Η επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ από τα χρήματα που επέστρεψε η Αθήνα στον EFSF τέθηκε στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group της Τετάρτης.

Κοινοτικές πηγές σημείωναν ότι για να εγκριθεί το αίτημα του ΤΧΣ για την επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα χρειάζεται ομοφωνία.

Επιστροφή 1,2 δισ.
Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα τουtovima.grτην Δευτέρα σημειώνοντας ότι «τέθηκε επί τάπητος» το ζήτημα της επιστροφής των1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF/ESM (μέρος του πακέτου των 10,9 δισ. ευρώ που επεστράφη από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο μετά τις 20 Φεβρουαρίου).
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το πρακτορείο MNI, ο πρόεδρος του Eurgroup ΓερούνΝτάισελμπλουμ έστειλεεπιστολή στον EFSF και στον επικεφαλής του EWGΤόμας Βίζερώστενα μελετηθεί άμεσα το αίτημα της ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ.
ΦΠΑ και αεροδρόμια

Το μεσημέρι της Τρίτης η εκπρόσωπος της ΚομισιόνΜίνα Αντρέεβαδήλωσε ότι συνεχίζονται οι συναντήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και εκπροσώπων των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ για την εξειδίκευση της λίστας των μεταρρυθμίσεων.
«Χωρίς την εξειδικευμένη λίστα, δεν μπορούμε να προετοιμάσουμε οποιαδήποτε απόφαση»σχολίαζε την ίδια ώρααξιωματούχος της ευρωζώνης στο ΑΠΕ.
Κομβικής σημασίας σε αυτή την πρώτη λίστα είναι είναι η κατάργηση των εξαιρέσεων από τον ΦΠΑ, όπως αυτές που ισχύουν στη Μύκονο και στη Σαντορίνη. Η αναπληρωτής υπουργός κυρίαΝάντια Βαλαβάνηπαραδέχθηκε ότιεξετάζεται η αύξηση του ΦΠΑ σε «κοσμοπολίτικα» νησιά.
Επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις πληροφορίες γιαπρόταση της ελληνικής πλευράς να εξαιρεθούν τα κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων από το καθεστώς των μειωμένων κατά 30%συντελεστών ΦΠΑ, η κυρία Βαλαβάνη σχολίασε«Υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Αν παραδείγματος χάρη Μύκονος και Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, δεν θα πάθουν κάτι. Αυτό που πρέπει να προστατευθεί είναι η άγονη γραμμή».
Αργότερα την Τρίτη κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν να περιορίσουν τις εντυπώσεις που δημιούργησαν αυτές οι δηλώσειςλέγοντας ότι υπάρχουν και νομικά κωλύματα σε ένα τέτοιο σχέδιο.
Ενα δεύτερο πολύ σημαντικό κεφάλαιο στο πακέτο των συνεννοήσεων με τους τρεις θεσμούς είναι οιιδιωτικοποιήσεις. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης των Περιφερειακών Αεροδρομίων, η είσοδος ιδιωτών στον ΟΣΕ, ακόμη και η υπόθεση τουΑΔΜΗΕ.