Στο ταμειακό αδιέξοδο που οδηγείται η Ελλάδα μετά από επτά μήνες διαρκών διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

«Καθώς οι διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της δόσης από το πρόγραμμα στήριξης συνεχίζονται για έβδομο μήνα, ενδεχόμενο αδιέξοδο κινδυνεύει να φέρει την Ελλάδα πίσω στην ύφεση ή ακόμη και στη χρεοκοπία μέσα σε λίγες εβδομάδες» αναφέρει το πρακτορείο.

Στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg αναφέρουν πως η Ελλάδα χρειάζεται να αποπληρώσει 6,5 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, την ίδια στιγμή που οι προβλέψεις για τον προϋπολογισμό δείχνουν έλλειμμα ρευστότητας 2,1 δισ. ευρώ το Μάρτιο και τα φορολογικά έσοδα υπολείπονται κατά 217 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Το Bloomberg εστιάζει στη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι υπάρχει «εναλλακτική λύση» σε περίπτωση που δεν αποφασιστεί εκταμίευση της δόσης, ωστόσο αναφέρεται και σε δηλώσεις αξιωματούχων που κινούνται προς διαφορετική κατεύθυνση.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο:«Δύο αξιωματούχοι που εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν πως η Ελλάδα μπορεί τελικά να χρησιμοποιήσει τα δικά της αποθεματικά για να βγάλει το μήνα. Τρίτος αξιωματούχος δήλωσε πως οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, όπου περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ, μπορούν να καλυφθούν με ασφάλεια μόνο για δύο ακόμη εβδομάδες».