ΒΕΡΟΛΙΝΟ.

Είναι απαιτητικό ταξίδι. Προτού ακόμη πατήσει το πόδι του τη Δευτέρα στο Βερολίνο, ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να ασκηθεί και στην χειροπρακτική. Η Άνγκελα Μέρκελ, έλεγε πηγή της καγκελαρίας, «θα τον υποδεχθεί φιλικά, αλλά δείχνοντας του και τα όρια. Το χέρι της θα συνεχίσει να απλώνεται προς αυτόν, αλλά μόνον αν εκείνος θέλει να το πιάσει».

Στην πραγματικότητα βέβαια δεν πρόκειται για σωματική, αλλά για πολιτική χειρονομία: Η καγκελάριος θα τείνει χείρα βοηθείας, μόνο αν ο έλληνας πρωθυπουργός της παρουσιάσει ένα κατάλογο μέτρων, που θα είναι της αρεσκείας της. Αν δεν είναι, η αποξένωση θα πάρει πιο έντονες μορφές.

Στο θέμα αυτό η κ.Μέρκελ δεν είναι μόνη. Στο πλάι της βρίσκονται και οι κυβερνητικοί εταίροι της, οι Σοσιαλδημοκράτες που διακηρύσσουν, ότι τη Δευτέρα θα έρθει η «ώρα της αλήθειας» για τον έλληνα επισκέπτη.

«Ο Τσίπρας ανακοίνωσε, ότι θα παρουσιάσει μια λίστα επακριβών μεταρρυθμίσεων» δήλωσε στην on line έκδοση του «Spiegel» της Κυριακής ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όμπερμαν. «Αναμένω, ότι θα παρουσιάσει τη λίστα τη Δευτέρα στην καγκελάριο. Θέλω επιτέλους να ξέρω, αν η Ελλάδα είναι έτοιμη για γνήσιες μεταρρυθμίσεις, ή όχι».

Ο ίδιος τόνισε πάντως, ότι τάσσεται εναντίον του grexit, της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «To grexit θα ήταν καταστροφή για την Ευρώπη» είπε. «Θα ήταν το μεγαλύτερο πισωγύρισμα που θα έπρεπε να αντέξει στην ιστορία της η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε μια εποχή με διεθνείς εστίες κρίσεις, που μόνο με δυσκολία μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο, η έξοδος της Ελλάδας θα ήταν σημάδι δραματικής αδυναμίας».

Ο κ.Όμπερμαν απέρριψε την άποψη ορισμένων ειδικών, ότι το grexit είναι οικονομικά αντιμετωπίσιμο. «Αυτό ισχύει ίσως για το οικονομικό μοντέλο» είπε. «Το τι θα γίνει μετά την έξοδο δεν μπορεί κανείς να το πει ακριβώς. Η αποχώρηση της Αθήνας εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο για ολόκληρη την ήπειρο. Εντελώς σίγουρο είναι πάντως, ότι θα επέφερε αμέσως μια δραματική επιδείνωση των όρων ζωής για τους έλληνες πολίτες».

Παρόλα αυτά: Αν η Αθήνα δεν επιδείξει μια «ξεκάθαρη θέληση για μεταρρυθμίσεις», δεν πρόκειται να δοθεί τρίτο πακέτο βοήθειας. Αυτό θα γίνει δυνατό, μόνο αν η Ελλάδα δείξει ότι είναι «απεριόριστα έτοιμη, να λύσει τα προβλήματά της». Και αυτά είναι:

– Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης

– Ένας αποτελεσματικός φορολογικός μηχανισμός

– Μέτρα κατά της διαφθοράς

– Η τήρηση των συμφωνιών από την Αθήνα

– Η συνεργασία με ξένους ειδικούς στην αναδόμηση της διοίκησης, μεταξύ άλλων και στους δήμους.

Από τον δεύτερο εταίρο του κυβερνητικού στρατοπέδου, τους Χριστιανοδημοκράτες, έρχονται ακόμα πιο αυστηρές απαιτήσεις. «Η Αθήνα πρέπει να επιβάλει περιοριστικούς ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων προς το εξωτερικό» δήλωσε στο «Βήμα» ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής τους ομάδας Έκχαρτ Ρέμπεργκ. Διαφορετικά δεν θα μπορέσει να αποτρέψει την αιμορραγία των τραπεζών.

Ο ίδιος τόνισε, ότι η «Ελλάδα θα λάβει χρήματα μόνο με την έγκριση της ομοσπονδιακής Βουλής – και αυτό θα συμβεί μόνο αν τηρεί τις προϋποθέσεις και αρχίσει να εργάζεται». Στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, πρόσθεσε, αυξάνει καθημερινά ο αριθμός των βουλευτών που ζητούν να μην δοθεί έγκριση σε τρίτο πρόγραμμα.

Η ατμόσφαιρα φορτίζεται και από τα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και τα πιο σοβαρά, που κατέχουν την πρωτοπορία στις επιθέσεις κατά της Αθήνας. Την Κυριακή ωστόσο, η στάση τους ήταν ελαφρά διαφοροποιημένη: Ενώ, για παράδειγμα, το «Spiegel», παρουσίαζε την ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων από την ελληνική Βουλή ως την έναρξη του χορού των μεταρρυθμίσεων, η «FAS», η κυριακάτικη έκδοση της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», εστίαζε την προσοχή στην «καταστροφική» πληροφορία από τις Βρυξέλλες, ότι από τις 8 Απριλίου η Αθήνα θα «μείνει» εντελώς από χρήματα.

Θα σημάνει λοιπόν αυτό όντως την αποχώρηση της χώρας από τη νομισματική ένωση; «Όχι» λέει ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών στο Βερολίνο(DIW). «Κανείς δεν μπορεί να διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Μπορεί όμως να δημιουργηθεί μια τέτοια κατάσταση, όπου η κυβέρνηση θα μπει στον πειρασμό να εισάγει ένα παράλληλο νόμισμα».

Στους κύκλους των ειδικών, σύμφωνα με το περιοδικό «Focus», ένα τέτοιο νόμισμα αποκαλείται IOU (I owe you), το 2009 χρησιμοποιήθηκε στην Καλιφόρνια που είχε χρεοκοπήσει.

Ο κ.Φράτσερ θεωρεί πως στην περίπτωση της Ελλάδας η εισαγωγή παράλληλου νομίσματος θα ήταν τεράστιο λάθος, καθώς η κατάσταση θα χειροτέρευε, η οικονομία θα κατέρρεε και η Ελλάδα «θα έπαυε πλέον να είναι μέλος της ευρωζώνης».

Αλλά ούτε ο κ.Τσίπρας σκοπεύει να αυτοκτονήσει βέβαια με τέτοιο τρόπο, ούτε και η κ.Μέρκελ να τον εξωθήσει σε αυτό. Η συζήτηση της Δευτέρας θα επικεντρωθεί σε μέτρα που μπορούν να εφαρμοσθούν με αποκλειστικό νόμισμα το ευρώ. Και αυτό είναι φυσικά που θα αλλάξει τελικά χέρι, ύστερα από τις απαραίτητες χειραψίες, από εκείνο της καγκελάριου σε αυτό του έλληνα πρωθυπουργού – εφόσον υπάρξει φυσικά συμφωνία για τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης.