Δε δόθηκε τελικά ούτε την Πέμπτη το «πράσινο φως» από το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη διάθεση πακέτου μετοχών της θυγατρικής της Εθνικής στην Τουρκία Finansbank.
Η πώληση του 26,9% των μετοχών της τράπεζας, η οποία περιλαμβάνεται στο εγκεκριμένο από την Κομισιόν πλάνο αναδιάρθρωσης του ελληνικού ομίλου, πρέπει να λάβει την έγκριση του Ταμείου για να προχωρήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη του γενικού συμβουλίου του ΤΧΣ εκφράζουν διαφωνίες για το χρονοδιάγραμμα ρευστοποίησης της συμμετοχής της Εθνικής στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο της Εθνικής που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, προβλέπει τη σταδιακή πώληση του 40% της Finansbank έως και το τέλος του 2015.
Στόχος της διοίκησης της ΕΤΕ είναι σε πρώτη φάση να πουλήσει μέσω συνδυασμένης προσφοράς μετοχών, νέων και παλαιών, το 26,9% της τράπεζας και στο δεύτερο μισό του 2015 το υπόλοιπο 13,1%.
Το σχέδιο Τουρκολιά
Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Αλέξανδρος Τουρκολιάς επεδίωκε τη διάθεση όσο το δυνατόν μικρότερου ποσοστού της Finansbank, υπό την προϋπόθεση ότι τα μεγέθη του ομίλου θα κινούνταν καλύτερα σε σχέση με όσα προβλέπονται στο επιχειρησιακό του πλάνο.
Ωστόσο, το κλίμα πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, αλλά και η καθυστέρηση που υπάρχει στην αλλαγή διοίκησης στην τράπεζα, ενδεχομένως να ανατρέψει την ταχύτερη έως σήμερα εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας, το οποίο κινείται ταχύτερα του αρχικού χρονοδιαγράμματος.
Εν τω μεταξύ, πρόβλημα ενδεχομένως να προκύψει και με μία άλλη κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βρισκόταν στο τελικό της στάδιο.
Ο λόγος για την πώληση της Αστήρ Παλάς στη Jermyn Street Real Estate Fund, η οποία μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για «πάγωμα» μέρους της προγραμματισμένης επένδυσης από το νέο ιδιοκτήτη, τίθεται εν αμφιβόλω.
Χωρίς διοίκηση
Εν τω μεταξύ, πηγές από τον όμιλο χαρακτηρίζουν επιτακτική την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών αντικατάστασης της διοίκησής του, η οποία επί τρεις μήνες, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, δεν είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα καθημερινής λειτουργίας και για θέματα στρατηγικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
«Η τράπεζα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ενεργή διοίκηση. Πρέπει το συντομότερο να τοποθετηθεί ο νέος CEO ώστε να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τη λειτουργία του ομίλου» αναφέρουν τραπεζικές πηγές.
Υπενθυμίζεται ότι η υποψηφιότητα του Γιώργου Μιχελή, που προκρίθηκε από την κυβέρνηση, «κόπηκε» από την ΕΚΤ, καθώς το τραπεζικό στέλεχος δεν κρίθηκε κατάλληλο για να αναλάβει μία τόσο υψηλή θέση. Πρόεδρος της τράπεζας αναμένεται να τοποθετηθεί η Λούκα Κατσέλη.