Το σχέδιο για την Κοινή Ψηφιακή Αγορά της Ευρώπης ξετυλίγει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ψηφιακή Οικονομία κ. Αντρους Ανσιπ, ο οποίος καλεί την Ελλάδα να επιταχύνει ρυθμούς στο Ψηφιακό Θεματολόγιο και να εκμεταλλευτεί τα οφέλη της ιντερνετικής οικονομίας.
Ο επί εννέα χρόνια πρωθυπουργός της Εσθονίας, κατά τη διάρκεια των οποίων η χώρα του κατέστη πρότυπο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης διεθνώς, σημειώνει ότι οι κατακερματισμένες εθνικές αγορές διαιωνίζουν φραγμούς και υπογραμμίζει ότι στις 6 Μαΐου θα παρουσιάσει το μεγάλο σχέδιο για την ψηφιακή αγορά της Ευρώπης.
Ο κ. Ανσιπ υπογραμμίζει ότι η συγκέντρωση της αγοράς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών δεν πρέπει παρά να είναι μια διαδικασία που θα δώσει περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές και τάσσεται υπέρ μεγαλύτερων εταιρικών μεγεθών που θα μπορούν να παράσχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες πανευρωπαϊκά. Επίσης επιβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν αποκλεισμοί για κανέναν και ότι η ουδετερότητα του Διαδικτύου θα τηρηθεί στην Ευρώπη.

«Το όραμά μου για την Κοινή Ψηφιακή Αγορά είναι ένας χώρος όπου οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν online τις ίδιες ελευθερίες που έχουν offline. Πριν από λίγα χρόνια ανοίξαμε τα σύνορα της Ευρώπης. Οι άνθρωποι δεν χωρίζονται πια τοίχους, αλλά στον online κόσμο αυτά τα σύνορα εξακολουθούν να υπάρχουν»
σημειώνει.
«Περίπου 100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα ήθελαν να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο από άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Δεν μπορούν όμως να το κάνουν διότι είναι «γεω-αποκλεισμένοι».
Πλεονεκτήματα


Οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα αν ήταν σε θέση να πουλήσουν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Προς στιγμήν μόλις το 7% των μικρομεσαίων στην ΕΕ πωλούν διασυνοριακά διότι είναι πολύ περίπλοκο και ακριβό για αυτές. Τα εμπόδια είναι πολλά» επισημαίνει ο κ. Ανσιπ.

«Θέλω να αλλάξω την κατάσταση και να καταστήσω βέβαιον ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από τις ψηφιακές ευκαιρίες. Η Κοινή Ψηφιακή Αγορά αποτελεί μια κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης και για την τόνωση του ανταγωνισμού, των επενδύσεων και της καινοτομίας. Θα μπορούσε να συνεισφέρει με 340 δισ. ευρώ στην ανάπτυξη της Ευρώπης κάθε χρόνο»
.
«Στο Κολέγιο των Επιτρόπων συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται δράση σε τρεις τομείς: να διαβεβαιώσουμε την καλύτερη πρόσβαση σε ψηφιακά αγαθά και υπηρεσίες· να ορίσουμε τους σωστούς όρους και προϋποθέσεις για τους μετέχοντες στην αγορά, τόσο τους παραδοσιακούς όσο και τους νεοεισερχομένους· και να αντιμετωπίσουμε θέματα δεδομένων, δεξιοτήτων και κοινών προτύπων προκειμένου η ευρωπαϊκή βιομηχανία και οι πολίτες να έχουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από την ψηφιακή οικονομία. Στις 6 Μαΐου θα προτείνω συγκεκριμένες λύσεις. Χρειάζεται να είμαστε φιλόδοξοι. Ειδάλλως η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει πολλά χρόνια για να απολαύσει αυτές τις βασικές ψηφιακές ελευθερίες».
Ο κ. Ανσιπ σημειώνει ότι η συγκέντρωση της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών θα πρέπει να αποβαίνει υπέρ των καταναλωτών. «Η διασυνοριακή συγκέντρωση σε μια πιο δυναμική ευρωπαϊκή αγορά δεν σημαίνει λιγότερες επιλογές. Αντίθετα, οι επιλογές θα πρέπει να αυξηθούν διότι οι πάροχοι θα πρέπει να παράσχουν τις υπηρεσίες τους σε μια διευρωπαϊκή βάση. Μια ανοιχτή, ανταγωνιστική κοινή αγορά θα κάνει ευκολότερη την πρόσβαση στην αγορά για τους παρόχους του εξωτερικού και θα πυροδοτήσει τη διασυνοριακή και πανευρωπαϊκή δραστηριότητα» σχολιάζει.

«Το όραμα της Επιτροπής είναι ένας δυναμικός και ανταγωνιστικός ευρωπαϊκός τομέας τηλεπικοινωνιών όπου μεγαλύτεροι πάροχοι θα λειτουργούν σε αρκετά κράτη-μέλη μαζί με πολλές μικρότερες, πιο τοπικές εταιρείες που μπορούν να στοχεύουν σε συγκεκριμένες αγορές ή να λειτουργούν ανεξάρτητα διότι θα είναι καλύτερα εναρμονισμένες με τις ανάγκες των καταναλωτών»
συνεχίζει ο κ. Ανσιπ.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη ποιότητα, περισσότερη κάλυψη και πιο ανταγωνιστικές υπηρεσίες σε όλα τα κράτη-μέλη. Χρειαζόμαστε επενδύσεις σε δίκτυα και το καλύτερο κίνητρο είναι ο αποτελεσματικός ανταγωνισμός που συνδέεται απευθείας με τη δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν πάροχο υπηρεσιών και να έχουν τις κατάλληλες επιλογές»
.
Εξοικονόμηση


Ο κ. Ανσιπ ενθαρρύνει την Ελλάδα «να αξιοποιήσει όσο περισσότερο μπορεί τις ψηφιακές τεχνολογίες για να δώσει ώθηση στην οικονομία: στη δημόσια διοίκηση οι online υπηρεσίες σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος και διευκόλυνση της ζωής των ανθρώπων και των επιχειρήσεων» τονίζει.

«Είναι επίσης ουσιαστικό ο ελληνικός λαός, ειδικά οι νέοι, να έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες για να αρπάξουν τις ευκαιρίες που προσφέρει το Διαδίκτυο. Τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν ότι το ένα τρίτο του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το Internet όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 18%. Υπάρχει περιθώριο για πρόοδο. Από την άλλη, όμως, η Ελλάδα είναι γνωστή για τους ειδικούς στην τεχνολογία της πληροφορίας. Θέλω οι ελληνικές τεχνολογικές startups να είναι σε θέση να επεκταθούν και να γίνουν επιτυχημένες σε όλη την Ευρώπη»
. Σε σχέση με το πρόσφατο σχέδιο κανονισμού το οποίο προκάλεσε κριτική για την ουδετερότητα του Διαδικτύου στην Ευρώπη ο κ. Ανσιπ δηλώνει: «Θέλω να προστατέψω το δικαίωμα των Ευρωπαίων να έχουν πρόσβαση στο ανοιχτό Internet. Οι πολίτες, όταν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, δεν θα πρέπει αδίκως να παρεμποδίζονται ή να επιβραδύνονται. Οι πάροχοι περιεχομένου και εφαρμογών θα πρέπει να καταστήσουν το περιεχόμενό τους διαθέσιμο χωρίς αποκλεισμούς. Χρειαζόμαστε αυτές τις αρχές στο δίκαιο της ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, ειδάλλως θα έχουμε 28 διαφορετικές προσεγγίσεις στην Ευρώπη και αυτό θα είναι πρόβλημα τόσο για τους χρήστες όσο και για τις επιχειρήσεις».

«Τώρα διαπραγματευόμαστε με το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο ένα κείμενο. Χρειαζόμαστε μια φιλόδοξη συμφωνία το συντομότερο δυνατόν»
εξηγεί. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, η μετάθεση της κατάργησης του roaming για το 2018, που αποτελεί και την πρόταση του Συμβουλίου, δεν έχει ακόμη «κλείσει». «Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και πρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι η τελική συμφωνία θα είναι φιλόδοξη. Η θέση της Επιτροπής είναι σαφής: Πρέπει να καταργήσουμε τη χρέωση της περιαγωγής το συντομότερο».
Ο ανταγωνισμός


Με αφορμή τις νέες τεχνολογίες όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και η τρισδιάστατη εκτύπωση, που θα αλλάξουν ραγδαία πολλούς κλάδους της οικονομίας, ο κ. Ανσιπ σημειώνει ότι αυτές δεν συνεπάγονται λιγότερες δουλειές. «Αντίθετα, σημαίνουν περισσότερες δουλειές, όμως διαφορετικές. Σύμφωνα με προβλέψεις, ενδέχεται να προκύψουν ως και 825.000 κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών ως το 2020 στην ΕΕ. Για αυτόν τον λόγο οι ψηφιακές δεξιότητες είναι τόσο σημαντικές» σχολιάζει.
Αναφερόμενος στα μεγέθη των αμερικανικών κολοσσών του Διαδικτύου ο αντιπρόεδρος σημειώνει ότι η Ευρώπη έχει 28 διαφορετικές αγορές, κάτι που «καθιστά τον ανταγωνισμό με τους παγκόσμιους παίκτες δυσκολότερο για τις τεχνολογικές μας εταιρείες». «Με την Κοινή Ψηφιακή Αγορά θέλουμε να γκρεμίσουμε τα σύνορα και να δημιουργήσουμε ένα δίκαιο γήπεδο ισότιμου αταγωνισμού» σημειώνει και συμπληρώνει ότι «αυτό θα εγγυηθεί μεγαλύτερη νομική ασφάλεια και θα βοηθήσει τα καινοτόμα μας star-tups να μεγαλώσουν».
Μιλώντας για την εννεαετή θητεία του ως πρωθυπουργού της Εσθονίας τονίζει ότι «είναι εφικτό και δυνατό να γίνουν αλλαγές που είναι καλές για την κοινωνία και μπορούν να προσφέρουν μεγάλα πλεονεκτήματα μακροπρόθεσμα».
«Αυτό που συνέβη με την e-Εσθονία ήταν ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο διαφάνειας και προσβασιμότητας σε δημόσιες υπηρεσίες. Εφερε σημαντικές βελτιώσεις στις υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας» εξηγεί. «Ορισμένες αρχές, όπως η αρχή «μόνον άπαξ», όπου οι πολίτες δεν χρειάζεται να παρέχουν πληροφορίες πέραν της μιας φοράς στην κυβέρνηση, κινητοποιούν και ωθούν τα συστήματα να διαλειτουργούν. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να εμπνεύσει την Ελλάδα και την ΕΕ ως σύνολο» καταλήγει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ