Στο μάξιμουμ αυξάνεται πλέον η πίεση των τριών θεσμών (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) προς την κυβέρνηση με στόχο να συνεργαστεί με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται, παρατηρούν αναλυτές, με την αναβλητικότητα των Ευρωπαίων για τον ορισμό της ημερομηνίας του έκτακτου Eurogroup που προανήγγειλαν θεσμικοί παράγοντες αμέσως μετά την «επταμερή», τα ξημερώματα της Παρασκευής 20 Μαρτίου.

Ετσι, ενώ το αρχικό σενάριο προέβλεπε συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG) σήμερα Δευτέρα και Eurogroup την προσεχή Τετάρτη (με προσδοκία καταβολής μέρους δόσης) τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς…

Στην… τσουλήθρα το Eurogroup

Το νέο μεταβατικό «χρονοδιάγραμμα» προβλέπει EWG την Τετάρτη και Eurogroup μετά το Πάσχα των Καθολικών (5 Απριλίου). Ωστόσο από το πρωί της Δευτέρας ευρωπαϊκοί κύκλοι διακινούν ένα σενάριο που τοποθετεί το Eurogroup στις 13 Απριλίου, δηλαδή αμέσως μετά το ελληνικό Πάσχα…

Το πρόβλημα, από την πλευρά των θεσμών, είναι η δυσκολία, όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες, να κάνουν τη δική τους κοστολόγηση για τις παρεμβάσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά κάτι που θεωρούν ότι καθυστερεί υπερβολικά τη διαδικασία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ πιέζει την Αθήνα, σε πολύ υψηλό επίπεδο, για να έχουν πρόσβαση τα κλιμάκιά του επί τόπου στα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες έχει πλέον ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ΟικονομικώνΕμπειρογνωμόνωνκ. Γιώργος Χουλιαράκης σε συντονισμό με το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών.

Οι διαρροές για νέα αναβολή του Eurogroup για μετά το ελληνικό Πάσχα δημιουργούν ανησυχία καθώς την Μεγάλη Πέμπτη, 9 Απριλίου, η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει δόση 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα (ο οποίος μίλησε στον BHMA FM) το θέμα συνδέεται με την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Αμέσως μετά το Πάσχα, στις 14 και στις 17 Απριλίου, η Αθήνα πρέπει να αντιμετωπίσει λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Την Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου ο OΔΔΗΧ προγραμματίζει έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων για να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες ανάγκες.

Πριν και μετά το Πάσχα πρέπει να βρεθούν 1 δισ. συν 1,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Τα στοιχεία για το κενό

Την Τετάρτη η Αθήνα θα στείλει (μέσω της ΕΛΣΤΑΤ) το καθιερωμένο δωδεκασέλιδο με τους πίνακες της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (EDP) που αποστέλλεται δύο φορές το χρόνο στην Εurostat.

Αυτό σημαίνει ότι την Τετάρτη οι Θεσμοί θα έχουν στα χέρια τους την εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το πως έκλεισε το 2014 και το πόσο είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2015.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει εκτιμήσει πρωτογενές πλεόνασμα 0,3% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 1,5% του ΑΕΠ για το 2014 και έτσι το ενδιαφέρον εστιάζεται στο μέρος της υστέρησης η οποία «μεταφέρεται» στο 2015.

Νέα δεδομένα δημιουργεί εκ των πραγμάτων (αλλάζοντας τη βάση υπολογισμού για όλους τους δείκτες του) η επί τα χείρω αναθεώρηση της ανάπτυξης από το 2,9% του ΑΕΠ που προέβλεπαν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν σε 1,4% του ΑΕΠ που ανέφερε το non paper της κυβέρνησης την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι την ίδια ημέρα ο οίκος Fitch δημοσιοποίησε πρόβλεψη για ανάπτυξη φέτος μόλις 0,5% του ΑΕΠ (από 2,5% του ΑΕΠ που προέβλεπε τον Δεκέμβριο του 2014).