από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Ρεκόρ συμμετοχών στην Ασιατική Τράπεζα παρά τις ενστάσεις των ΗΠΑ

Ανησυχία στην Ουάσιγκτον ότι θα υπονομεύσει του διεθνούς status quo
Ρεκόρ συμμετοχών στην Ασιατική Τράπεζα παρά τις ενστάσεις των ΗΠΑ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το Ισραήλ ειδοποίησε την Κίνα ότι αποφάσισε να λάβει μέρος στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων σε Υποδομές (ΑΙΙΒ). Η σχετική απόφαση, γράφει η «Jerousalem Post» της Πέμπτης 2 Απριλίου, είναι στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενίσχυση του εθνικού νομίσματος και δεν αποτελεί πολιτική πράξη ανταγωνισμού του διεθνούς οικονομικού συστήματος - το οποίο ελέγχεται από την Αμερική - ούτε της αμερικανικής πολιτικής.

Με τη συμμετοχή του Ισραήλ στην ΑΙΙΒ ο αριθμός των χωρών που δήλωσαν συμμετοχή στην κινεζική τράπεζα έφθασε τις 48 στις 31 Μαρτίου, καταληκτική ημερομηνία για συμμετοχή. Μεταξύ αυτών είναι η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Τουρκία, η Βόρεια Κορέα, η Ινδία, η Ρωσία κ.ά.

Η απόφαση του Πεκίνου να δημιουργήσει τράπεζα με κύριο στόχο τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στις χώρες με αναδυόμενες οικονομίες, η οποία συνοδεύτηκε με κατάθεση «ιδρυτικού κεφαλαίου» 50 δισ. δολαρίων, ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο 2013 από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και από την πρώτη στιγμή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον. Είναι ενδεικτικό ότι η Αυστραλία, η οποία ήταν μεταξύ των πρώτων που δήλωσαν συμμετοχή, αναγκάστηκε να την ανακαλέσει ύστερα από «εκβιαστική πίεση», όπως χαρακτηρίστηκε, των ΗΠΑ. Τελικά, ο αυστραλιανός επενδυτικός κόσμος και ο τραπεζικός κύκλος ανάγκασαν την κυβέρνηση να ανακαλέσει την ανάκληση.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η παρουσία της ΑΙΙΒ θα υπονομεύσει το σύγχρονο διεθνές οικονομικό και τραπεζικό κατεστημένο, θα επιφέρει ανωμαλίες στη χρηματοδότηση προγραμμάτων όλων των διεθνών οργανισμών και θα προκαλέσει χάος στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Στην πραγματικότητα, η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι η ΑΙΙΒ, τροφοδοτούμενη από τα απέραντα αποθεματικά της Κίνας, θα υπονομεύσει τη Διεθνή Τράπεζα και το ΔΝΤ που ελέγχονται από την Αμερική.

Σχολιάζοντας τις «ανησυχίες του οικονομικού και επιχειρησιακού κόσμου της Γουόλ Στριτ», ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Γκρεγκ Μουρ γράφει στην ιστοσελίδα του ότι αν η Ουάσιγκτον συνεχίσει να επιχειρεί τη διεθνή απομόνωση του Πεκίνου, αυτό που θα πετύχει θα είναι η δική της απομόνωση. «Το γεγονός ότι οι πιο στενοί σύμμαχοι της Αμερικής έτρεξαν να πάρουν μέρος στην ΑΙΙΒ, παρ' όλες τις προσπάθειές της να τους αποθαρρύνει, μαρτυρεί ότι η επιρροή των ΗΠΑ στους συμμάχους τους έφθασε στα όρια» γράφει. Και συνεχίζει καλώντας την Αμερική να λάβει και εκείνη μέρος στην κινεζική τράπεζα.

Η συμμετοχή των ΗΠΑ στην ΑΙΙΒ, γράφει ο Μουρ, «θα επιτρέψει στην Ουάσιγκτον να συνεργαστεί με τους φίλους και συμμάχους της στη δημιουργία νέων θεσμών και θα την κρατεί παρούσα στα διαρκώς μεταβαλλόμενα διεθνή στάνταρ». Αντίθετα, αν συνεχίσουν να αγνοούν την κινεζική τράπεζα, «οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να ρισκάρουν τις σχέσεις τους με το Πεκίνο».Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Η Κίνα αξιοποιεί τα συναλλαγματικά της αποθέματα | 04/04/2015 11:34
  Με τη δημιουργία Ασιατικής Τράπεζας επενδύσεων και Υποδομών, η Κίνα κινείται νομίζω πολύ προσεκτικά στην αξιοποίηση των τεράστιων συναλλαγματικών της αποθεμάτων σε δολλάρια προς όφελος των αναπτυσσόμενων Κρατών παγκοσμίως. Τώρα, αν αυτό προκαλεί διάφορα προβλήματα στην Αμερική, δείχνει ότι ότι ο οικονομικός πόλεμος που έχει αρχίσει εδώ και καιρό, θα ενταθεί. Ας μείνει ο Κόσμος όμως μέχρις εκεί. Για το καλό όλων.
  Andrew
  απάντηση10
   
-