Την έναρξη πτήσεων μεταξύ Αθηνών και Βιέννης ανακοίνωσε την Τετάρτη από την ελληνική πρωτεύουσα η NIKI, η αεροπορική εταιρία που ιδρύθηκε το 2003 από τον πρωταθλητή της Φόρμουλα Ένα, Νίκι Λάουντα και εξαγοράστηκε στη συνέχεια από την Air Berlin.

Τα νέα δρομολόγια ξεκινούν την 1η Απριλίου και θα εκτελούνται 6 φορές την εβδομάδα (εκτός Σαββάτου) με αεροσκάφη Airbus A320 καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Η αναχώρηση από την Βιέννη θα γίνεται στις 11.30 και η άφιξη στην Αθήνα στις 14.35. Η πτήση από Αθήνα θα αναχωρεί στις 15.25 και θα φτάνει στην Βιέννη στις 16.45.
H airberlin group προσφέρει έως 11 ανταποκρίσεις πτήσεων με τη ΝΙΚΙ και την airberlin μέσω Βιέννης προς ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της NIKI, κ. Κρίστιαν Λέζιακ, η γραμμή Αθήνα –Βιέννη παρουσιάζει ισχυρό ανταγωνισμό (δραστηριοποιούνται τόσο η AEGEAN AIRLINES όσο και η Austrian Airlines) και προκειμένου μία εταιρία να μπορέσει να αντέξει, χρειάζεται συνεχής και πυκνή παρουσία, με όποιο επιχειρηματικό ρίσκο αυτό συνεπάγεται (χειμερινή περίοδος, μήνες χαμηλής κίνησης κτλ). «Οικονομικά είμαστε ισχυροί και είμαστε σε θέση να το κάνουμε» τόνισε και πρόσθεσε ότι η νέα πτήση είναι το τελευταίο μεγάλο βήμα που χρειαζόταν να κάνει η εταιρία προκειμένου να παρέχει πλήρεις υπηρεσίες στην Ελλάδα.
Η εταιρία παρέχει εισιτήρια στο δρομολόγιο Αθήνα –Βιέννη από 149 ευρώ, μετ’ επιστροφής, για κρατήσεις που θα γίνουν έως τις 31 Μαρτίου και ταξίδια που θα πραγματοποιηούν έως τις 30 Ιουνίου.
Ανερχόμενος προορισμός
Η επιβατική κίνηση Αθήνας –Βιέννης έφτασε το 2014 τους 180 χιλιάδες επιβάτες και αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο κάθε χρόνο. Κατά 50% οι επιβάτες είναι ξένοι που ζουν στο εξωτερικό και κατά 33% έλληνες που ζουν στην Ελλάδα. Ο σκοπός του ταξιδιού είναι 35% επιχειρηματικός, 40% τουριστικός και 22% προσωπικός.
Η NIKI διαθέτει περίπου το 52% της αγοράς των πτήσεων από την Βιέννη προς την Ελλάδα, έχοντας μεταφέρει το 2014 263.000 επιβάτες από τους τους 507.000 ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν τη χώρα μας.
Η εταιρία πραγματοποιεί περίπου 90 πτήσεις και παρέχει 16 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις κάθε εβδομάδα, προς προορισμούς όπως η Σαντορίνη (6 πτήσεις ανά εβδομάδα), η Μύκονος και Σάμος (3 πτήσεις ανά εβδομάδα).
Συνολικά, το καλοκαίρι του 2015 ο όμιλος της airberlin θα εκτελεί έως και 161 πτήσεις ανά εβδομάδα από 16 αεροδρόμια της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας, με κύριους προορισμούς το Ηράκλειο, την Θεσσαλονίκη κτλ.
Η NIKI «πατάει σε δύο βάρκες«. Ενώ συμμετέχει στην παγκόσμια αεροπορική συμμαχία One World, λόγω του μετοχικού μεριδίου που διαθέτει η Etihad στην μητρική της airberlin, είναι μέλος της Etihad airline partners, έχοντας προνομιακούς δεσμούς με όλο το αεροπορικό χαρτοφυλάκιο των Εμιρατινών. Η εταιρία έχει στόλο 22 αεροσκαφών, ο οποίος από τον Ιούλιο θα είναι εξ ολοκλήρου αποτελούμενος από Airbus.
Θετικός και ο Μάρτιος
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Ελ. Βενιζέλος, στο πρώτο δίμηνο του έτους κατεγράφη αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 26% με 1,88 εκατ. επιβάτες αντί 1,49 εκατ. ταξιδιώτες πέρυσι. Η κίνηση των αεροσκαφών αυξήθηκε κατά 16,3% και η διάθεση των αεροπορικών θέσεων κατά 26,8%.
Μάλιστα, οι επιδόσεις συνεχίζονται με θετικό πρόσημο, καθώς στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου καταγράφεται αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 21,8%, των πτήσεων κατά 21,2% και των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων κατά 29,5%.