Με αναφορές στην γοητεία του Αλέξη Τσίπρα που εξασθενεί, στο χάρισμα του Γ. Βαρουφάκη και την κακή σχέση του με τον Β.Σόιμπλε, αλλά και στη σχέση Μέρκελ-Γιούνκερ και Ντράγκι-Βάιντμαν, καθώς και στους πολιτικούς λόγους που επιβάλλουν σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία να έχουν συγκεκριμένη στάση έναντι της Ελλάδας ο Τζέιμς Ντιν, επίτιμος καθηγητής Οικονομικών του καναδικού πανεπιστημίου Simon Fraser University, εξηγεί γιατί «η τύχη της Ελλάδας κρέμεται σε ένα αγώνα κυριαρχίας προσωπικοτήτων».

Ο Τζ.Ντίν στο άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στις 31/3 στην έγκριτη εφημερίδα Globe and Mail, επισημαίνει ότι το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται εν πολλοίς από μία σύγκρουση προσωπικοτήτων που παίζουν σημαντικό ρόλο στα δρώμενα της ΕΕ και αφορούν το μέλλον της Ελλάδας.

Ειδικότερα σημειώνεται ότι η γοητεία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα εξασθενεί και το ίδιο ισχύει για το χάρισμα του κ. Βαρουφάκη. Τονίζεται ότι ο γερμανός ομόλογός του, κ. Σόιμπλε, δεν τον συμπαθεί εμφανώς αν και υστερεί έναντι του κ. Βαρουφάκη σε καθαρότητα σκέψης και δύναμη πνεύματος.

Τονίζεται επίσης ότι ενώ ο κ. Σόιμπλε βρίσκεται σε συμφωνία, λίγο-πολύ, με την κυρία Μέρκελ και οι δύο τους έχουν κακές σχέσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι είναι σε σύγκρουση με τον επικεφαλής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Γιένς Βάιντμαν.

Επιπλέον αναφέρεται ότι ο ισπανός πρωθυπουργός για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους είναι ειρωνικός απέναντι στην νέα ελληνική κυβέρνηση, ενώ οι σοσιαλιστές ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας κρατούν αποστάσεις.

Διευκρινίζεται ότι η ρίζα αυτών των συγκρούσεων εδράζεται στην γερμανικής έμπνευσης πολιτική της λιτότητας η οποία είχε ως αποτέλεσμα την άνευ προηγουμένου ανεργία στην Ελλάδα, η οποία είναι και η μεγαλύτερη, όπως αναφέρεται, στη μεταπολεμική Ευρώπη.

Υπογραμμίζεται ότι ο κ. Σόιμπλε εκπροσωπεί την πολιτική της λιτότητας, ενώ ο κ. Βαρουφάκης είναι, σε αντίθεση, ένας αριστερός κεϋνσιανιστής.

Ο Γιούνκερ έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ΕΕ, ενώ φαίνεται ότι η Μέρκελ εκνευρίζεται από αυτήν την τακτική του γιατί έτσι εξασθενεί η δική της διαπραγματευτική δύναμη έναντι της Ελλάδας.

Ο Ντράγκι με τη σειρά του βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Βάιντμαν ο οποίος φαίνεται ότι θέλει να προστατεύσει τα χρήματα των γερμανών φορολογούμενων, ενώ επισημαίνεται και ο ρόλος της «λαϊκιστικής» Bild στην κατεύθυνση αυτή.

Τονίζεται ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σύντομα χωρίς την απαραίτητη ρευστότητα να καλύψει τις υποχρεώσεις της ενώ το χρέος της θεωρείται μη διαχειρίσιμο.

Τέλος, ο καθηγητής καταλήγει με την πρόταση πώλησης ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου προκειμένου να αποπληρωθεί το ελληνικό χρέος σε αντάλλαγμα να αφεθεί ελεύθερη η ελληνική κυβέρνηση από τους πιστωτές της να προβεί στη διαχείριση της οικονομίας της.

Διαφορετικά, όπως τονίζει, «ένα αιματοκύλισμα στους δρόμους της Αθήνας φαντάζει αρκετά πιθανό» στο μέλλον.