Εντείνεται η πίεση πρός την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και χειροπιαστά μέτρα, προκειμένου να αποκατασταθούν οι γραμμές χρηματοδότησης πρός την Ελλάδα και να απελευθερωθεί – ενδεχομένως – ένα ποσό της βοήθειας που εκκρεμεί από τον περασμένο Αύγουστο, από τους δανειστές (ΕΕ και ΔΝΤ).
Καθοριστική αναμένεται να είναι η συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας όπου ο κ. Βαρουφάκης θα κληθεί να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα για τη ρύθμιση των χρεών στην εφορία, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τα «κόκκινα δάνεια» αλλά και να ενημερώσει τους υπουργούς για το κόστος των αποφάσεων κατά της ανθ8ρωπιστικής κρίσης.
Στο Eurogroup της Δευτέρας πέταξε το «μπαλάκι» της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι, από την Κύπρο.
Τόσο η οριακή αύξηση του ELA όσο και η μη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.) που θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο, αλλά κυρίως το «όχι» στο ενδεχόμενο αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, θεωρούνται από στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης ως ένα μήνυμα κυρίως προς την πλευρά του Eurogroup.
Άλλωστε, έλεγαν τα ίδια στελέχη, η αναφορά του κ. Ντράγκι ότι «η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικό ίδρυμα, αλλά στηρίζεται σε κανόνες που απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση», ενισχύει την ελληνική θέση ότι απαιτείται «πολιτική λύση τουλάχιστον για το μεσοδιάστημα, μέχρι να υπάρξει μια οριστική συμφωνία για το ελληνικό πρόβλημα χρέους».
Κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας την απόφαση Ντράγκι, σημείωναν πως «δεν δημιουργεί κανένα επιπρόσθετο πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα» και ότι «η κυβέρνηση εργάζεται για την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».
Την ίδια ώρα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα διαβεβαίωναν σήμερα ότι τουλάχιστον για τον Μάρτιο οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έχουν εξασφαλιστεί.
Χθές ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον Real FM δήλωσε ότι «πιστωτικό επεισόδιο τον Μάρτη πρέπει να αποκλειστεί» και ότι η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της Δευτέρας θα θέσει και το θέμα της ομαλής χρηματοδότησης της οικονομίας μέχρι τον Ιούνιο.
Μάλιστα ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε σε ένα πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων με το οποίο θα μεταβεί η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σύντομα να ακολουθήσουν και άλλες.
Συνάντηση Τσίπρα – Στουρνάρα
Κατόπιν τούτων, αναμένεται με ενδιαφέρον η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα το πρωί της Παρασκευής, προκειμένου ο τελευταίος να ενημερώσει τον κ. Τσίπρα για όσα ειπώθηκαν στη διήμερη σύνοδο της ΕΚΤ στη Λευκωσία και για το παρασκήνιο των αποφάσεων που αφορούσαν τη χώρα μας.
Την ίδια ώρα, τόσο πηγή στις Βρυξέλλες όσο και κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα διέψευσαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στο χθεσινό Euroworking Group συζητήθηκε η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Όπως είπε αξιωματούχος των Βρυξελλών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, συνεπώς δεν υπάρχει καμία απόρριψη. Εκείνο που απασχολερί και συζητήθηκε, συνέχισε, είναι η πορεία του προγράμματος και η ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης.
Η επιτροπή των τεχνοκράτων αναμένεται να συνεδριάσει τη Δευτέρα το πρωί πρόν από το Eurogroup.

Σε non paper η κυβέρνηση αναφέρει τα εξής:

1. Για μια ακόμα φορά διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν την καταστροφή της χώρας και «πιστωτικό γεγονός» που θα οδηγούσε σε χρεοκοπία την Ελλάδα. Η δόση προς το ΔΝΤ, 310 εκατομμύρια ευρώ, πληρώθηκε κανονικά, ενώ με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η έκδοση των εντόκων γραμματίων ύψους 1,4 δις ευρώ. Ομαλή ροή θα υπάρξει και στις δύο υπόλοιπες εκδόσεις που υπάρχουν μέσα στον Μάρτιο. Η κατάσταση είναι απολύτως διαχειρίσιμη. Ας μην… ανησυχούν, λοιπόν.

2. Είναι τα ίδια συστήματα που περίμεναν καταστροφή αν σχηματιστεί κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και που θα ερχόταν το τέλος του κόσμου στις 28 Φεβρουαρίου! Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη και ούτε θα συμβεί. Θα τους απογοητεύσουμε για ακόμα μια φορά.

3. Η απόφαση της ΕΚΤ δεν δημιούργησε κανένα απολύτως πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Οι τράπεζές μας είναι ασφαλείς και επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες.

4. Στο Eurogroup της Δευτέρας η Ελλάδα θα θέσει το πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, πλαίσιο που βασίζεται στις δεσμεύσεις που ανέλαβε όχι μόνο η χώρα αλλά και οι εταίροι. Η ελληνική, λοιπόν, πλευρά υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, όπως παρουσιάζονται και στην επιστολή του Υπουργού Οικονομικών.

5. Στο Eurogroup της Δευτέρας θα ξεκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της χώρας, διαδικασία η οποία και θα αποτελέσει το έναυσμα για να αλλάξει το κλίμα αλλά και oι αποφάσεις στην ΕΚΤ. Μέσα στην εβδομάδα ακούστηκε ότι οι προτάσεις απορρίφθηκαν σε μία υποτιθέμενη συνεδρίαση του EW-Group. Σήμερα ακούγεται ότι θα απορριφθούν επειδή δεν συνεδρίασε το EW-Group. Αυτά είναι σενάρια εκτός πραγματικότητας. Η διαδικασία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται.

6. Την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Πέμπτη το Παρίσι, όπου θα μιλήσει στον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα προκειμένου να αναδιοργανωθεί η δημόσια διοίκηση για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη. Παράλληλα, θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία. Ακόμα, ο πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να συναντηθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητήσουν το πώς θα αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανεργία.

7. Την Τρίτη, 3 Μαρτίου, η European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα προκειμένου να προωθήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η EBRD, η οποία θα επενδύσει πάνω από 500 εκ. ευρώ μέσα στο 2015, είναι μια διεθνής αναπτυξιακή τράπεζα με υψηλή φερεγγυότητα (triple-A), εκτεταμένη εμπειρία χρηματοδότησης διαδικασιών οικονομικής αναδιάρθρωσης και αποδεδειγμένη ικανότητα μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη προσκαλέσει τον Πρόεδρο της EBRD στην Αθήνα ώστε να εξασφαλισθεί η εγκατάσταση και η έναρξη των δραστηριοτήτων της Τράπεζας το συντομότερο δυνατό.