Σχετικά με τις πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών για τη διατήρηση προς το παρόν του ΕΝΦΙΑ το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει το βράδυ της Δευτέρας ότι «ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας άμεσα. Η αντικατάσταση ενός από τους πιο άδικους φόρους που έχουν υπάρξει, με έναν κοινωνικά δίκαιο φόρο, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Τα μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών

Από 3,2 δισ. ευρώ με την πλέον συντηρητική εκτίμηση ως και πάνω από 4 δισ. ευρώ (με την πλέον φιλόδοξη κοστολόγηση) αποδίδει η λίστα μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις-διευκρινίσεις κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών λίγο μετά τις 17.30 το απόγευμα της Δευτέρας στην οδό Νίκης.

Το ίδιο στέλεχος αποκάλυψε ότι πέρα από τα μέτρα που δημοσιοποιήθηκαν την Δευτέρα, υπάρχει και ένα δεύτερο σημείωμα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε έγγραφο τύπου Excel, που δεν έχει γνωστοποιηθεί.
Παράλληλα σημείωσεότι υπάρχει και λίστα με ερωταποκρίσεις (Q&A). Αυτή αφορά σύμφωνα με πληροφορίες είναι «χτισμένη» με βάση τα προηγούμενα, και περιλαμβάνει τι δέχεται και τι απορρίπτει η κυβέρνηση από το mail Χαρδούβελη και την ενδιάμεση έκθεση τρόικας (State of Play) της 10ης Δεκεμβρίου..

Το ίδιο στέλεχος διευκρίνισε τα εξής:

-Το αφορολόγητο όριο των12.000 πρέπει να αλλάξει αλλά όχι τώρα, σταδιακά.

-Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να αλλάξει, είναι δέσμευσή μας, ωστόσο εάν δεν υπάρξει παρέμβαση κάτι που υπάρχει μένει ως έχει μέχρι να αλλάξει με Νόμο.
– Δεν υπάρχει fat tax, «το διάβασα από εφημερίδες».
-Τώρα δεν υπάρχει σκέψη για αύξηση φόρων σε ποτά και τσιγάρα.
– Για τον ΦΠΑ στα νησιά το πρόβλημα είναι η εισπραξιμότητα. «Πως είναι δυνατόν με διπλασιασμό τουρισμού στην Μύκονο για παράδειγμα να έχουμε μείωση ΦΠΑ 30%. Δεν σκεφτόμαστε αύξηση ΦΠΑ, αλλά την είσπραξη» σχολίασε.

– Η σύνδεση ταμειακών με ΥΠΟΙΚ θέλει μήνες, άρα πρέπει να βελτιώσουμε την εισπραξιμότητα.