«Η έκφραση της πολιτικής βούλησης με σκοπό το δραστικό περιορισμό της νοθείας και του λαθρεμπορίου των καυσίμων, θα μπορούσε να αλλάξει άρδην όλο το κλίμα» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ Δημήτρης Μάρδας σε νέα μελέτη με θέμα «Νοθεία και Λαθρεμπόριο Καυσίμων: Μέτρα Πολιτικής».

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη

«Γι’ αυτό όμως χρειάζεται ένας ευέλικτος μηχανισμός εποπτείας, ο οποίος θα υιοθετήσει τις απλές συνταγές της επιστήμης του Management, θα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την τεχνολογία και θα θέσει από την άλλη σε πλήρη ανάπτυξη το σύνολο διατάξεων σχετικών για το «μαύρο χρήμα» και το «πόθεν έσχες» των εμπλεκομένων τόσο από τη πλευρά της προσφοράς, όσο και από την πλευρά των εποπτευουσών αρχών –συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών προσώπων» επισημαίνει.

Η ομάδα που ανέλαβε τη εκπόνηση της μελέτης επιδίωξε, στον περιορισμένο χρόνο που διέθετε, να συγκεντρώσει τις υπάρχουσες προτάσεις, που εν πολλοίς δεν εφαρμόζονται και να τις διανθίσει με συγκεκριμένες βελτιώσεις εφικτές να υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η μελέτη αρχίζει με μια συνοπτική παρουσίαση της αγοράς στο θέμα της νοθείας και του λαθρεμπορίου καυσίμων και συνεχίζει με το πρόβλημα των εικονικών εξαγωγών στα χερσαία σύνορα. Ακολούθως παρουσιάζει τις θέσεις της Π.Ο.Π.Ε.Κ και του ΣΕΕΠΕ για το υπό εξέταση θέμα της νοθείας-λαθρεμπορίας καυσίμων, απόψεις που συμπίπτουν, στοιχείο που θεωρείται ιδιαίτερα θετικό.

Συνεχίζει με προσθήκες και βελτιώσεις αυτών των θέσεων. Αφιερώνει επίσης, ένα κεφάλαιο για τα ναυτιλιακά καύσιμα.

Σημειώνει ακολούθως περιπτώσεις λαθρεμπορίου καυσίμων την Ελλάδα, εξελίξεις που επιβεβαιώνουν την έκταση του προβλήματος.

«Από τη δημοσίευση της μελέτης έως σήμερα δεν έγινε κάτι το θεαματικό, ικανό να οδηγήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας. Ό,τι προτείνεται από την κυβέρνηση προς εφαρμογή, χρειάζεται αδικαιολόγητα πολύ χρόνο ή μετατίθεται στις καλένδες αφήνοντας ανοικτά πολλά μέτωπα» σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μαρδας.

*Μελέτη για το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνιών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕE) με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ)