Προτού ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση και πέραν της 30ης Ιουνίου, ενώ αμφίβολο είναι αν τα εφετινά ηλεκτρονικά έντυπα της εφορίας θα είναι προσυμπληρωμένα όπως συνέβη και πέρυσι ή όλη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων θα καθυστερήσει να ξεκινήσει.
Σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματέως κυρίας Κατερίνας Σαββαϊδου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αναφέρει ότι έχει υπογραφεί από τις 25 Φεβρουαρίουαπόφαση που προβλέπει την υποχρέωση των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών ταμείων να υποβάλουν εως τις 31 Μαρτίου ηλεκτρονικά μέσωτου Taxisnet τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων και τις βεβαιώσεις για τις αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα που κατέβαλαν το 2014. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, η απόφαση αυτή δεν έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως για να ξεκινήσει η εφαρμογή της.
Για το λόγο αυτό, η ίδια ανακοίνωσε ότι ότι λόγω της καθυστέρησης της δημοσίευσης στο ΦΕΚ της συγκεκριμένης απόφασης και της συνακόλουθης μη έγκαιρης ενημέρωσης των επιχειρήσεων και λοιπών φορέων που είναι υπόχρεοι για την ηλεκτρονική υποβολή των βεβαιώσεων, η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των βεβαιώσεων θα παραμείνει ανοιχτή και μετά την 31ηΜαρτίου του 2015 και μέχρι την τελική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων φορολογικού έτους 2014, δηλαδή μέχρι την 30ηΙουνίου 2015 ή την ενδεχόμενη νόμιμη παράτασή της.
Ουσιαστικά με τη φράση «ενδεχόμενη νόμιμη παράταση» επιβεβαιώνει ότι πριν ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των εφετινών φορολογικών δηλώσεων σχεδιάζεται παράταση.
Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι θα καθυστέρηση η έναρξη υποβολής των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2014 καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των νέων φορολογικών εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3. Αυτό διότι υπάρχουν σημαντικές αλλαγές αλλά και δυσκολίες στην αποτύπωση του πλήθους των αλλαγών που ισχύουν από φέτος στον τρόπο δήλωσης των εισοδημάτων με βάση το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013).
Ετσι, αντί για την 1η Φεβρουαρίου που θα έπρεπε ήδη να είχε ξεκινήσει το σύστημα Τaxisnet να δέχεται τις φορολογικές δηλώσεις, πιθανότερη προθεσμία έναρξης των διαδικασιών είναι μετά το Πάσχα, δηλαδή μετά τις 12 Απριλίου. Πέρυσι, η διαδικασία υποβολής είχε ξεκινήσει στις 20 Μαρτίου.
Με όλες αυτές τις εξελίξεις είναι πολύ πιθανόν οι φορολογούμενοι όταν μπουν στο Taxisnet για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση να μην υπάρχουν προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί του εντύπου Ε1 που αφορούν στους μισθούς, τις συντάξεις και τους φόρους που παρακρατήθηκαν και αναλογούν.
Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν να δουν στην οθόνη του υπολογιστή τους προσυμπληρώμενα τα στοιχεία για τις αποδοχές τους και μετά να προχωρήσουν στην υποβολή της δήλωσης.