Με μια κίνηση της τελευταίας στιγμής το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να αυξήσει σημαντικά τα δημόσια έσοδα τον τρέχοντα μήνα μέσω μίας γενναίας και εφάπαξ ρύθμισης χρεών ανεξάρτητη από αυτήν που θα ισχύσει για τις 100 δόσεις.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας την Τετάρτη το πρωί στο Mega ανακοίνωσε μία νέα ρύθμιση εξπρές η οποία προσφέρπει ισχυρό κίνητρο σε εκατομμύρια οφειλέτες να πληρώσουν ολόκληρο ή μέρος του ποσού που χρωστάνε και να διαγραφεί το σύνολο ή αναλογία των έως τώρα προσαυξήσεων.

Ουσιαστικά στη ρύθμιση αυτή μπαίνουν όλα τα χρέη των οφειλετών αλλά για να τύχουν των νέων ευνοϊκών διατάξεων θα πρέπει να σπεύσουν έως τις 31 Μαρτίου 2015. Μετά την προθεσμία αυτή οι φορολογούμενοι θα μπορούν να μπουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων χωρίς όμως να έχουν όλες τις ευεργετικές διατάξεις που θα προβλέπει ο νέος νόμος.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών τελικά έκανε πίσω στην αρχική εξαγγελία για κούρεμα και του κεφαλαίου (πέραν των προσαυξήσεων και των προστίμων). Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα αυτό αντέδρασαν οι εταίροι μας αλλά και ορισμένοι συνταγματολόγοι οι οποίοι εκτιμούν ότι αν προσέφευγε κάποιος συνεπής πολίτης στη δικαιοσύνη θα ήταν πολύ πιθανόν να βγει ο συγκεκριμένος νόμος αντισυνταγματικός.

Κούρεμα λοιπόν στο κεφάλαιο δεν θα υπάρξει παρά μόνο στις προσαυξήσεις. Αλλωστε αυτό είχε ανακοινώσει πριν λίγες ημέρες και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η παραπάνω ρύθμιση θα έρθει με την μορφη κατ΄ επείγουσας τροπολογίας στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση ώστε να προλάβει να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και να τρέξουν οι πολίτες να ενταχθούν στη νέα αυτή επιλογή.

Η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων θα έρθει με ξεχωριστό νομοσχέδιο στη Βουλή μετά το Eurogroup της Δευτέρας.

Όπως είπε η κα Βαλαβάνη η ρύθμιση – που είναι ξεχωριστή από αυτή των 100 δόσεων – προβλέπει διαγραφή των προσαυξήσεων στα ληξιπρόθεσμα χρέη εφόσον ο φορολογούμενος αποπληρώσει το κεφάλαιο ή μέρος αυτού. «Τις τελευταίες μέρες του Μάρτη, όποιοι θέλουν μπορούν να πληρώσουν όποιο ποσό θέλουν, μπαίνοντας οι ίδιοι ή οι λογιστές τους μέσα στο Τaxis που φαίνονται τα χρέη τους και φαίνεται για κάθε χρέος η Ταυτότητα Οφειλής και μπορούν να πληρώσουν ο,τι χρέος θέλουν χωρίς καμιά δέσμευση πριν ή μετά, και επιτόπου να σβήσει το σύνολο των προσαυξήσεων, τόκων κλπ» ανέφερε η ίδια.

Βασικός στόχος της νέας έκτακτης ρύθμισης είναι να προσελκύσει φορολογούμενους με παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν επιβαρυνθεί με υπέρογκες προσαυξήσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 400% της αρχικής οφειλής.

1ο Παράδειγμα ρύθμισης

– Χρέος: 1.000 € κεφάλαιο + 2.000 € προσαυξήσεις

– Πληρωμή έως 31 Μαρτίου: 1.000 €

Διαγράφεται όλο το χρέος των 3.000 €

2ο Παράδειγμα ρύθμισης

– Χρέος: 2.000 € + 1.000 € προσαυξήσεις

– Πληρωμή: 1.500 € (50%)

– Διαγράφονται: Μόνο οι προσαυξήσεις 1.000 €

– Μένουν για ρύθμιση: 500 € αρχικής οφειλής

Τι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές

– Έως τον Ιούνιο: Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες

– Ο ΕΝΦΙΑ: Καταργείται από φέτος

– Νέος φόρος Ακινήτων: 2ο εξάμηνο 2015 με νέες αντικειμενικές

– 1η κατοικία: Αφορολόγητη

– Όριο οικογενειακού αφορολόγητου: Έως 500.000 €

– Θα εξαιρεθούν: χωράφια αγροτών

– Ανώτατος συντελεστής: 2% επί νέων αντικειμενικών