Σχετικά με δημοσιεύματα για τη στάση των δανειστών όσον αφορά στην καταβολή μισθών και συντάξεων, η σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη, διευκρινίζει:

«Οι συγκεκριμένες αναφορές, στο πλαίσιο δημόσιας εκδήλωσης, σχετίζονταν με τη στάση των δανειστών σε περιόδους πριν από το 2015. Ως εκ τούτου, τα σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Η κυρία Ελενα Παναρίτη, στενή συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ έκανε λόγο σε ομιλία της για απαξιωτική συμπεριφορά από τους εκπροσώπους των δανειστών. «Αυτό οφείλεται στο ότι από τότε που ξεκίνησε αυτή η ιστορία, το 2010, μας είχαν πιάσει λίγο αδιάβαστους και ποτέ δεν άλλαξε η συμπεριφορά τους έκτοτε».

«Όταν λέμε ότι έχουμε πρόβλημα ρευστότητας και μας απαντούν μην πληρώσετε και κανένα μισθό για 1-2 μήνες, μείνετε χωρίς μισθούς για 1-2 μήνες», είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις συζητήσεις, αλλά και του τρόπου που οι δανειστές αντιμετωπίζουν το ελληνικό ζήτημα.

«Αυτοί που έχουν έρθει να μας βοηθήσουν έχουν στηριχθεί σε παράξενους τρόπους που δουλεύουν και δεν βοηθούν ακριβώς. Άλλοι λένε να δουλέψουμε τις μεταρρυθμίσεις και να το κάνουμε με άλλους εταίρους που στην πραγματικότητα δεν βοηθούν. Βλέπουν το πρόβλημα με παράξενο τρόπο, όταν λένε μην πληρώσετε μισθούς για δύο μήνες», σημείωσε η κυρία Παναρίτη απαντώντας σε ερωτήματα που δέχθηκε στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματίας του Deree

Αναφερόμενη η κυρία Παναρίτη στα στελέχη της Κομισιόν, έκανε λόγο για ένα συνονθύλευμα γραφειοκρατών, ενώ για τα στελέχη της ΕΚΤ τόνισε ότι είναι τραπεζίτες που έχουν στο νου τους μόνο τα νούμερα.

Η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 διαμορφώνεται τελικά στο επίπεδο του 0,6% πολύ χαμηλότερα από το στόχο του 1,5%.

Οσον αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναφέρθηκε στις πρόωρες συντάξεις τονίζοντας ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν περιστατικά όπου λαμβάνονται συντάξεις, πολύ νωρίτερα από το όριο ηλικίας.

«Είναι ντροπή να υπάρχουν συνταξιούχοι 45 και 46 ετών. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα συνταξιούχοι στα 45, αυτό πρέπει να σταματήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών

Αναφορικά με τις δηλώσεις Παναρίτη ότι κάποιοι στο Brussels group από την πλευρά των θεσμών είπαν παρουσία του υπουργού ότι «αν έχετε ταμειακή στενότητα τότε να μην πληρώσετε και δύο μισθούς» κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι το περιστατικό αυτό δεν έγινε μέσα στη συνεδρίαση αλλά στο περιθώριο των επαφών στις Βρυξέλλες παρουσία του κ. Βαρουφάκη.

«Είναι ντροπή ακόμη και να το λέτε αυτό. Να μη ξανακούσω τέτοιες απόψεις» φέρεται να ήταν η απάντηση του κ. Βαρουφάκη σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

«Το Υπουργείο Οικονομικών και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπήκαν ούτε μια φορά στο δίλημμα αν θα πρέπει να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις ή δανειακές υποχρεώσεις και φυσικά δεν πρόκειται να μπουν ούτε και στο μέλλον.

Τέτοια διλήμματα στις δημοκρατίες είναι εκτός πραγματικότητας. Καθημερινά, άλλωστε, διαψεύδονται οι Κασσάνδρες, αφού αποπληρώνονται κανονικά οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας, χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τις εσωτερικές πληρωμές».