Ζοφερό περιβάλλον αρχίζει και διαμορφώνεται στην αγορά στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, εξανεμίζοντας τις ελπίδες πολλών επιχειρηματιών που είχαν αρχίσει να αναπτερώνονται μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Η κατάσταση στην κατηγορία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως και σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις το κλίμα είναι διαφορετικό. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως σε δύο τομείς.
Ο πρώτος αφορά τις συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων, είτε εισαγωγικών είτε μεταποιητικών, με τους προμηθευτές τους στο εξωτερικό και ο δεύτερος τις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων στην εσωτερική αγορά. Και ενώ η κατάσταση απέχει πολύ από τον Μάιο του 2012, ωστόσο έπειτα από πέντε χρόνια ύφεσης το «λίπος» των επιχειρήσεων έχει τελειώσει.
Είναι προφανές ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι επί της ουσίας η ελληνική οικονομία λειτουργεί χωρίς τραπεζικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό το εύρημα της εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) σύμφωνα με το οποίο στο επόμενο εξάμηνο είναι πιθανόν να βάλουν λουκέτο 8.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επιχειρηματίας μιλώντας προς «Το Βήμα» έλεγε πως «τα επιτόκια, ακόμη και αν μια επιχείρηση είναι υγιής και έχει όλες τις προϋποθέσεις για να δανειστεί, είναι εξαιρετικά απαγορευτικά, αγγίζουν ακόμη και το 12,5%».
Και οι σχέσεις μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων –εισαγωγικών και μεταποιητικών –και των ξένων προμηθευτών τους αρχίζουν να παρουσιάζουν προβλήματα. Τα κλασικά προβλήματα στην προκειμένη περίπτωση είναι ο περιορισμός των πιστώσεων των ξένων προς τους έλληνες επιχειρηματίες. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι οι ξένες επιχειρήσεις ζητούν προκαταβολικά τα χρήματα των εξαγωγών τους, καταργώντας δηλαδή οποιαδήποτε πιστωτική διευκόλυνση. Δεδομένης όμως της έλλειψης ρευστότητας, αυτή η εμπορική πρακτική μοιάζει με «στραγγαλισμό» του έλληνα επιχειρηματία. Πηγές της αγοράς μιλώντας προς «Το Βήμα» έλεγαν ότι το φαινόμενο αυτό, παρότι είναι περιορισμένο και αφορά κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις που όμως είναι εμφανώς «τραυματισμένες» από την παρατεταμένη ύφεση, κάθε ημέρα που περνά διευρύνεται.
Εξίσου σοβαρό είναι το φαινόμενο της καταστρατήγησης των όρων πληρωμής στις επιχειρηματικές συναλλαγές, δηλαδή δεν πληρώνονται με βάση τη συμφωνία για τους χρόνους αποπληρωμής που έχουν κάνει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ