Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) έγραψε ότι αξιωματούχοι της ευρωζώνης είπαν πως τους προκάλεσε «σοκ» το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσίασε προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας, με τον έναν από τους αξιωματούχους αυτούς να διατείνεται μάλιστα πως ο Έλληνας εκπρόσωπος συμπεριφέρθηκε σαν «ταξιτζής»!

Στη συνάντηση των υφυπουργών Οικονομικών την Πέμπτη, στην Αθήνα δόθηκε προθεσμία έξι ημερών για να παρουσιάσει προτάσεις διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, πριν από το συμβούλιο του υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την 24η Απριλίου για να εξεταστεί η χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης στην Ελλάδα ώστε να παραμείνει φερέγγυα.

Σύμφωνα με τις πηγές τις οποίες επικαλείται η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, επικράτησε απογοήτευση και σοκ για την έλλειψη πρωτοβουλίας από την Αθήνα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, και ειδικά για την απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι σχέσεις της κυβέρνησης της Ελλάδας με τους εταίρους της στην ευρωζώνη—ειδικά τη Γερμανία—μοιάζουν να επιδεινώνονται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ανταλλάσσονται προσωπικές αντεγκλήσεις ανάμεσα σε υπουργούς και η Αθήνα έθεσε θέμα πολεμικών αποζημιώσεων στο Βερολίνο.

Οι πηγές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα είπαν ο ελληνας εκπρόσωπος απλώς ζήτησε χρήματα «ταξιτζής», επιμένοντας ότι η Ελλάδα σύντομα θα χρεοκοπήσει εάν δεν εκταμιευθούν.

Οι ίδιες πηγές είπαν στην εφημερίδα ότι οι πιστωτές της Ελλάδας δεν πιστεύουν ότι η κατάσταση είναι όπως περιγράφεται. Εκριναν ακόμη ότι θα ήταν εσωτερικό πολιτικό ζήτημα εάν η Αθήνα δεν είναι σε θέση να καταβάλει ολόκληρες συντάξεις και μισθούς.

Η εφημερίδα επισήμανε ακόμη ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τηρεί ιδιαίτερα σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας, θα πρέπει να καταθέσει στην Μπούντεσταγκ, την κάτω Βουλή της Γερμανίας, προς ψήφιση οποιαδήποτε σημαντική τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Τι υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών

«Εάν και όταν οι αναγνώστες της FAS διαβάσουν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Euroworking Group, η εφημερίδα θα δυσκολευτεί να δικαιολογήσει τον τίτλο και το περιεχόμενο του άρθρου της. Τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν την διαπραγμάτευση και την Ευρώπη».