Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών κυρίας Νάντιας Βαλαβάνη είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

· Κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά, Θα εξαιρεθούν νησιά άγονης γραμμής

· Κατάργηση ΕΝΦΙΑ το 2015 – νέος ΦΜΑΠ,

· Αντικειμενικές αξίες: Αλλαγή έως τα τέλη Μαίου 2015 (ήδη έχει συσταθεί η αρμόδια επιτροπή που θα αξιολογήσει τις υπάρχουσες και θα εισηγηθεί τις νέες)

· Νέα φορολογική κλίμακα (εισοδήματα 2015), Κατάργηση τεκμηρίων (εισοδήματα 2015),

· Επανεξέταση φοροαπαλλαγών με πιθανότερο σενάριο να ισχύουν με βάση εισοδηματικά κριτήρια

· Κίνητρα μέσω λοταρίας και άλλων μέσων ώστε να συνεχίσουν οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις

· Καμία αύξηση στο φόρο πετρελαίου και σταδιακά κατάργηση της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης

· Εξετάζεται αύξηση φόρου σε τσιγάρα – ποτά αν και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών διαφωνεί με το μέτρο γιατί ήδη υπάρχει υπερ-φολόγηση (88% επί της τιμής του πακέτου) και μία αύξηση της φορολογίας οδηγεί σε έξαρση του λαθρεμπορίου.

· Σχέδιο διαγραφής χρεών πολιτών χωρίς κανένα εισόδημα

· Δεν καταργείται το οικογενειακό επίδομα

· Σχέδιο περαίωση για αδήλωτα εισοδήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό της τελευταίας 5ετίας. Ο φορολογικός συντελεστής ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν και ένα από τα σενάρια είναι να κινηθεί στα επίπεδα του 15%.

· Σχέδιο για πληρωμές μόνο με πλαστικό χρήμα (πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες) για συγκεκριμένες συναλλαγές ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η φοροδιαφυγή εισοδήματος και ΦΠΑ

· Στο περιουσιολόγιο και τα μετρητά αλλά όχι για να φορολογηθούν αλλά για να γνωρίζει το κράτος αν αυτά έχουν προκύψει από δηλωμένα εισοδήματα ή όχι.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ως προσωπικές απόψεις, τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ σε κάποια νησιά του Αιγαίου, συμπληρώνοντας μάλιστα πως υπάρχουν και νομικά κωλύματα για μια τέτοια παρέμβαση.

Στα νησιά της άγονης γραμμής ανήκουν μεταξύ άλλων: Κάρπαθος – Κάσος, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Λειψοί, Ψέριμος – Κάλυμνος – Λέρος, Ψαρά – Άγιος Ευστράτιος – Οινούσσες, Αμοργός – Αστυπάλια, Δονούσα – Σχοινούσα – Ηρακλειά – Κουφονήσια, Ανάφη –Τήλος – Καστελόριζο, Φούρνοι, η Κάρπαθος.