Μετά από δύο πολύ δύσκολους μήνες για τη χώρα, που ήταν αρκετοί για να «στεγνώσουν» τα δημόσια ταμεία, το Μάρτιο σημειώθηκε αισθητή ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων που επανέφερε τα χαμόγελα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οποίο μέρα με τη μέρα συγκεντρώνει τα χρήματα για να ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις του δημοσίου όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στους δανειστές μας.
Σύμφωνα με απόλυτα διαστραυρωμένες πληροφορίες τα έσοδα του δημόσιου (το ταμείο) μέχρι και τη Δευτέρα 30 Μαρτίου ήταν κατά 400 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερα από τους στόχους του μήνα που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών.
Τα στοιχεία συλλέγονται από τις τράπεζες σε καθημερινή βάση και από χθές το βράδυ βρίσκονται και στα χέρια των τεχνικών συμβούλων των δανειστών προκειμένου να αναλυθούν και να διαμορφώσουν τη δημοσιονομική εικόνα του τριμήνου, δεδομένου ότι με την εξέλιξη αυτή καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος της υστέρησης εσόδων τον Ιανουάριο των εκλογών που είχε ανέλθει σε 930 εκατομμύρια ευρώ.
Η εικόνα θα ολοκληρωθεί σήμερα, αφού προσμετρηθούν και τα στοιχεία από την τελευταία ημέρα των πληρωμών που ήταν η Τρίτη 31 Μαρτίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 159 περίπου εκατομμύρια ευρώ από τη «ρύθμιση – εξπρές» των χρεών στο δημόσιο, από πληρωμές ΦΠΑ του προηγούμενου διμήνου αλλά και από την κίνηση που παρατηρείται στην αγορά ΙΧ αυτοκινήτων και συναλλαγές που γίνονται σε ακίνητα μεγάλης αξίας.
Ωστόσο η αναλυτική εικόνα για τις πηγές των αυξημένων εσόδων θα γίνει γνωστή μετά τις γιορτές του Πάσχα.
Με τα δεδομένα αυτά το δημόσιο έχει εξασφαλίσει τα χρήματα για την πληρωμή δόσης του ΔΝΤ ύψους 465 εκατ. ευρώ στις 9 Απριλίου, αν και η προσπάθεια συγκέντρωσης πόρων συνεχίζεται.
Οπως έγραψε «το Βήμα της Κυριακής» το επόμενο δεκαήμερο παραμένει κρίσιμο καθώς στις 8 Απριλίου ο ΟΔΔΗΧ θα διενεργήσει δημοπρασία εντόκων γραμματίων για την αναχρηματοδότηση τίτλων ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Οι μισοί από αυτούς βρίσκονται στα χέρια ξένων τραπεζών, οι οποίες δεν αναμένεται να συμμετέχουν. Από τους υπόλοιπους ένα μεγάλο ποσό είχε πωληθεί σε ιδιώτες.
«Κλειδί» ο ΦΠΑ στον τζόγο
Προφανώς όλοι – το υπουργείο Οικονομικών, οι τράπεζες και η χώρα – θα αποσυμπιεστούν αν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup που αναμένεται να γίνει την Μεγάλη Εβδομάδα ή τουλάχιστον σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το πακέτο μεταρρυθμίσεων – τα μέτρα – που θα επιτρέψουν να ανοίξει και πάλι η χρηματοδότηση των ευρωπαίων πρός τη χώρα μας.
Ετσι θεωρείται σημαντική με ιδιαίτερη βαρύτητα η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group ενόψει της οποίας εντατικοποιήθηκε η διαδικασία άντλησης στοιχείων (fact finding) στην Αθήνα
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν ότι μέχρι και χθές στη συνεδρίαση του Brussels Group που ολοκληρώθηκε σε καλύτερο, από τις προηγούμενες φορές – κλίμα υπήρξε συμφωνία για το 50-60% των δημοσιονομικών προτάσεων που παρουσιάσαν οι Έλληνες εκπρόσωποι.
Ωστόσο το μέτρο που θεωρείται «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας και οι ξένοι απορούν γιατί η κυβέρνηση δεν το υιοθετεί άμεσα είναι η επιβολή ΦΠΑ στον τζόγο – δηλαδή σε όλα τα τυχερά παιχνίδια από τα καζίνο, τον ΟΠΑΠ, μέχρι το ιντερνετικό στοίχημα – καθώς ο ετήσιος τζίρος τους υπερβαίνει τα πέντε δισ. ευρώ και όλες οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά, άρα είναι ένα σύγουρο μέτρο που θα μεταφέρει έσοδα στο δημόσιο από τους τζογαδόρους κι όχι τους φορολογούμεηνους…
Από τη λίστα μεταρρυθμίσεων έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις για τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση, τη δισφάλιση των ισοσκελισμένων προυπολογισμών και το δημοσιονομικό συμβούλιο, τις αλλαγές στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και την ανεξαρτησία της Στατιστικής αρχής.
«Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή»

Ειδικά για αυτό το ζήτημα χθές εκδόθηκε γνωμοδότηση του Eυρωπαϊκού Συμβουλευτικού Φορέα για τη Διακυβέρνηση στον τομέα της Στατιστικής (ESGAB) καλώντας για την πλήρη εφαρμογή του Ελληνικού Στατιστικού Νόμου (3832/2010) και της Δέσμευσης της Ελλάδας για την εμπιστοσύνη στις στατιστικές.
Οπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση «Σε σχέση με το 2009, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έχει επανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών της εταίρων, ιδίως με την ενίσχυση της ποιότητας των στατιστικών της προϊόντων και ιδιαίτερα των δημοσιονομικών στατιστικών. Αυτό το έργο επιτελέστηκε παρά τον επώδυνο περιορισμό των πόρων στην Ελλάδα και υποστηρίχθηκε με την παροχή τεχνικής βοήθειας από την ΕΕ, μέσω του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης για τις Ελληνικές Στατιστικές (JOSGAP). Η δέσμευση και ο επαγγελματισμός των Ελλήνων στατιστικολόγων, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ενός σύγχρονου και περιεκτικού στατιστικού νομοθετικού πλαισίου, το οποίο αποτυπώνει βέλτιστες πρακτικές, έχουν συμβάλει σημαντικά προς αυτό το ευνοϊκό αποτέλεσμα.
Αναγνωρίζοντας ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, ο Ευρωπαϊκός Συμβουλευτικός Φορέας για τη Διακυβέρνηση στον τομέα της Στατιστικής (ESGAB) χαιρετίζει τη δέσμευση που ανέλαβε η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να εξακολουθήσει να εκσυγχρονίζει τη δημόσια διοίκηση, όπως αναφέρεται στην επιστολή του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη, τον Φεβρουάριο 2015 προς την Ευρωομάδα (Eurogroup), όπου περιγράφονται οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας».
Ο Ευρωπαϊκός Συμβουλευτικός Φορέας για τη Διακυβέρνηση στον τομέα της Στατιστικής (ESGAB) χαιρετίζει ιδιαιτέρα τη δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης να:
•τηρήσει πλήρως τη Δέσμευση για την Εμπιστοσύνη στις Στατιστικές, και ιδιαίτερα τη θεσμική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, διασφαλίζοντας ότι η ΕΛΣΤΑΤ διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση του στατιστικού της προγράμματος,
•εγγυηθεί τη διαφάνεια και την καταλληλότητα της διαδικασίας διορισμού του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ τον Σεπτέμβριο του 2015, σε συνεργασία με τη Eurostat».
Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από την ΕΛΣΤΑΤ μπορεί να θεωρηθεί ότι παρέχει ένα πρωτοπόρο παράδειγμα για το είδος των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού που απαιτούνται στη δημόσια διοίκηση της Ελλάδας, στο σύνολό της. Οι προσπάθειες της ΕΛΣΤΑΤ θα πρέπει επομένως να εξακολουθήσουν να υποστηρίζονται. Η δεύτερη ετήσια έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ορθής Πρακτικής (GPAC)1, που συστάθηκε σύμφωνα με τον Ελληνικό Στατιστικό Νόμο2, προβαίνει σε απολογισμό της προόδου που έχει επιτευχθεί από το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα από τον Σεπτέμβριο του 2013. Στην παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα, τα επιτεύγματα αναφορικά με τη δέσμευση για την ποιότητα και τη στατιστική εμπιστευτικότητα είναι ιδιαιτέρως αξιέπαινα. Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει επίσης μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα τα οποία τίθενται και στην πρόσφατα δημοσιευθείσα έκθεση της Επιθεώρησης Ομότιμων3 (peer review) για τη συμμόρφωση με τον Κώδικα Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές και τον συντονιστικό ρόλο της ΕΛΣΤΑΤ.
Ειδικότερα, οι δύο εκθέσεις κατέληξαν στη διαπίστωση ότι εξακολουθεί να υφίσταται μία διακριτή απουσία μίας «ευρύτερης αποδοχής, στο πλαίσιο της υπάρχουσας νοοτροπίας, και μίας ευρύτερης κατανόησης μεταξύ των πολιτικών, των στελεχών της διοίκησης, των μέσων ενημέρωσης και γενικά της κοινής γνώμης σχετικά με το τι πραγματικά συνεπάγεται η επαγγελματική στατιστική ανεξαρτησία στην πράξη», και ότι παραμένει ο κίνδυνος σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης. Ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης νομικής διαμάχης για την αρμοδιότητα σε μεθοδολογικά θέματα και την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και του Προέδρου της, η Υπηρεσία έχει συχνά αμφισβητηθεί δημοσίως. Τέτοια ζητήματα υπονομεύουν το έργο που έχει επιτελεσθεί για την οικοδόμηση των δυνατοτήτων και της εμπιστοσύνης στο Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα κατά τα τελευταία έτη.
Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη βούληση της να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με τους θεσμούς, στη βάση ενός πλαισίου που δεν θα εμπεριέχει υφεσιακά μέτρα, αλλά θα διασφαλίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας.