ΒΕΡΟΛΙΝΟ.

Ο υπουργός ήταν άκεφος. «Δεν έχω σήμερα καθόλου κέφια γι αστεία» έλεγε την περασμένη Παρασκευή στη γερμανική Βουλή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την ομιλία του για την τετράμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα. Όμως οι βουλευτές της Linke (Αριστερά), που τον διέκοπταν συνεχώς με ειρωνικά σχόλια, δεν έλεγαν να σταματήσουν. Και αυτό τον έκανε ακόμη πιο δύσθυμο και κακόκεφο.

Μια μέρα αργότερα όμως, η όρεξή του για «πλάκα» είχε επανέλθει εντελώς. Μιλώντας με ρεπόρτερ του λαϊκίστικου ταμπλόιντ «Bild Zeitung» (η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Κυριακής), ο γερμανός υπουργός οικονομικών είπε το ανέκδοτο της χρονιάς, αν όχι της δεκαετίας. «Είστε μια σοβαρή εφημερίδα, έτσι όπως προσπαθώ κι εγώ να κάνω σοβαρή πολιτική».

Το αστείο έβγαλε γέλιο, θα είχε όμως ήδη ξεχαστεί, αν ένας δημοσιογράφος δεν ρωτούσε την Τετάρτη στο κυβερνητικό μπρίφινγκ, «αν ο κ.Σόιμπλε ήταν στα κέφια του όταν έκανε αυτό τον χαρακτηρισμό».

Αυτό που επακολούθησε ήταν κάθε άλλο παρά αστείο: «Θα σας πω κάτι που ίσως σας συγκλονίσει» απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ. «Και εγώ προσωπικά δεν είχα ποτέ αφορμή να θέσω υπό αίρεση τη σοβαρότητα της „Bild-Zeitung“. Αυτό εξάλλου δεν το κάνω ποτέ με ένα μέσο ενημέρωσης. Υπάρχει η ελευθερία του τύπου και η άποψη μου είναι, ότι κάθε μέσο κάνει υπεύθυνα χρήση αυτής της ελευθερίας».

«Και τι λέτε για την καμπάνια που κάνει η “Bild Zeitung“ εναντίον των „άπληστων Ελλήνων“;» συνέχισε ο συγκλονισμένος δημοσιογράφος υπαινισσόμενος το γεγονός, ότι το σούπερ-δεξιό αυτό φύλλο διεξάγει από καιρό πολιτική εκστρατεία με στόχο την έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Την περασμένη εβδομάδα είχατε χαρακτηρίσει, και δη με το δίκιο σας, „αηδιαστικό“ ένα παρόμοιο στο περιεχόμενο γεγονός, ήτοι μια καρικατούρα στην εφημερίδα „Αυγή“ που έδειχνε τον κ.Σόιμπλε ως ναζί» υπενθύμισε. «Τώρα;»

«Αυτό ήταν η προσωπική μου άποψη, που δεν την διατύπωσα με την ιδιότητά μου ως εκπρόσωπος του υπουργού» ήταν η απάντηση του κ.Γιέγκερ. «Επρόκειτο για εξαίρεση, που δεν θέλω να γίνει κανόνας».

Οι δημοσιογράφοι θα μείνουν λοιπόν με την απορία. Αλλά και με τη ανακάλυψη, ότι ο πολιτικός προϊστάμενος του κ.Γιέγκερ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει πολύ μεγάλη συναίσθηση του χιούμορ – ιδίως του μαύρου.