Ο Γερούν Ντέισελμπλουμ ήταν έτοιμος να ορίσει μία έκτακτη συνεδρίαση του eurogroup για την επόμενη εβδομάδα. Εκεί θα εξεταζόταν η βασιμότητα και η επάρκεια των μεταρρυθμιστικών σχεδίων που η Αθήνα καλείταν πλέον επειγόντως να καταθέσει, ώστε να αποφασιστεί αν και πότε θα αποδεσμευθεί μία εκταμίευση (ή ορθότερα: η επιστροφή στην Αθήνα κερδών της τάξεως των 1,9 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα), προκειμένου να καλυφθούν άμεσες και επείγουσες ταμειακές ανάγκες της χώρας.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν επιθυμούσε τόσο στενά χρονικά περιθώρια. Και η παρέμβαση της Ανγκελα Μέρκελ φάνηκε πως σε αυτό το σημείο ήταν σημαντική, καθώς δέχθηκε να μην προσδιοριστεί προθεσμία, αλλά η ίδια μίλησε για την ανάγκη να παροουσιαστεί ένας πλήρης κατάλογος μεταρρυθμίσεων «το συντομότερο δυνατόν» και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Η μίνι σύνοδος κορυφής με αντικείμενο το ελληνικό πρόβλημα διήρκεσε περί τις 3 ώρες και τα αποτελέσματά της ήταν μάλλον ουσιαστικά:

Η Ανγκελα Μέρκελ συνομίλησε για πρώτη φορά απευθείας με τον Αλ. Τσίπρα και όλοι μαζί συμφώνησαν ότι πρέπει να τηρηθούν όσα ήδη έχουν συμφωνηθεί από τις 20 Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ανέφερε μετά την λήξη της συνάντησης ότι «η διαδικασία ξαναμπήκε σε τροχιά», ενώ στελέχη της κυβέρνησης δηλώνουν την ετοιμότητά τους να παρουσιάσουν πιθανώς εντός της προσεχούς εβδομάδος τον συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που έως τώρα δεν έχουν παρουσιάσει.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα και ότι δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει το mail Χαρδουβελλη. «Η Ελλάδα θα καταθέσεις τις δικές της μεταρρυθμίσεις», είπε.

Σε εμφανώς αυστηρούς τόνους η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε μετά την συνάντηση ότι «σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης δεσμευτήκαμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή του προγράμματος και η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιδείξει πλήρη υπευθυνότητα ως προς τις μεταρρυθμίσεις». Σε ό,τι αφορά δε τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων, τόνισε: «Δεν πρόκειται για έναν πρώτο κατάλογο, αλλά για μια ολοκληρωμένη λίστα με μεταρρυθμίσεις» και μίολησε για προσωπική δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού να στείλει άμεσα τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων.

Αξιοσημείωτο στοιχείο της συνάντησης των Βρυξελλών ήταν επίσης η έντονη δυσφορία όλων των συνομιλητών του Ελλήνα Πρωθυπουργού για την συμπεριφορά του υπουργού Οικονομικών και των εκπροσώπων του στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων.

«Στο πνεύμα αμοιβαίας εμποστοσύνης δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε την εργασία και να την ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν μετά την συνάντηση, ενώ επισημαίνεται ότι, στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη των μεταρρυθμίσεων. Επισημαίνεται επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί από την Αθήνα ένας πλήρης κατάλογος εξειδικευμένων μεταρρυθμίσεων

Υπουργείο Οικονομικών: Ετοιμάζουμε άμεσα τον κατάλογο μεταρρυθμίσεων

Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Συνομιλίες με τις τεχνικές ομάδες εμπειρογνωμόνων»

Το Υπουργείο Οικονομικών πληροφορήθηκε ότι οι τεχνικές ομάδες εμπειρογνωμόνων ετοιμάζουν λεπτομερή κατάλογο με τις πληροφορίες που χρειάζονται αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις καθώς και την εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων.

Πρόκειται για εξέλιξη την οποία το Υπουργείο Οικονομικών κρίνει θετική καθώς θα βοηθήσει τις συζητήσεις που διεξάγονται σε επίπεδο Brussels Group πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Αναμένουμε τον κατάλογο στον οποίο θα ανταποκριθούμε άμεσα και εποικοδομητικά.