θα ήταν να υπογράψουμε επέκταση του προγράμματος, να πάρουμε 7 δισ. ευρώ και να μην αναρωτιόμαστε για τη ρευστότητα. Ομως θα ήταν λάθος, σημείωσε ο υπουργός. Δεν υπήρχε ποτέ success story στην Ελλάδα».

«Τώρα , στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε το γρηγορότερο δυνατό τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και το ΔΝΤ» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Το απόγευμα της Πέμπτης (16:15 τοπική ώρα) ο Γιάνης Βαρουφάκης αναμένεται να μεταβεί στον Λευκό Οίκο για να παραστεί στην καθιερωμένη τελετή για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής

Στις 10 το πρωί της Παρασκευής θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και στις 16:30 το απόγευμα με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου.

Αμέσως μετά στις 18:00 θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Το Σάββατο μετά τη λήξη της Συνόδου ο υπουργός θα αναχωρήσει για την Αθήνα.