Λίγο μετά τις 16:00 της Δευτέρας το υπουργείο Οικονομικών «υπέδειξε» μέσω κύκλων την παρακάτω λίστα μέτρων η οποία φαίνεται ότι ετέθη υπόψη των Θεσμών.

Ξεχωριστό σκέλος της πρότασης είναι οι ιδιωτικοποιήσεις ύψους1,5 δισ. ευρώ, ποσό κατά 700 εκατ. ευρώ χαμηλότερο σε σχέση με τον στόχο των 2,2 δισ. ευρώ

Στις προτάσεις περιλαμβάνονται:
– Ο ΟΛΠ
– Τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια
– Ο ΟΔΙΕ
Η λίστα περιλαμβάνει μέτρα ύψους 3,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ, στην λίστα περιλαμβάνονται μέτρα που προβλέπουν:

– 725 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους καταθέσεων εξωτερικού

– 350 εκατ. από την καταπολέμηση απάτης στον ΦΠΑ

– 350 εκατ. από τις τηλεοπτικές άδειες

– 600 εκατ. από τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών

– 300 εκατ. από αλλαγές τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

– 270 εκατ. από την λοταρία αποδείξεων κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας

– 250 εκατ. από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού

– 225 εκατ. από την ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων

– 200 εκατ. από μέτρα για το ηλεκτρονικό στοίχημα

Στο καθαρό αποτέλεσμα το οποίο ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει υπόψιν ότι θα αναβάλει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, μέτρο που κοστίζει 326 εκατ. ευρώ.

Κόστος 1 δισ. ευρώ η αναστολή μέτρων

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να αναβάλει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές συντάξεις (κόστος 326 εκατομμύρια ευρώ), να επαναφέρει την 13η σύνταξη για τους συνταξιούχους κάτω από το όριο της φτώχειας (κόστος 600 εκατομμύρια ευρώ) και να μη θίξει τους συνταξιούχους που λαμβάνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) (κόστος 82 εκατομμύρια ευρώ).

Από τις τρεις αυτές παρεμβάσεις που αφορούν ουσιαστικά αναστολή μέτρων του μνημονίου αναγνωρίζεται αρνητική δημοσιονομική επίπτωση ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.


Πρόταση για τα «κόκκινα δάνεια»

Η Αθήνα προτείνει την δημιουργία ενός επενδυτικού προγράμματος, μέσω της δημιουργίας «κακής τράπεζας» σε συνεργασίας με την ΕTΕπ για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χρησιμοποιώντας τα 10,9 δισ. ευρώ του EFSF. Αυτά τα χρήματα έχουν επιστραφεί στον ESM/EFSF τον περασμένο μήνα. Παράλληλα η λίστα προβλέπει εξωδικαστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια).

Swaps για τo χρέος

Προτείνεται αναδιαμόρφωση του προφίλ του ελληνικού χρέους, μέσω ενός «μενού» από SWAPS, τα οποία θα περιλαμβάνουν ρήτρα ανάπτυξης, που θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με το ονομαστικό ΑΕΠ (ανάλογα με την ανάπτυξη).

Τέλος οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις – εξάλειψη φοροαπαλλαγών

Παράλληλα ηκυβέρνηση σημειώνει ότι θα υποβάλει οκτώ νομοσχέδια για την εισαγωγή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στους ακόλουθους τομείς:

1) Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ)

2) Αποκλεισμός πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

3) Ο εκσυγχρονισμός του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και την εξάλειψη των φοροαπαλλαγών.

4) Η εισαγωγή του συστήματος των πολυμερών ακυρώσεις των καθυστερούμενων οφειλών, τόσο από το κράτος για τους φορολογούμενους και αντίστροφα.

5) Η εφαρμογή ενός νόμου για τον προϋπολογισμό που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

6) Εξωδικαστική επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

7) Υιοθέτηση ενός νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας, ενθάρρυνση της μεγαλύτερης εξειδίκευσης των δικαστηρίων και εγκαινιάζοντας ένα σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

8) Βελτίωση της αξιοπιστίας και τη θεσμική ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Τι αναφέρει non paper του Μαξίμου

Σχετικά με τις συζητήσεις στο Brussels Group και την λίστα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων

Οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται σε καλό κλίμα και αναγνωρίζεται –και από τις δύο πλευρές- ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε σημεία της διαπραγμάτευσης.

Διάφορα δημοσιεύματα που επιμένουν να παρουσιάζουν ότι η ελληνική πλευρά είτε είναι «απροετοίμαστη» είτε ότι «υπάρχουν τριβές» μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας, αν δεν επιχειρούν να υπονομεύσουν τις συζητήσεις, απλώς αλλοιώνουν την πραγματικότητα.

Η ελληνική πλευρά έχει τεκμηριωμένες θέσεις τις οποίες παρουσιάζει στους θεσμούς σε επίπονες και μακρές διαδικασίες. Σε αρκετές περιπτώσεις οι θέσεις αυτές γίνονται δεκτές, ενώ σε άλλες υπάρχουν και διαφωνίες.

Η διαβούλευση πάντως συνεχίζεται επί του κειμένου των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση. Στη λίστα αυτή δεν υπάρχουν υφεσιακά και αντιλαϊκά μέτρα, αλλά θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης που μεταφέρουν τα βάρη από τα συνήθη υποζύγια στους έχοντες και κατέχοντες.

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που διέρρευσαν στον Τύπο

Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν διαρρεύσει στον τύπο ανταποκρίνονται σε αρκετές περιπτώσεις σε σημεία της λίστας που έχει στείλει η Κυβέρνηση στo Brussels Group. Παρόλα αυτά δεν εκφράζουν το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, αφού υπάρχουν σημαντικά περισσότερες και σε πολύ μεγαλύτερη ανάλυση.